Vanhukset pois neljän seinän sisältä autoretkille

Mukavia kokemuksia. Kuvassa Jari Peltola kyyditsemässä Antero Pääjärveä. Kuva Olli Laasanen
Aja iäkkään iloksi – Automies -vapaaehtoistoiminta laajenee Lapinjärvelle. Vapaaehtoistyö nivoutuu osaksi Perinnetalkoot-hanketta. Toiminta alkaa erillisellä käynnistystapahtumalla 21. tammikuuta.

LAPINJÄRVI Lapinjärvellä käynnistellään tuota pikaa uudenlaista autoiluun ja yksinäisiin vanhuksiin liittyvää vapaaehtoistoimintaa.

Osana Perinnetalkoot-hanketta vanhuksille tarjotaan mahdollisuutta autoretkille yhteistyössä Automies-palvelun kautta. Edellytyksenä on, että vapaaehtoisia kuljettajia saadaan mukaan riittävästi.

Kunnanjohtaja Tiina Heikka kertoo, että kaikki sai alkunsa siitä, kun hän oli esiintymässä Ylen A-studiossa. Sen jälkeen järvenpääläinen Automies-palvelun käynnistäjä ja puuhamies Jari Peltola otti yhteyttä. Keskustelujen jälkeen asiat etenivät.
– Olemme miettineet Perinnetalkoiden osalta aikaisemmin sitä, mikä olisi sellaista joka vetoaa miehiin. Se osui hauskasti tähän ajatukseen.

Heikka sanoo, että valmis ja toiminnassa oleva konsepti helpotti päätöstä lähteä kokeilemaan.
– Toivottavasti tämä olisi sellainen asia, joka täälläkin kiinnostaisi.
Kunnan rooli hankkeessa on laittaa alulle uudenlainen vapaaehtoistoiminta.

Oma äiti pisti ajattelemaan

Jari Peltola kertoo ensimmäisten ajatuksien vapaaehtoistoiminnasta syntyneen siinä vaiheessa, kun hän seurasi oman äitinsä vaiheita hoivakodissa.

– Ymmärsin sen, mitä tarkoittaa kun ei enää pääse omasta kodista tai palvelutalosta liikkeelle. Siinä elämä kapenee aikalailla. Se havainto sai miettimään, että mitä minä voisin tehdä asian hyväksi.

Äidin kuoltua hän pohti mahdollisuutta tarjota kyytejä muille ja päätyi etsimään mukaan muitakin vapaaehtoisia. Sillä tiellä ollaan ja nyt Internetissä toimii Automies.fi -sivusto, jonka kautta vapaaehtoisiin saa yhteyttä.

– Vaikka meillä on slogan: Aja iäkkään iloksi, niin kyllä tämä on iloa itsellekin. Reissuilla kuulee mielenkiintoisia tarinoita.

– Samalla päätyy ihmeellisiin paikkoihin ja erilaisiin tilaisuuksiin, minne ei olisi tullut mitenkään muuten mentyä. Itse olen ollut muun muassa Sami Jauhojärven kanssa hiihtomuseolla, kun Sami oli itse ajamassa ja hän piti meille esityksen yllättäen hyvin tuntemastaan aiheesta.

Vaatimuksena rauhallinen ajotapa

Vapaaehtoiselle ei aseteta mitään erityisvaatimuksia. Auttamisenhalu riittää ja tietenkin rauhallinen ajotapa. Muu tulee itsestään.

Peltola sanoo kokemuksesta, että auto on paikkana sellainen, jossa juttelu käynnistyy kuin itsestään.
– Ensin puhutaan autosta, sitten maisemista ja tämän jälkeen keskustelu kääntyy muuhun.

Hänen kokemuksensa mukaan autoretket tuovat lievitystä vanhuksien yksinäisyyteen.

Ajelut voivat suuntautua entisille kotikulmille, uusiin maisemiin, tuttavien luo tai vaikka museoon. Ne kestävät pysähdyksineen usein 2 – 3 tuntia.
Iäkkäät ja heidän läheisensä tekevät retkiehdotuksia alueen yhteyshenkilölle, jotka ovat paikallisia toimijoita. Yhteyshenkilö välittää toiveet vapaaehtoiselle, joka sopii retken yksityiskohdista suoraan retkiehdotuksen tekijän kanssa.

– Lapinjärvellä yhteyshenkilönä toimii Perinnetalkoot -projektin projektikoordinaattori Mikaela Fabritius, Peltola sanoo.

Retket tarjotaan iäkkäille veloituksetta vapaaehtoistyönä.
– Autoilun kustannukset jäävät vapaaehtoistyöntekijän maksettavaksi.
Hän sanoo, että se ei ole noussut kynnyskysymykseksi vapaaehtoisten joukossa.

Yhteyshenkilöitä on jo Helsingissä, Hollolassa, Jyväskylässä, Järvenpäässä, Lahdessa, Mäntsälässä, Tuusulassa ja Vantaalla. Pian Lapinjärvi liittyy tähän joukkoon.
– Vapaaehtoisia on mukana parisensataa.

Automies-hanke keskittyy lähinnä iäkkäisiin, mutta kunnanjohtaja Tiina Heikka näkee, että se voi tuoda lievitystä yksinäisyyteen kaikenikäisille.

Automies
  • Automies on vapaaehtoinen kuljettaja, joka vie iäkkäitä maksutta erilaisille virkistysretkille.
  • Autoretket mahdollistavat iäkkään pysymisen mielekkäässä elämässä kiinni.
  • Palvelu on saatavilla jo Helsingissä, Hollolassa, Jyväskylässä, Järvenpäässä, Lahdessa, Mäntsälässä, Tuusulassa ja Vantaalla.
  • Lisätietoa www.automies.fi