Veteraanien perintö on nuoremmalle sukupolvelle etuoikeus

Dagny Holmström (etualalla) ja Anne-Maj Enqvist (toinen vasemmalla) osallistuivat veteraanipäivän juhlaan Loviisassa- Kuva: Marita Itävuori
Kansallista veteraanipäivää vietettiin juhlavasti palvelutalo Esplanadin salissa.

LOVIISA Juhlaan osallistuivat myös Dagny Holmström ja Anne-Maj Enqvist, jotka olivat talvisodan syttyessä lapsia.

Molemmat muistavat yhä pommikoneet ja pommit. Enqvist asui tuolloin Lapinjärvellä ja Holmström Pernajassa.

– Muistan, kuinka pommi putosi lahteen. Katsoimme, miten pommikoneet lensivät kohti Helsinkiä.

Veteraanipäivän teemana on tänä vuonna veteraanien perinnön siirtäminen nuoremmille sukupolville. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otto Andersson pohti teemaa tervehdyssanoissaan.

– Nuoremmalle sukupolvelle olot talvi-, jatko- ja Lapin sodassa rintamalla ovat lähes mahdoton käsittää. Kiitollisuus teille veteraaneille on mittaamaton. Samalla on tärkeä muistaa, että miesten ollessa rintamalla, myös kotirintaman oli kestettävä. Tässä Suomen naiset tekivät uskomattoman työn, Andersson sanoi.

– Tämänvuotisen juhlan keskeisenä teemana on veteraanien perinnön siirtäminen nuoremmille. Meille nuoremmille on etuoikeus kasvaa vapaassa maassa, jossa on maksuton koulutus ja korkealaatuinen terveydenhuolto. Oikeusvaltiossa, jossa demokratiasta on aina pidetty kiinni. Maassa, joka lukuisissa kansainvälisissä vertailuissa on huippuluokkaa. Tämä perintö on meille korvaamaton, hän jatkoi.

Juhlassa kuultiin muun muassa Senior Brassin esittämää musiikkia Keijo Liskin johdolla. Kaupungin museon intendentti Ulrika Rosendahl kertoi vuoden 1918 tapahtumista Loviisassa.