Yhdellä kirjastokortilla voi lainata 12 kirjastossa pitkin Uuttamaata

Naks. Ann-Helen Grundström on ensin tarkistanut, onko kirjastokortilla palauttamattomia lainoja. Sen jälkeen kortin voi leikata. Kuva Marita Itävuori
Aineistoja voi lainata samalla kirjastokortilla kaikista Helle-kirjastoista. Kirjastokortti toimii myös kulkukorttina. Joidenkin palvelujen käyttöön tarvitaan tunnusluku.

LOVIISA Kirjastokimppaan kuuluvat Askola, Hanko, Inkoo, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Pornainen, Porvoo, Raasepori, Sipoo ja Siuntio. Pukkila on parhaillaan viemässä aineistoaan osaksi järjestelmää.

Uudenmaan kunnat ovat liittyneet verkostoon vaiheittain vuodesta 2017 lähtien.
– Nyt pärjää yhdellä kirjastokortilla, koska kirjastoilla on sama käyttösysteemi. Loviisan kirjaston kortilla voi lainata vaikka Hangossa, kirjastonhoitaja Ann-Helen Grundström Loviisan pääkirjastosta kertoo.

Samalla lainattava valikoima on laajentunut hurjasti. Nyt lainattavissa on peräti 1 200 000 kirjaa.
Loviisan kirjaston kokoelma oli aiemmin noin 100 000 nidettä. Tällä hetkellä väistötiloissa toimivan pääkirjaston kokoelma on 8 000 kirjaa.
– Siinä on aika iso ero. Fyysisesti kirjoja ei ole täällä paljon, mutta mahdollisuudet ovat kasvaneet.

Kirjat kulkevat kirjastosta toiseen, länteen kerran viikossa, Sipoon ja Tesjoen välillä kuljetuksia on kaksi kertaa viikossa.

Miten nopeasti haluamansa kirjan saa lainattua Helle-verkostosta, riippuu tietenkin varausten määrästä. Esimerkiksi Kari Hotakaisen kirjoittamaa Tuntematon Kimi -kirjaa on verkoston kirjastoissa yhteensä 30, mutta varauksia oli maanantaina 98. Kahden viikon laina-aika pitää tosin kierron nopeana.
Toinen suosikki kirjastonkäyttäjien keskuudessa on tällä hetkellä Lars Keplerin dekkari Lazarus.

Mikäli sattuu olemaan useamman kirjastokortin haltija, nyt on aika supistaa korttivalikoimansa yhteen. Kirjastoissa huomataan, jos kortteja on käytössä useampia ja silloin on valittava yksi. Vanhasta kortista voi luopua, jos poistettavalla kortilla ei ole lainoja palauttamatta.

Kirjastokimppa on saanut nimensä kirjastoneuvos Helle Kannilan (1896–1972) mukaan.

Helle-kirjastot
  • Helle-kirjastoihin kuuluvat tällä hetkellä Loviisa, Lapinjärvi, Myrskylä, Askola, Pornainen, Porvoo, Sipoo, Hanko, Inkoo, Raasepori ja Siuntio. Pukkila on liittymässä.
  • Kirjastoilla on yhteinen kirjastokortti, asiakasrekisteri ja aineistorekisteri, kirjastojärjestelmä ja verkkokirjasto.