YRVA on syytä ottaa käyttöön

Loviisan Tamminiemen leirintäalue avaa Loviisa Camping- nimisenä ovensa matkailijoille jälleen 15.6.2018. Parhaillaan Pikku Pietarin pihan väki siistii ja kunnostaa aluetta suurella joukolla. Työn jälki näyttää eilisen vierailun perusteella olevan ammattimaisen laadukasta. Alueesta on kuoriutumassa kesäparatiisi Loviisanlahden rannalle.

Alueen vuokraamisesta järjestetyn tarjouskilpailun voittaneen yrittäjän vetäytyminen viime hetkellä johti siihen, että kaupunki päätti ottaa leirintäalueliiketoiminnan itselleen.

Uutta tarjouskierrosta ei olisi ehditty asianmukaisessa järjestyksessä organisoimaan, eikä alueen toimintaan haluttu kesän kestävää katkosta. Kaupunki palkkasi nopeasti leirintäalueelle työntekijät, ja nyt näyttää siltä, että leirintäalueen liiketoiminta saadaan käyntiin aikataulun mukaisesti. Hyvää työtä!

”Paratiisin ei pidä antaa muuttua parasiitiksi kaupungin kirjanpidossa.”

Loviisa Campingin väliaikainen ”sosialisointi” kaupungin omaksi liiketoiminnaksi näyttäisi olleen syntyneessä tilanteessa selkeästi oikea ratkaisu.

Nyt Loviisa Campingin orastavan kukoistuksen myötä monet ovat jo ehtineet toivoa, että kaupunki ottaisi leirintäalueen liiketoiminnan kaupungin itsensä hoidettavaksi, ja peruisi aikeensa järjestää alueesta uuden tarjouskilpailun.

Samalla on toivottu, että kaupunki voisi tarjota leirintäalueelta useita uusia työpaikkoja sekä avata alueen kauniin puiston avoimeksi kaikille kulkijoille piknikkejä ja uimareissuja varten.

Ajatus kaikkien kaupunkilaisten yhteisestä ja avoimesta puistomaisesta leirintäalueesta ja työllistettävien nuorten ”pioneerileiristä” on tietenkin kaunis, mutta samalla myös melko populistinen.

Pikkukaupungin ”Monrepos-huumassa” on syytä muistaa, että päätös ryhtyä leirintäalueyrittäjäksi oli väliaikainen pakkoratkaisu eikä majoituspalveluiden tarjoaminen kuulu kaupungin toimenkuvaan.

Camping-yrittämiseen liittyy aina yrittäjäriski, joka koettelee kannattavuutta etenkin sateisina kesinä. Olisi kestämätöntä, että leirintäalueen tappioita katettaisiin kaupungin lisämäärärahoilla. Loviisan kaupungin alueella on jo nyt kysyntään nähden riittävästi majoitustarjontaa, ja uutta syntyy myös markkinaehtoisesti, mikäli kysyntä kasvaa.

Loviisa Camping on mahdollista saada kaupallisesti kannattavaksi tavalla tai toisella ilman veronmaksajien jatkuvaa sponsorointia. Paratiisin ei pidä antaa muuttua parasiitiksi kaupungin kirjanpidossa.

Loviisan kaupungilla on ilman leirintäaluettakin riittävästi peruskorjausta ja ylläpitoa vaativaa rakennuskantaa ja puistoja, joiden korjausvelka pikemminkin kasvaa kuin pienenee.

Kaupunki on muutenkin laajentanut toimintaansa alueille, joilla se kilpailee paikallisten yrittäjien liiketoiminnan kanssa. Tuoreimpana aluevaltauksena on esimerkiksi ”Co Work Loviisa” -kokous- ja työskentelytilojen tarjoaminen ilmaiseksi kaupunkilaisten käyttöön.
Sekin ele näyttää tavattoman kauniilta, mutta kilpailee samalla Loviisan yrittäjien ravintola- ja kokoustilapalveluiden sekä kahden toimistohotelliyrittäjän kanssa. Jos ja, kun kaupunki tarjoaa verovaroin rahoitettua palvelua ilmaiseksi, ei alan yrittäjällä ole mahdollisuuksia pärjätä kilpailussa rikkaan kaupungin kanssa.

Esimerkkejä kaupungin ja paikallisten yritysten kilpailusta on muitakin. Esimerkiksi paikalliset taksiyrittäjät sekä autovuokraajat harmittelevat kaupungin aikeita ryhtyä vuokraamaan sähköautojaan turisteille ja kaupunkilaisille.

Loviisan valtuusto päätti kaksi vuotta sitten, että Loviisassa otetaan käyttöön YRVA eli yritysvaikutusten arviointi. YRVAn tarkoituksena oli tapauskohtaisesti selvittää, miten kaupungin hankkeet vaikuttavat paikalliseen yritystoimintaan. YRVAa ei silti ole vielä käytetty.

Kaupungin ryhtymiset yritystoiminnan alueelle eivät sinänsä ole kovin vakavia aluevaltauksia, mutta yksittäisen yrittäjän kanssa kilpaillessaan ne synnyttävät katkeruutta ja kaventavat yrityksen elinmahdollisuuksia. Ei vakavaa, muttei kovin reiluakaan.

Loviisan on syytä käynnistää leirintäalueen tulevien vuosien kilpailutus jo pikapuolin sekä ottaa käyttöön YRVA, jolla näitä törmäyksiä voidaan ehkä vähentää. Sen myötä ehkä myös Loviisan arvosana Uudenmaan huonoimpana yrittäjyyskuntana saadaan kääntymään nousuun.