Varokaa härskejä väkisinmyyjiä

Eri puolilta Loviisan seutua kantautuu jälleen huolestuttavia viestejä epämääräisistä ja jopa agressiivisista myyntineuvottelijoista, jotka houkuttelevat, patistavat, painostavat ja joskus jopa huiputtavat ihmisiä tilaamaan tuotteita tai remontteja, joiden tarpeellisuus ja erityisesti hinta ovat vähintäänkin kyseenalaisia. Intensiivinen myyntityö näyttää kohdistuvan erityisesti iäkkäämpiin ihmisiin, joista monet eivät välttämättä riittävästi kykene arvioimaan tuotteen tai remontin todellista tarvetta eivätkä käypää, kohtuullista hintaa. Sopivin kohderyhmä näyttäsi olevan erityisesti yksin omakotitalossaan asuvat ikäihmiset.

Esimerkkejä on ilmassa taas kosolti. Monasti kaupan hieronta alkaa harmittomalta tuntuvalla pyynnöllä päästä arvioimaan esimerkiksi omakotitalon vesijohdot, ikkunat, hormit, vesikatto tai lämmitysjärjestelmät. Tiedossa on tapauksia, joissa arvioija on pyrkinyt puoliväkisin paikalle, vaikka asukas on ilmoittanut, ettei hän näe tarvetta arvioinnille. Monissa tapauksissa arvioinnin johtopäätös on ollut, että vesiputkisto, kiertovesipatterit, katto, hormisto tai sähkökaappi johtoineen on pikaisen uusimisen tarpeessa.

Arvioinnin tukena saatetaan näyttää esimerkiksi endoskooppikuvaa hormista tai viemäristä tai suttuisia kuvia kattorakenteista. Kuvien perusteella ei ole tullut edes varmuutta ovatko ne juuri siitä rakennuksesta vai muualta. Etenkin ikäihmisille on tuotu eteen tilanne ja mielikuva, jossa kyse olisi ehkä vain viikoista tai korkeintaan kuukausista, jonka kuluessa vesijohdot saattavat rikkoutua tai tuli ehkä levitä hormin halkeamasta rakenteisiin.
Huolestuneelle asiakkaalle on sen jälkeen ollut melko helppo myydä kiireellisenä ylihintainen ja ennenaikainen tai jopa täysin tarpeeton remontti. Yhdelle asukkaalle myyjä totesi, että ”sun vesiputket voivat laueta vaikka jo huomenna.” Kiertävän remonttifirman hinta oli 7150 euroa, kun paikallisen putkifirman hinta-arvio oli 1000 – 2000 euron haarukassa.

”Yhteisöllisyyteen kuuluu, että arveluttavista kaupustelijoista voidaan vaihtaa avoimesti ja ajoissa kommentteja läheisten ja naapureiden kesken.”

Uusimmassa tapauksessa myyjä on kertonut iäkkäille asukkaille, että ”nyt ollaan sovittu, että tällä alueella tehdään lähiviikkoina ikkunoiden uusimista, joissa vanhat energiaan haaskaavat ikkunat vaihdetaan uusien määräysten mukaisiin energiaikkunoihin”.
”On sovittu” saattaa tarkoittaa esimerkiksi, että urakoitsijayhtiön myyntipalaverissa sovittu, että nyt otetaan kohteeksi tietty kaupunginosa. Lisäksi asukkaille on saattanut syntyä mielikuva, että ”määräysten mukaisista ikkunoista” on vaikea kieltäytyä.
Ostopainetta on saatettu lisätä näyttämällä nimilistaa naapureista, joiden on sanottu jo tehneen sopimuksen.

Myyntitilanteissa on yleensä tehty tarjous, ja pyydetty nimiä alle. Ainakin yhdessä tapauksessa ikäihminen kuvitteli vahvistaneensa allekirjoituksellaan vain vastaanottaneensa tarjousasiakirjan, joka olikin myöhemmin osoittautunut tilausvahvistukseksi.

Tietoon ei ole tullut tapauksia, joissa järjestelmien on todettu olleet hyvässä kunnossa, mutta ehkä niinkin on joskus tapahtunut. Mene ja tiedä. Tähän väliin on silti alleviivattava, että täysin asiallisia, kunniallisia, laadukkaita ja kohtuuhintaisiakin kiertäviä remonttimyyjiäkin varmaankin on myös liikkeellä, ja heillä myös tyytyväisiä asiakkaita. Härskit toimijat pilaavat valitettavasti heidänkin mainetta.

Vaikka turhaan remonttiin patistaminen tai ylikorkean hinnan tarjoaminen ei olisikaan laitonta, on se monasti vähintäänkin eettisesti arveluttavaa. Varsinkin, jos se kohdistuu ikäihmisiin. Kuluttajalla on myös oikeutensa, jotka on hyvä tietää. Normaalissa kotimyynnissä kaupat on mahdollista peruuttaa 14 päivän kuluessa, ja jos asianmukaisia kotimyyntiasiakirjoja ei ole annettu ollenkaan, ei sopimus ole sitova.
Monissa tapauksissa arveluttavaan sopimukseen houkuteltu ei tohdi tai kehtaa kysyä sukulaisten, ystävien tai naapureiden mielipidettä asiasta, vaan tyytyy kalliiseen kohtaloonsa.

Niin ei pitäisi olla. Yhteisöllisyyteen kuuluu, että arveluttavista kaupustelijoista voidaan vaihtaa avoimesti ja ajoissa kommentteja läheisten ja naapureiden kesken.
Tietenkin myös positiivista kokemuksista on syytä antaa hyvän kiertää.