Venevarkaiden kausi alkaa

Syysiltojen pimetessä alkaa jälleen perinteinen perämoottorivarkauksien sesonki myös Loviisan seudulla. Loviisan seudun laitureilla on kuulemma jo nähty epämääräisiä kulkijoita, joiden epäillään kartoittavan sopivia kohteita.
Poliisi kehottaakin venesatamia, venekerhoja ja veneilijöitä tehostamaan venesatamien vartiointia, suojaamaan veneensä ja moottorinsa sekä tarkkailemaan, liikkuuko venevalkamien tuntumassa epäilyttäviä ajoneuvoja tai muita epätavallisia kulkijoita.
Myös useiden veneiden valokuvaamista voi yleensä pitää epäilyttävänä toimintana.

Pienempiä ja suurempia perämoottoreita varastetaan erityisesti syrjäisimmiltä laituripaikoilta, mutta usein myös aivan asutuksen tuntumassa.
Lukitsemattomat ja kevyesti lukitut perämoottorit varastetaan melkoisella todennäköisyydellä kuluvan syksyn aikana ennemmin tai myöhemmin.
Kokemus on valitettavasti osoittanut, etteivät aina edes järeät lukitukset ole estäneet ammattimaisesti toimivia varkaita saamasta saalistaan.
Vahinko on usein moninkertainen, jos perämoottorivaras rikkoo myös venettä moottoria irrottaessaan.
Loviisan seutukunnan rikosaltteille laituripaikoille, kuten

Laivasillalle on onneksi asennettu valvontakameroita, jotka todennäköisesti vähentävät merkittävästi varkausriskejä.
Valvomattomilla venepaikoilla venemurtajat saavat puuhastella varsin vapaasti ja saavat yleensä saaliinsa liiankin helposti.
Perämoottorivarkaus ei ole sen kohteeksi joutuneelle pelkästään taloudellinen menetys. Venevakuutus korvaa yleensä varkauden aiheuttamat vahingot.
Useimmissa tapauksissa kuitenkin ikävintä on varkauden ja sen seurauksien selvittely, mielipaha sekä menetetty vapaa-aika.
Veneiden ja perämoottoreiden lukitukset on viimeistään tässä vaiheessa kautta varmistaa sekä valvontaa lisätä varsinkin syrjäisemmillä venepaikoilla.
Lukituksista ja valvonnasta huolimatta Loviisan seudulla voi valitettavasti arvioida tapahtuvan tänäkin syksynä ennen ensilumia noin kymmenkunta vene- ja perämoottorivarkautta.

Kesäkissoja jää yhä heitteille

Kesän vedellessä viimeisiään ja koleiden syysiltojen koettaessa lisääntyvät myös eläinsuojeluilmoitukset sekä havainnot löytöeläimistä ja hylätyistä kissoista. Samalla myös kissatalot ja muut löytöeläinkeskukset täyttyvät kodittomista luontokappaleista.
Esimerkiksi Loviisan kissatalo on vastaanottanut ennätysmäärän kesäkissoja. Kaikkiaan 27 kissaa täyttävät jo kissatalon tilat. Vastaavanlainen tilanne on useassa muussakin löytöeläintalossa eri puolilla maata.
Osa löytökissoista on lähtenyt karkuteille, vaikka omistaja kyllä ruokkisi ja huolehtisi lemmikistään asiallisesti myös yli talven. Facebookin avulla moni kissa löytää yleensä omistajansa ja pääsee takaisin kotiinsa.
Joukossa on kuitenkin runsaasti myös niin sanottuja kesäkissoja, jotka on otettu esimerkiksi kesämökille ja hylätty syksyn tullen oman onnensa nojaan. Jos ulkoilevaa kissaa ei löydetä kotiinpaluun koittaessa, se saatetaan jättää mökille. Kissoja jätetään mökkimaastoon myös tahallaan.

Valistuksesta huolimatta moni suhtautuu lemmikkeihinsä edelleen vastuuttomasti ja jättää eläimen heitteille sekä luonnon armoille.
Monet kuvittelevat, että esimerkiksi mökille jätetty kissa pärjää kyllä luonnossa omillaan. Näin ei ole, vaan usein eläin kokee todennäköisesti hitaan ja tuskallisen kuoleman, nälkään nääntymisen tai paleltumisen seurauksena. Jos ei pakkanen, niin ketut ja ilvekset tekevät yleensä selvää talven kouriin joutuneista kesäkissoista.
Jotkut saattavat törmätä myös pihapiirissä pyörivään kulkukissaan, jota ryhtyvät säännöllisesti ruokkimaan, vaikka ei pitäisi. Mikäli tällaiseen toimintaan on kuitenkin vastoin ohjeita ryhtynyt, on sitä jatkettava myös talven tullen. Parasta kuitenkin on toimittaa kulkukissa lähimpään löytöeläintaloon.