Vapaaehtoistyö helpottuu uuden sivuston myötä

Vapaaehtoistyön tarjoajat ja tekijät löytävät vastedes toisensa entistä paremmin. Loviisan kaupunki aloittaa ensi viikolla Vapaaehtoistyö.fi -sivuston käytön kuntakohtaisena.

LOVIISA Vapaaehtoistyö.fi -palvelu perustettiin Tampereella reilut kymmenen vuotta sitten. Se on voittoa tavoittelematon, ei-kaupallinen, yleishyödyllinen, vapaaehtoistyötä tarjoava sivusto, joka on pikku hiljaa laajentunut valtakunnalliseksi.

Sivusto on käytössä esimerkiksi Porvoossa.
– Kokemukset kuntakohtaisista palveluista ovat olleet hyvät. Sivustoa on helppo käyttää ja sen avulla tehtävien tarjoajat ja vapaaehtoiset ovat kohdanneet toisensa sujuvasti, Vapaaehtoistyö.fi -palvelun tuottaja Ilkka Kalmanlehto toteaa.

Hän on tulossa torstaina 23.8. Loviisaan kouluttamaan väkeä sivuston käyttöön. Oppia jaetaan päivällä vanhuspalveluiden esimiehille ja illalla järjestöille sekä muille vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille.

Palvelun kautta vapaaehtoistoimintaa järjestävä taho, kuten järjestö, voi ilmoittaa mitä vapaaehtoistehtäviä olisi tarjolla. Vapaaehtoistyötä tekevät ja siitä kiinnostuneet voivat puolestaan tutustua tehtäviin ja hakea niihin täyttämällä tietonsa verkossa.

Kaikkiin ikäryhmiin

Vapaaehtoistyö on yksittäisten ihmisten tai yhteisöjen hyväksi tehtävää työtä, josta ei saa rahallista korvausta.
– Loviisassa toimii useita vapaaehtoisia esimerkiksi seniorityön parissa. Nyt käyttöön otettavan palvelun avulla tarjontaa pystytään lisäämään ja ulottamaan kaikkiin ikäryhmiin, Loviisan hyvinvointikoordinaattori Päivi Heikkilä sanoo.

Hän jatkaa, että vapaaehtoistyöstä kiinnostuneen ei tarvitse kuulua mihinkään järjestöön. Mukaan voi tulla muutenkin.
– Vapaaehtoistyö voi olla vaikkapa hanurinsoittoa jossakin juhlassa, tai kiinnostunut voi tarjoutua ”yleismiesjantuseksi” johonkin sopivaksi katsomaansa tapahtumaan. Monissa lastentapahtumissa ja esimerkiksi nyt meneillään olevassa koululaisten suojatiepäivystyksessä tarvitaan vapaaehtoisia. Vapaaehtoisia kaipaavat usein myös seurakunnat, Heikkilä luettelee esimerkkejä.

Jokainen voi kokeilla

Kalmanlehto kertoo, että muista kunnista saatujen kokemusten perusteella yleisin vapaaehtoistyön kohde on perinteinen ihmisten auttaminen, sosiaalinen työ. Myös luontoon ja urheiluseuratoimintaan liittyvät tehtävät kiinnostavat.

– Vapaaehtoistyössä riittävät ”tavallisen ihmisen taidot” ja tarvittaessa tehtävien tarjoajat järjestävät koulutusta. Tekemistään vapaaehtoistöistä saa halutessaan myös työtodistuksen, Kalmanlehto selvittää.

Hän jatkaa, että jokainen voi osallistua oman mieltymyksensä mukaan.
– Sivustolle kirjautuminen ei tarkoita sitoutumista, vaan vapaaehtoistyötä voi kokeilla myös kertaluonteisesti. Eli kysymys ei ole siitä, että jos mukaan lähtee, niin mukana on oltava loppuikä.

Hän toivoo, että tehtäviä ja tekijöitä riittää.
– Molempia tarvitaan, jotta systeemi toimii.
Kun vapaaehtoistyö toteutuu parhaimmillaan, molemmat osapuolet antavat ja saavat.
– Vapaaehtoistyö tekee onnelliseksi, Kalmanlehto tietää.
Kohti yhteisöllisyyttä

Loviisan Vapaaehtoistyö.fi -palvelun tavoitteena on Heikkilän mukaan parantaa ja lisätä kuntalaisten aktiivisuutta, edistää heidän terveyttään ja hyvinvointiaan osallistamalla vapaaehtoistoimintaan sekä luoda yhteisöllisyyttä asukkaiden keskuudessa.

– Tässä työssä myös yhdistykset voivat saada itselleen uusia aktiviteetteja, tehostaa jäsenhankintaa sekä saada jäseniään uudenlaiseen toimintaan mukaan.

Vanhuspalvelun esimiehet koulutetaan sivuston käyttöön torstaina 23.8. ja koulutuksen jälkeen sivusto voidaan ottaa käyttöön. Järjestöille ja yksittäisille vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille koulutus pidetään samana päivänä kello 17.30 alkaen Kumppanuustalo Kulmassa, Sibeliuksenkatu 3.

Järjestöille suunnatussa koulutuksessa toivotaan, että osallistujat ottaisivat oman tietokoneen mukaan. Ilmankin toki pärjää. Kaikki koulutusaineisto näkyy kouluttajan tietokoneella ja heijastetaan valkokankaalle.

Lisätietoja löytyy Vapaaehtoistyö.fi -sivustolta.