Varhaiskasvatuksen ulosmarssi koskee myös Loviisaa ja Lapinjärveä

Ulosmarssi. Varhaiskasvatuksen ulosmarssi huomenna keskiviikkona koskee koko Uuttamaata. Sen paikallisia vaikutuksia selvitetään myös Loviisassa. Arkistokuva: Marita Itävuori
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, JHL, Tehy, SuPer ja Jyty järjestävät huomenna keskiviikkona poliittisen mielenilmauksen vastustaakseen valmisteilla olevaa varhaiskasvatuslakia. Paikallisia vaikutuksia selvitetään.

LOVIISA Alkuperäisen suunnitelman mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstön piti marssia ulos vain pääkaupunkiseudulla. Järjestöt päättivät kuitenkin eilen laajentaa ulosmarssin koskemaan koko Uudenmaan alueen varhaiskasvatusta.

Loviisan vs. varhaiskasvatuksen päällikkö Sofia Hoff kertoi maanantaina iltapäivällä tekstiviestitse kesken kokouksen, että ulosmarssin vaikutuksia selvitetään.

– Emme tiedä sen enempää kuin mitä julkisuudessa on ollut. Yritämme nyt selvittää, miten tämä vaikuttaa paikallisesti.

– Tiedotamme huoltajia sitten, kun paikallinen vaikutus on selvillä, hän kertoi.

Ulosmarssilla järjestöt vastustavat varhaiskasvatuslakiesitystä, joka on parhaillaan eduskunnan sivistysvaliokunnan käsittelyssä.

– Talentiassa katsomme, että varhaiskasvatuslakiesitys heikentää sosionomien asemaa varhaiskasvatuksessa niin merkittävästi, että haluamme ulottaa ulosmarssin koko Uudenmaan alueelle. Toivomme päättäjien ymmärtävän, että toteutuessaan lakiesitys ajaisi päiväkodit kriisiin. Emme ymmärrä, miksi hyvää järjestelmää puretaan, Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki perustelee tiedotteessa.

JHL pitää varhaiskasvatuslain tavoitteita kannatettavina, mutta keinoja ongelmallisina. JHL katsoo, ettei uusi laki puutu varhaiskasvatuksen haasteisiin. Sen mukaan lain suurimmat ongelmat liittyvät henkilöstörakenteeseen, kelpoisuusehtoihin ja lakiesityksen pohjana oleviin henkilöstölaskelmiin.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin mukaan varhaiskasvatuksen suurin ongelma ei ole työntekijöiden koulutustaso, vaan liian suuret hoitoryhmät. SuPer pelkää, että lakiesitys toteutuessaan johtaa ryhmäkokojen kasvuun ja kustannusten nousuun.

– Varhaiskasvatuksen tilaa ei paranna nyt esitetty henkilöstörakenteen muutos. Sen sijaan se tulee väistämättä johtamaan ryhmäkokojen kasvuun ja lisäksi kasvattaa varhaiskasvatuksen kustannuksia merkittävästi arvioitua enemmän, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Samoilla linjoilla on myös Tehy. Sen mukaan varhaiskasvatuksen arjessa on jo nyt isoja ongelmia mitoituksessa ja ryhmäkokojen suhteen. Uusi laki ei Tehyn mielestä korjaa olemassa olevia ongelmia vaan jopa pahentaa tilannetta, kun päiväkodeista vähenee juuri se henkilöstö, jonka tehtävässä keskeistä on perushoito, syli ja hoiva.

Tehy katsoo lisäksi, että lakiesitys ei ota riittävästi huomioon sitä, että lastenhoitaja/lähihoitajan tutkinto on terveydenhuollon tutkinto. Tätä osaamista tarvitaan päiväkodeissa yhä enemmän, kun esimerkiksi lasten diabetes on yleistynyt, Tehy perustelee.

Mielenilmaus huomenna

Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla liittojen jäsenet marssivat ulos työpaikoiltaan 25.4. kello 12-18 väliseksi ajaksi.

Ulosmarssi koskee sekä yksityisiä että kunnallisia päiväkoteja. Ulosmarssipäivänä järjestetään lisäksi Helsingissä Eduskuntatalon edessä kello 13-15 mielenilmaus.
Ulosmarssi koskee seuraavia paikkakuntia: Askola, Espoo, Hanko, Helsinki, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Raasepori, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa ja Vihti.

Lakiesitys on muuttamassa päiväkotien henkilöstön kelpoisuuksia siten, että sosionomeilla ei jatkossa ole pätevyyttä lastentarhanopettajan tai päiväkodin johtajan ammattiin ilman mittavaa lisäkoulutusta.

Nykyisen lainsäädännön mukaan sosionomit ovat näihin tehtäviin kelpoisia. He muodostavat tällä hetkellä kolmanneksen lastentarhanopettajista. Sosionomeja toimii myös päiväkodin johtajina.

Jos lainsäädäntö määrittää kokonaan uuden ammatin, varhaiskasvatuksen sosionomin, tulee Talentian mielestä siihen liittyvät tehtävät ja vastuut selkeästi avata lakiin sekä kiintiöidä opettajan ja hoitajan tavoin sosionomille paikka ryhmässä. Talentia vaatii tällöin lakiin kirjausta siitä, että henkilöstörakenteen tulee olla yksi varhaiskasvatuksen opettaja, yksi varhaiskasvatuksen sosionomi ja yksi varhaiskasvatuksen hoitaja.

KT Kuntatyönantajat otti lakiesitykseen kantaa viime viikolla. Sen mukaan esitys varhaiskasvatuslaiksi uhkaa viedä työpaikan tuhansilta kunnallisen varhaiskasvatuksen piirissä työskenteleviltä lastenhoitajilta. Uhka työpaikkojen menetykseen liittyy päiväkotien henkilöstörakenteen muutokseen, jolla varhaiskasvatuksen opettajien ja sosionomien määrää halutaan kasvattaa ja lastenhoitajien määrää puolestaan vähentää.

Kuntatyönantajat laskee lisäksi, että lakimuutos nostaisi vuoteen 2030 mennessä kuntien palkkakustannuksia lähes 50 miljoonalla eurolla. KT:n mukaan laki myös pahentaisi pulaa pätevistä varhaiskasvatuksen opettajista.

Sivistysvaliokunnasta lakiesitys etenee eduskunnan hyväksyttäväksi. Talentia vaatii lakia palautettavaksi käsittelyyn, mikäli sen esittämiä muutoksia ei ennen eduskuntakäsittelyä korjata.