Varpuspolun tuhopolttajalle 30 kuukautta vankeutta Määrlahden paloista

Loviisan Varpuspolun tuhopolttajana tunnettu loviisalaismies on tuomittu uusista tuhopoltoista yhteensä 2 vuoden 6 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Vuonna 1975 syntynyt mies sytytti kesällä 2016 Määrlahdessa sijaitsevan kerrostalon huoneiston oven sekä uudenvuodenyönä 2015 skootterin palamaan. Kerrostalossa oli 40 asuinhuoneistoa, joissa asui yhteensä 69 ihmistä. Kukaan ei loukkaantunut paloissa.

MÄÄRLAHTI Käräjäoikeuden mukaan tilanne oli kuitenkin vaarallinen, ja paloissa oli myös leviämisen riski. Sytytetyssä kerrostalossa on kolme rappukäytävää ja yhteensä 40 asuinhuoneistoa, joissa on kirjoilla yhteensä 69 asukasta. Todistajana kuultu paloinsinööri piti tilannetta vaarallisena. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi maanantaina miehen vangittavaksi välittömästi, ja passitettavaksi vankilaan Vantaalle.

Tuomittu jo 12 tulipalosta

Kaikkiaan miehen tilillä on yhteensä jo 12 tuhotyötä ja vahingontekoa tulella. Samainen tekijä tunnusti kesällä 2013 sytyttäneensä kaikkiaan yhdeksän tulipaloa, joista seitsemän hänen omalla silloisella kotikadullaan Varpuspolulla.

Niiden lisäksi mies tuomittiin myös Valkon vanhan talkkunatehtaan ja LPOnet Oy:n laiteasemarakennuksen paloista yhteensä yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Vapaaksi päästyään mies ryhtyi pian uudelleen tuhotöihin asuintalossaan Määrlahdessa.

Mopo paloi parvekkeen alla

Uudenvuoden yönä 31.12.2015 tekijä oli vahingoittanut naapurinsa sekä Ramsayntiellä sijaitsevan Fastighets Ab Lovisa Ulrikaborg Kiinteistö Oy:n omaisuutta sytyttämällä naapurinsa omistaman mopon tuleen sen ollessa pysäköitynä parvekkeen alla.

Mopo oli palanut käyttökelvottomaksi ja parvekkeen alapuolinen seinä vaurioitunut. Silminnäkijän mukaan liekit löivät jo valtoimenaan parvekkeen alta, kun hän ryhtyi sammuttamaan paloa. Tekijä oli sittemmin korvannut jo ennen oikeudenkäyntiä naapurille aiheutuneet vahingot.

Sytytti naapurin oven

Myöhemmin kesällä 2016 tuhopolttaja oli sytyttänyt osoitteessa Ramsayntie 7:ssa sijaitsevan kerrostalon kuudennen kerroksen asuinhuoneiston ulko-oven palamaan. Palon syttymishetkellä asuinhuoneistossa oli ollut 5 henkeä. Tulipalon havaittuaan asunnossa oleskellut maahanmuuttajaperhe oli sammuttanut palon. Asuinhuoneiston ulko-ovi ja oven kynnys olivat vaurioituneet tulipalossa.

Palopaikalla etanolijäämiä

Ensimmäisen sytyttämisyrityksen jälkeen tekijä yritti uudestaan sytyttää kyseisen ulko-oven palamaan. Teko oli jäänyt yritykseksi, kun asunnossa oleskelleet henkilöt olivat keskeyttäneet miehen toimet ja lyhyen takaa-ajon jälkeen ottaneet tämän kiinni. Keskusrikospoliisin laboratorion mukaan palopaikalta löydettiin jäämiä etanolista, joka on palava neste.

Todistajana kuultu talon asukas kertoi olleensa käymässä muun perheensä luona. Samaan aikaan asunnossa kanssaan olleet äitinsä ja sisarukset olivat katselleet televisiota. Todistaja oli havahtunut rappukäytävästä kuuluneeseen hissin ja tupakansytyttimen ääneen.

Sytytin särähti käytävällä neljästi

Todistaja oli aluksi ajatellut jonkun vain sytyttävän savuketta. Toisella sytytinäänellä ajatus oli edelleen sama. Kolmannella kerralla yhdessä todistajan tunteman savunhajun kanssa luultiin, että jotain palaa keittiössä, mutta sieltä ei löytynyt mitään poikkeavaa.

Neljännellä kerralla savunhajua oli enemmän, ja savu oli todistajan mukaan paksua. Asunnon ulko-ovi avattiin, jolloin todistaja havaitsi ulko-oven palavan ilmiliekeissä. Asukkaat saivat kuitenkin palon nopeasti sammutettua vedellä, ja palasivat huoneistoonsa.

Asukas oli jälleen, noin 15 minuutin kuluttua edellisestä tapahtumasta kuullut rapusta hissin äänen ja katsonut ovisilmästä pimeää rappukäytävää. Melko pian asukas oli uudelleen kuullut pimeästä rappukäytävästä sytyttimen äänen sekä avannut oven. Ovi oli osunut puolikyykyssä, pää alaspäin olleeseen tuhopolttajaan.

Juoksivat sytyttäjän kiinni

Yllätetty tuhopolttaja juoksi heti pakoon ja asukas oli sisarensa kanssa lähtenyt miehen perään ja sytyttänyt valot käytävään. Lyhyen takaa-ajon päätteeksi asukkaat saivat tuhopolttajan kiinni rappukäytävän kolmannessa kerroksessa, ja otettua hänestä valokuvan.

Kiinniotettu tuhopolttaja oli todistajan mukaan sanonut ’sorry’ ja pyytänyt päästämään irti. Ulkomaalaistaustaiset asukkaat eivät pelon ja paniikin johdosta kyenneet soittamaan hätäkeskukseen tai poliisille, ja mies päästettiin menemään.

Asukkaat järkyttyivät pahoin

Asukkaat olivat menneet takaisin asuntoon. Todistajan mukaan kaikki perheenjäsenet olivat shokissa ja peloissaan. He olivat seuraavana päivänä tavanneet lääkärin sekä puhuneet psykologin kanssa. Asukkaiden mielestä tuhopolttajan kohteena oli koko talo eikä niinkään heidän perheensä. Sytyttäjä oli kuulusteluissa tunnustanut menetelleensä teonkuvauksessa selostetulla tavalla ja myöntänyt syytteet pääosin.

Tuomittu oli kertomansa mukaan ollut kyseisenä iltana erittäin päihtynyt, ja lähtenyt kotoaan viemään ullakolle tyhjiä pahvilaatikoita. Hän kertoi menneensä yläkerran vintin kautta naapurirappukäytävään ja tupakansytyttimellä sytyttäneensä huoneiston oven. Tuomittu kertoi lähteneensä takaisin kotiinsa hakemaan märkää tiskirättiä sammuttaakseen palon, jolloin hänet otettiin kiinni.

Ovea oli vaikea sytyttää

Tuomittu kertoi olleensa ensimmäisellä kerralla asukkaiden oven takana noin 15 – 20 minuutin ajan yrittäen sytyttää ovea useammasta eri kohdasta. Ovi ei syttynyt hyvin, vaan oli aina sammunut, kun sytyttimen otti pois. Tuomittu ei ollut nähnyt liekkejä.

Oikeuden mukaan tuomion koventamisperusteena otettiin huomioon tekijän aikaisempi rikollisuus, koska sen ja uuden rikoksen suhde osoittaa hänessä ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.

Humalassa, mutta syyntakeinen

Tuhopolttajalle tehdyn mielentilatutkimuksen perusteella tuomitun on katsottu olleen kysymyksessä olevien tekojen aikana syyntakeinen. Tekijä oli lisäksi oikeuden mukaan tekojen aikana alkoholihumalassa. Käräjäoikeuden päätöksestä käy myös ilmi, että tuomittu on maksanut kaikki aiempien tuhopolttojensa aiheuttamat taloudelliset vahingot.

Maanantaina annettu tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Aiemmin LS:n verkkosivuilla julkaistuja uutisia Loviisan sarjapolttajasta:

LS 16.5.2017: Syyttäjä vaatii Varpuspolun sarjatuhopolttajalle vankeutta – sytytti maahanmuuttajaperheen oven kahdesti palamaan

LS 28.10.2016: Varpuspolun tuhopolttajalle syyte uudesta tulipalosta

LS 17.1.2014: Varpuspolun tuhopolttajalle puolitoista vuotta vankeutta

LS 19.09.2013: Varpuspolulla asuva mies tunnusti yhdeksän tuhopolttoa.

LS 16.9.2013: Tuli tuhosi Töyrylän vanhan talkkunatehtaan + video.

LS 14.8.2013: Varpuspolun tuhopolttaja iski nyt jo seitsemännen kerran

LS 8.8.2013: ”Ei voi olla totta” – Varpuspolulla paloi jälleen

LS 2.8.2013: Tuhopolttaja iski jälleen Varpuspolulla?

LS 2.8.2013: Varpuspolulla yritettiin sytyttää neljäs palo tämän kesän aikana

LS 31.7.2013: Poliisi pyytää vihjeitä Varpuspolun tulipaloihin liittyen
Viimeisimmät tuhopoltot tapahtuivat Ramsayntie 7:ssä.