Vastuu ei ole yksin autoilijan

Jälleen se aika. Koulut alkavat maanantaina ja ekaluokkalaiset astelevat liikenteen sekaan.

Perinteisesti koulujen alkuun kuuluu se, että eri tahot jäteyhtiöstä vakuutusyhtiöihin muistuttavat autoilijoita liikennekäyttäytymisestä.
Loviisassa pikkukoululaiset ilmestyvät katukuvaan maanantaina. Tuolloin toki autoilijoilta vaaditaan terävyyttä, kun pienet koululaiset isoine reppuineen taapertavat kohti opinahjoa. Vastuu koulunsa aloittavien lasten turvallisuudesta ei kuitenkaan ole pelkästään ratin takana.

Suomalaisen vakuutusyhtiön tekemässä kyselytutkimuksessa vanhemmat ovat sitä mieltä, että ylivoimaisesti suurin vaara on autoilijoiden huono käytös liikenteessä. Onko ongelma todellinen vai pelkästään mielipide, joka sanotaan kun niin pitää sanoa.
Väitän, että törppöjä kuskeja on murto-osa kaikista kuljettajista.
Kyselyn vastaajat pitivät seuraavaksi merkittävämpänä vaaratekijänä lapsen huomion herpaantumista.

Tämän ongelman tunnistaa heti. Mobiililaitteiden näytön tuijottamisen kulta-aikana vaara on todellinen, sillä jo yhä nuoremmat kulkevat silmät nauliintuneena ruutuun. Tätä näkee, kun katselee ympärilleen liikenteessä.
Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikosken arvion mukaan lapsen kyky hahmottaa liikennetilanteita, etäisyyksiä tai lähestyvän auton nopeutta ei ole kehittynyt samalle tasolle kuin aikuisen. Erityisesti tienylitykset ja risteystilanteet ovat hankalia.
Ongelmaksi muodostuu se, että kännykkä voi pahimmillaan varastaa huomiokyvystä sen ratkaisevan osan ja jotain sattuu liikenteessä.
Kotona on syytä nostaa tarmokkaasti esille se, että kännykkä pysyy liikenteessä liikkuessa taskussa tai repussa. Aikuiset puolestaan voisivat miettiä samaa. Kännykkä pois korvalta autoillessa.

Onneksi Loviisassa koulutielle astelevilla lapsille tilanne on siinä mielessä hyvä, sillä liikennemäärät ovat huomattavasti pienemmät kuin suuremmissa kaupungeissa ja lisäturvaa tuo suojatiepäivystys kolmena aamuna koulun alussa.
Suomalainen vakuutusyhtiö tutki myös sitä pari vuotta sitten, miten alakoulujen rehtorit suhtautuvat liikenneturvallisuuden vastuisiin. Kenen on vastuu?
Yli 60 prosenttia rehtoreista oli sitä mieltä, että vastuu liikenneturvallisuudesta kuuluu ensisijaisesti vanhemmille ja vasta tämän jälkeen autoilijoille. Tämän voi myös allekirjoittaa.

Koulumatkaa on syytä harjoitella ennen h-hetkeä ja vielä palata sääntöihin ja vaaranpaikkoihin. Vanhemmuuden vastuuseen kuuluu paljon. Tämä on yksi niistä.
Samalla jokainen varttuneempi voisi miettiä omaa toimintaansa liikenteessä. Liikenteessä raivoaminen, sadattelu ja kaahailu on syytä unohtaa, varsinkin jos kyydissä on nuorempaa väkeä. Esimerkin voima on kummallinen. Vanhemmuutta sekin.
Liikennekäyttäytymistä olisi hyvä keskustella lapsien kanssa myös muulloin kuin näin syksyin. Jostain syystä tämä aihe nousee esille vain näin koulujen alkaessa.

Valkossa positiivista pöhinää

Ulkopuolisen silmin Loviisan satamassa ja muutenkin Valkon suunnalla tuntuisi olevan hyvä pöhinä päällä. Se on näkynyt vilkastuneena juna- ja laivaliikenteenä.
Kovahiilenkuljetus on jakaa mielipiteitä ja on ymmärrettävää, että vanhat pelot hiilipölystä palasivat, kun tieto lääkehiilen koekuljetuksista tuli julki.
Täytyy myös muistaa, että pienelle satamalle jokainen lisätoimeksianto tarkoittaa työtä ja sitä, että yksi sataman elämänlanka, Lahti-Loviisa -rata säilyy maisemassa.
Mainitsemisen arvoinen on myös Vähähiiliset satamatoiminnot -hanke, josta kerrotaan enemmän tässä lehdessä. Se tähtää energiatehokkuuteen.
Lisäksi alueella on valmistettu teknisesti vaikeasti toteutettavia puuosia keskustakirjasto Oodiin ja telakkahanke etenee suunnitellusti.