Verkkokaupassa vaaransa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin eilinen raportti ulkomaisista verkkokaupoista tilattavien tuotteiden turvallisuudesta on huolestuttavaa luettavaa. Tukesin selvityksen mukaan vain yksi 32:stä viraston ostamasta lelusta, lastentarvikkeesta, korusta ja sähkölaitteesta täytti eurooppalaiset vaatimukset. Jos nämä tuotteet olisivat myynnissä Suomessa, kaupat velvoitettaisiin keräämään ne takaisin kuluttajilta.

Tukesin testissä oli kaikkiaan 17 lastentarviketta, joihin kuului erilaisia leluja, tutteja, tuttiketjuja ja lastenvaatteita. Kaikki testatut tuotteet olivat Tukesin mukaan vaarallisia.
Esimerkiksi vaatteissa olevat narut aiheuttivat kuristumisvaaraa ja tuttien puutteelliset ilma-aukot aiheuttavat tukehtumisvaaraa. Ruokatutin tuttiosa ei puolestaan ollut elintarvikekontaktimateriaaliksi soveltuva.

Testeihin päätyi myös kuusi 6 usb-laturia, joista 5 osoittautui vaaralliseksi. Jälkimmäisessä oli sekä tulipalon että sähköiskun vaara. Joukossa oli myös laturi, joka on sähköturvallisuudessa Tukesin testaushistorian vaarallisimpien joukossa. Lisäksi tilatuista 9 hopea- ja titaanikoruista ei leimoista huolimatta sisältänyt lainkaan jalometallia eli verkkokaupan asiakkaita viilattiin linssiin jokaisen ostoksen kohdalla.

”Etämyyntiostoksissakin kannattaa suosia kotimaisia alan yrityksiä.”

Vaarallisia tuotteita ostetaan verkkokaupoista päivittäin myös Loviisan seudulle. EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista Suomen markkinajohtajia ovat Wish, AliExpress sekä eBay.
Tiettävästi verkkokaupan tuotteiden aiheuttamia vakavampia onnettomuuksia ei ole sattunut, mutta pettymyksiä puretaan määrävälein sosiaalisessa mediassa. Nettikuvissa laadukkaalta näyttävät tuotteet ovat monasti osoittautuneet heikkolaatuisiksi tai jopa sekundaksi. Toisaalta mukaan mahtuu aina myös useita tyytyväisiä asiakkaita eli kaikkia EU:n ulkopuolisen verkkokaupan tuotteita ei ole syytä leimata huonolaatuiseksi.
Monissa tapauksissa täysin saman, laadukkaan tuotteen voi saada ostettua kiinalaisesta verkkokaupasta merkittävästi edullisemmin kuin kotimaisesta kivijalkamyymälästä.

Tietyissä tuotteissa oleva CE-merkintä on yleensä laadun ja luotettavuuden tae, mutta EU:n ulkopuolelta tilattaessa siihenkään ei aina voi luottaa, sillä merkintä on helposti väärennettävissä. Tukesin mukaan merkintöjä väärennetään runsaasti eri tuotteisiin.
Ennen edullisen nettiostoksen tekemistä onkin syytä miettiä, että jos tuote on erityisen edullinen verrattuna vastaaviin tuotteisiin niin, miksi se on niin edullinen ja onko siinä säästetty esimerkiksi turvallisuudesta ja laadusta.

Kotimaisia etämyyntitoimijoita sitovat tiukat kuluttajansuojasäädökset, joista yksi tärkeimmistä kaupan peruuttamisoikeus. Verkkokauppa- posti- ja puhelinmyyntiyritysten on noudatettava etämyyntiin sovellettavia säännöksiä, eivätkä ne voi soveltaa kuluttajalle laissa turvattuja oikeuksia huonontavia ehtoja. Etämyyntiostoksissakin kannattaa suosia kotimaisia alan yrityksiä.

Turha salailla

Loviisan kaupunki julkisti eilen kolmen avoinna olleiden johtajavirkojen hakijoiden nimet kahta hakijaa lukuun ottamatta. Kaksikko ei halunnut nimiään julkisuuteen, mikä sinänsä on inhimillistä ja osin ymmärrettävää, mutta ei julkisuusperiaatteen näkökulmasta hyväksyttävää. Valittavat johtajat ovat johtoryhmän jäseniä ja keskeisiä virkoja, joihin hakijoita ei ole syytä piilotella nimettöminä pusikoissa.

Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöksen (KHO:2015:133) mukaan tiedot hakijan nimestä, koulutuksesta ja viimeisimmästä työpaikasta eivät ole salassa pidettäviä.
Vaikka kaupunkilaiset eivät johtajia valitsekaan, on kaikkien hakijoiden nimet syytä julkistaa, jotta valinnan oikeellisuutta on ulkopuolisen ja muiden hakijoiden mahdollista arvioida. Siksi LS on pyytänyt kaupungilta kaikkien johtajahakijoiden nimien julkaisemista julkisuuslain edellyttämällä tavalla.