Vauhdinottopaikan uusiin tiloihin mahtuu enemmän nuoria

Uutta pintaa. Jenny Starck on valmistunut automekaanikoksi, mutta miettii olisiko maalarin työ kuitenkin sopivampi. Kuva Auli Henriksson
Nuorten työpaja on toiminut Loviisassa reilun 20 vuotta, jona aikana nuoria on ollut noin 1 300.

LOVIISA Nuorten työpaja Pikku Pietarin Piha sai uudet tilat entisen Painoyhtymän tiloista Seppäläntiellä viime syksynä. Tilaa on nyt hulppeat kuutisensataa neliömetriä.

Hukkatiloja ei jää, sillä kaikki on nyt voitu suunnitella tarpeiden mukaisiksi. Myös paikkoja voitiin lisätä aiemmasta 12 nykyiseen 18 paikkaan. Tosin nyt on jo yksi nuori yli maksimimäärän, eli 19 nuorta on toiminnassa mukana, osa osa-aikaisesti.

Uudet tilat. Entisen Painoyhtymän tiloihin siirtynyt nuorten paja sai olla tilojen suunnittelussa mukana. Sohvalla helmikuussa pajalle tullut Mikael Sirén, joka aloittaa kohta luku-urakan kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin. Kuva Auli Henriksson

Aikuisia pajalla on kolmen valmentajan lisäksi Seinättömän pajan kautta neljä, yksi keittiöpajaa vetämässä, yksi assistenttina koko työllisyyspalveluille, yksi puupuolella apulaisohjaajana ja yksi tekstiilipuolella työnsuunnittelijana. Samoissa tiloissa toimii myös Seinättömän pajan työhönvalmentajan Kirsi Kippolan toimisto.

Keittiöpaja uutta

Pajan sisällä on keittiö-, tekstiili- ja puutyöpajat sekä musacorner. Keittiöpajan toiminta voitiin aloittaa muuton jälkeen. Tullessaan pajalle nuori voi valita minkä pajan toimintaan haluaa mukaan. Kaikkiin voi toki matkan varrella tutustua.

Jokainen pajalainen käy läpi kolmen viikon keittiöpajan, joten täältä lähdettyään osaa valmistaa hyvää ja edullista ruokaa sekä siivota. Tiloissa ei käy kaupungin siivoajia, vaan tilat siivotaan itse.

Nuorten työpajassa voi olla vuoden, ensin työkokeilussa ja sitten palkkatuella. Palkkatuella voi puoli vuotta työskennellä joko kaupungilla tai yksityisessä yrityksessä.

Osalla nuorista on jo jokin ammattitutkinto, mutta suurimmalla osalla yleensä ei.
– On voinut valmistua ja huomata että ammatti on väärä, tai on tullut jokin terveydellinen syy matkan varrella, ettei valitsemallaan alalla voikaan työskennellä, kuten allergia kampaajan ammatissa. Jos on jo ihan loppusuoralla, niin kannattaa tutkinto kuitenkin suorittaa, toteaa valmentaja Marjaana Meriluoto.

1 300 nuorta

Meriluoto on työskennellyt Pikku Pietarin Pihassa lähes koko sen toiminta-ajan, reilut 20 vuotta, sinä aikana siellä on työskennellyt yli 1 300 nuorta.

Valmista. Amanda Söderholm tuli pajalle viime syksynä. Hän on opiskellut ammattikoulussa tarjoilijaksi, mutta ompelu- tai puutarhatyö tuntuisi nyt omemmalta. Vieressä valmentaja Marjaana Meriluoto. Kuva Auli Henriksson

Tällä hetkellä suurin osa nuorista jotka pajalle tulevat, ovat 21-23 -vuotiaita. Ikähaitari voi liikkua 18 ja 24 välillä. Pajalla nuori tekee oikeaa työtä ja saa samalla ryhmän, johon kuulua. Pajalaiset pääsevät myös oppilaitos- ja työpaikkavierailuille.

– Opetellaan työelämän pelisääntöjä, panostamme hyvään perehdytykseen. Nuori saa tehdä oikeaa työtä joko pajalla tai asiakkaan luona ja olla osa ryhmää, johon voi kokea kuuluvansa. Nuorten työpaja on vauhdinottopaikka töihin tai opiskelemaan, kiteyttää Meriluoto.
Pajalla voi suorittaa myös muun muassa hygieniapassin ja tulityökortin.

Munamaitoa. Jenni Ahlroos kävi puoli vuotta ammattikoulun autopuolta ja huomasi, että haluaisi tehdä työkseen jotain muuta, mikä saattaa olla kokin ammatti. Valmistumassa pastavuokaa. Kuva Auli Henriksson

Nuoret ja heidän onnistumisensa antavat voimaa omaan työhön.
– Nuoret ovat olleet aina yhtä ihania, heihin en ole koskaan väsynyt, byrokratiaan kyllä, ja aktiivimallin kaltaisiin päätöksiin, vaikka aktiivimalli ei meidän nuoria kosketa. Uskon kannustuksen, en sanktioiden voimaan. Maailma on tullut näiden vuosien aikana vaikeammaksi, en yhtään kadehdi nykynuoria, elämä on tosi hektistä. Jos nuorella on hoidettavia tai selvitettäviä asioita, ei yllä niihin tavoitteisiin, jotka yhteiskunta luo.

Työpaikkoja on tänä päivänä myös vaikeampi löytää kuin alkuvuosina.
– Palkkatuella olevat voidaan sijoittaa kaupungille tai yritykseen. Jos on innostunut jostain alasta, voi työ sillä alalla innostaa eteenpäin tai näyttää, että kuva alasta olikin väärä, Meriluoto selvittää.

Nuorten työpaja Pikku Pietarin Piha on tarkoitettu 18-24 -vuotiaille työttömille nuorille. Pajalle on jatkuva haku.

Nuorten työpajalla on avoimet ovet 4.4. kello 10-14.