Ylioppilaslakit päähän ja kohti tulevaisuutta

Odotettu hetki. Loviisan lukion ylioppilaat painovat lakit kutreilleen ja sinetöivät opintonsa. Kuva: Mika Mykkänen

LOVIISA Loviisan lukiosta valmistui 18 ylioppilasta lauantaina. Kuluneen lukuvuoden opintoja ovat värittäneet tilavaihdokset, mutta ne eivät juhlapäivää synkistäneet. Harjurinteen koulun salin juhlapuheissa muutokset kuitenkin huomioitiin.

Rehtori Laura Tenhusen mukaan käänteitä on riittänyt. Muutos oli juhlapuheen aiheena kolme vuotta sitten ja niin myös vuoden 2019 keväällä.

– Mikään ei ole niin pysyvää kuin muutos. Kuinka oikeassa olinkaan – ainakin lukiokoulutuksen suhteen. Silloin olimme kirjoittaneet uutta opetussuunnitelmaa ja valmistautuminen ensimmäisiin digitaalisiin ylioppilaskirjoituksiin oli täydessä vauhdissa. Nyt on uuden kierroksen aika.

Lukion henkilökunta ja lukiolaiset ovat uuden edessä heti seuraavan lukuvuoden alussa, kun uusi lukiolaki astuu voimaan. Se velvoittaa lukiot yhteistyöhön korkeakoulujen kanssa, jotta siirtyminen sinne nopeutuu.

– Korkeakoulujen opiskelijavalintauudistus kevään 2020 yhteishaussa koskee jo monia teitä salissa istuvia lukiolaisia.

Käänteitä riitti myös heti lukuvuoden aluksi, kun lukiolaiset hajasijoitettiin Kino Marilyniin, Lovisanejdens högstadiumin tiloihin sekä ruotsinkielisen lukion luokkatiloihin.

Primusylioppilas Kia Heiskanen nosti esille puheenvuorossaan luopumisen. Hän viittasi lukuvuoden alun hankaluuksiin, jonka myötä tutusta lukiomiljööstä jouduttiin siirtymään väistötiloihin. Luopumisen tunne väritti myös juhlapäivää.

– Pian on aika jättää taakse yksi hetki elämässä ja siirtyä yksi porras ylemmäksi. Se on yllättävän raskasta ja haasteellisempaa kuin voisi olettaa. Jalan heilautus eteenpäin tuntuu kenties fyysisesti vapauttavalta toiminnalta, mutta pään ja sydämen sisällä tunteet pirskahtelevat yksilöllisesti laajalla skaalalla, surusta iloon.

Riemuylioppilaiden puheenvuoron juhlassa käytti Kalevi Ilonen.

– Tänään on se päivä, jolloin teidät lakitetaan ylioppilaiksi. Tämä on onnen päivä etusijassa teille ylioppilaille, mutta myös teille kaikille muille osallisille sekä meille riemuylioppilaille kohdatessamme vuosikymmenien takaa.

Myös Ilonen nosti esille tila-asiat.

– Lukiolaiset ovat opiskelleet siirtotilossa, koska vanha, meille riemuylioppilaille tuttu koulurakennus on ollut poissa käytöstä sisäilmaongelmien takia. Sisäilmaongelmat ovat todella vakava asia.

Hän näki vastoinkäymisissä valonpilkahduksia. Ongelmat pakottavat uusimaan tiloja vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

Ilonen toivoi, että kevään ylioppilaista osa palaa takaisin rakentamaan kotiseutuaan.

Loviisan lukioista ja Elimäen lukiosta ylioppilaaksi valmistuneet löytyvät täältä.