Veneilijöitä houkutellaan väljemmille vesille

Yhteisosastolla. Loviisa on Venemessuilla Sipoon kanssa. Perjantaina osastolla päivystivät Britt-Lis Henriksson-Sederholm, Timo Salmia ja Lilian Järvinen.
Loviisa ja Sipoo houkuttelevat veneväkeä navigoimaan väljemmillä vesillä itäisellä Suomenlahdella.

HELSINKI Loviisan kaupunki ja Sipoon kunta osallistuvat tämän vuoden venemessuille yhteisellä osastolla. Jaossa messuilla on itäisen Suomenlahden venesatamien yhteinen esite sekä Loviisan ja Sipoon omat matkailuesitteet. Osastolla esitellään kuntien veneilypalveluita ja -kohteita. Yhteisosastolla päivystää kuntien henkilökunnan lisäksi paikallisten yritysten ja yhdistysten edustajia.
Yhteistyön tavoitteena on saada veneilijät kääntymään kohti itäistä rannikkoa. Rannikkoseudun yhteinen iskulause on ”Navigoi väljemmille vesille”.
Rönnäsin mökkejä ja kokoustiloja vuokraava ja kalastusmatkailuyrittäjä Timo Salmia kertoi perjantaina jo syntyneen kävijöiden kesken kivoja keskusteluja ja tuntui, että osa veneilijöistä on hakemassa uusia vaihtoehtoja. Loviisa ja Sipoo mainostavat Itäistä Suomenlahtea väljinä vesinä. Loviisasta Salmia kertoo ainakin Laivasillan vierasvenesatamasta sekä useista luonnonsatamista, jotka esitellään Itäisen Suomenlahden venesatamat -esitteessä.
– Tämä on itselle jo monivuotinen perinne olla messuilla, olen ollut vuodesta 2009, hän kertoo.
Venevero on puhuttanut veneilijöitä. Salmia arvioi, että venevero tulee vaikuttamaan haitallisesti orastavaan talouskasvuun. Hänen mielestään veneveroa esittäviltä on puuttunut peruslaskutaidot.
– Mikä tahansa lisämaksu tai vero vaikuttaa kulutukseen, mikä on ainoa taloutta kasvattava tekijä. Jos veneilijä jättää veneveron vuoksi kaksi päivää vähemmän vesillä, valtio tulee häviämään menetetyissä polttoainevero- ja arvolisäveromaksuissa enemmän kuin mitä vero tuottaa, hän huomauttaa.
– Itäisen Suomenlahden suosio on lisääntymässä veneilijöiden keskuudessa. Täällä on vielä tilaa. Veden laatu on parantunut merkittävästi. Useina kesinä näkyvyys on ollut kolme metriä ja enemmänkin, mikä on hyvin iloinen asia. Myöskään sinilevää ei ole siinä määrin kuin läntisellä Suomenlahdella. Loviisassa on paljon hienoja luonnonsatamia, ja moni niistä sopii myös purjeveneille, listaa Salmia.
Oman yrityksen kalastusreissujen sesonki alkaa huhtikuussa ja päättyy marraskuulle. Talvikalastus on monelle ulkomaalaiselle hyvin eksoottista. Ennakoimattomat talvikelit aiheuttavat kuitenkin sen, ettei esimerkiksi pilkkireissuja voi myydä kovin paljon etukäteen, kun ei tiedä jäätilanteesta.

Telakka ja purjeneulomo. Yhteisellä osastolla Venemessuilla ovat myös Myachts ja Doyle, joka muutti purjeneulomon Seppäläntieltä telakan yhteyteen Valkoon. Kuvassa Martin Rosenstedt, Pontus Harlin ja Stefan Stenström.

 

Venemessut
  • Venemessut ovat avoinna päivittäin perjantaihin 17.2. kello 11-20, lauantaina 18.2. kello 10-18 ja sunnuntaina 19.2. kello 10-17.

 

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here