Valkoon uusi teräskäsittelykeskus

Valmistumassa. Valkoon tulee kaksi tuotantolinjaa, toisessa teräs tulee kiepiltä ja toinen pitkästä tavarasta. Olli-Pekka Lehti huomauttaa, että hukkaa ei käytännössä synny, sillä teräs on 100-prosenttisesti kierrätettävää tavaraa. Kuva Auli Henriksson
Express Steel Service avaa tänään perjantaina 26.1. Valkoon harjateräksen katkaisu- ja tuotantolaitoksen. Laitos on osa liettualaista B Group -yhtiötä.

VALKO Tänään vietetään avajaisia ja tuotanto käynnistyy maanantaina 29.1. Tuotantolaitosta on rakennettu noin kaksi viikkoa. Valkon Metallin entisiin tiloihin avautuneessa tuotantolaitoksessa tehdään harjateräksen katkaisua ja taivutusta.

Tuotanto on pitkälle automatisoitua ja sitä voidaan seurata etänä yhtiön pääkonttorissa Liettuassa.
Ihmisiä tarvitaan kuitenkin. Yhtiö tulee hakemaan tuotantopäällikön ja kaksi tuotantotyöntekijää.

Liettualaiset työntekijät työskentelevät tuotantolaitoksessa siihen asti, kunnes saadaan palkattua uudet työntekijät.
– Palkkaamme aina mielellään paikallisia, se on myös osa yrityksen sosiaalista vastuuta, toteaa B Groupin toimitusjohtaja Donatas Gelazauskas.

Vastavirtaan. B Groupin toimitusjohtaja Donatas Gelazauskas kertoo Ruotsin hyvien kokemusten kannustaneen perustamaan laitoksen myös Suomeen, lähelle suomalaisia asiakkaita. Kuva Auli Henriksson

Express steel servicen maajohtaja Olli-Pekka Lehti asuu ja työskentelee pääasiassa Hämeenlinnassa, mutta on nyt Loviisassa osan viikosta, kunnes tuotantopäällikkö löytyy. Lehti on aiemmin tehnyt pitkän uran metallinkierrätyksessä eri puolilla Eurooppaa ennen siirtymistään B Groupiin kuuluvaan Express steel serviceen.

Hyvä sijainti

Donatas Gelazauskas kertoo Loviisaan sijoittumiselle olleen kolme syytä: sataman läheisyys, lyhyt tunnin matka Helsinkiin sekä tuotannolle sopivien tilojen löytyminen. Yhtiö on tiloissa vuokralla. Express steel satsaa nimensä mukaisesti nopeuteen laadun lisäksi. Rakennusliikkeet eivät halua pitää varastoissa tavaraa, vaan sitä tilataan tarpeen mukaan. Gelazauskas toteaa, että Valkosta saadaan toimitettua tilauksia vaikka seuraavaksi päiväksi.

B Group aloitti toiminnan Suomessa vuonna 2010, tuomalla Vilnassa valmistettuja terästuotteita. Yhtiön yksi toimintaperiaate on kuitenkin tuottaa lähellä asiakasta, ja viime vuoden maaliskuussa se avasi Ruotsissa yksikön. Ruotsin Arbogan yksikössä on Valkon tapaan tuotantoa ja myyntiä. Hyvät kokemukset Ruotsissa kannustivat lisätä tuotantoa Suomeenkin.

– Ruotsissa olemme saaneet asiakkailta erittäin hyvää palautetta niin toimitusajoista kuin palvelun laadusta, Gelazauskas toteaa.

Loviisassa tuotettava menee pääasiassa Suomen markkinoille. Tarvittaessa voidaan tukea Ruotsin päätä. Harjaterästä myydään Valkosta katkaistun ja taivutetun lisäksi sellaisenaan.

Tärkeimmät asiakkaat ovat rakennusyhtiöt, lisäksi kaupat ja betonielementtitehtaat. B Groupille Valkon tuotantolaitos on Suomessa sen ensimmäinen. Nyt, kun laitos on Suomessa ja logistisesti hyvällä paikalla, voidaan tarjota toimitusvarmuutta nopeammin ja tehokkaammin.

Säätöä. Tanskalainen Stefan Olesen asensi torstaina tuotantolinjoja valmiiksi. Kuva Auli Henriksson

– Pienet yksiöt ovat tehokkaita ja nopeita, me menemme asiakkaan luo, Gelazauskas kuvailee.
Hän hymyilee, että B Group ui tavallaan vastavirtaan avaamalla tuotantolaitoksia Ruotsissa ja Suomessa, kun virta tuntuu olevan toiseen suuntaan kulkevaa.

”Helppo oli tulla”

Lehti kiittelee loviisalaisten yhteistyökumppaneiden ystävällisyyttä ja joustavuutta. Naapurista saatiin henkilönosturi lainaksi, jotta saadaan yrityksen kyltti vaihtoon ulkona. Sataman kanssa kaikki on sujunut erittäin hyvin, ja pikkukaupungissa tiedetään kuka tietää, jos se keneltä, kysyy ei ole osannut vastata.

– Satama on loistava paikka varastoinnin suhteen, ja satamaan mahtuvat suuretkin laivat. Itselleni Loviisa on ihan uusi paikka, vaikka ympäri Suomea olen kiertänyt, täällä en ollut koskaan käynyt. Tänne on ollut helppo tulla, Lehti arvioi.