Valkon Halli Oy:llä vuokria maksamatta

”Tärkeintä on saada bisnes rullaamaan”, kaupunginjohtaja sanoo.

VALKO Loviisan kaupunki omistaa Valkon Halli Oy:stä 24 prosenttia. Kaupungin panostus yhtiöön oli noin 175 000 euroa.

Kaupunkia Valkon Halli Oy:n hallituksessa edustanut valtuutettu Ralf Sjödahl ilmoitti viime helmikuussa eroavansa halliyhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävistä.
Yhtiökokouksessa, joka pidetään tämän kuukauden lopussa, kaupunkia edustaa kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom.

Hän kertoi eilen, että kaupungilla ei ole mahdollista puuttua viranomaistoimintaan, eli rakennustöiden keskeyttämiseen.

– Toivon toki, ettei mitään kovin radikaalia jouduta tekemään.

Valkon Halli Oy:n taloudellisesta tilanteesta Oker-Blom toteaa, että kaupunki ei seuraa vähemmistöomistajana yhtiön tilannetta reaaliaikaisesti, vaan käytännössä kerran vuodessa yhtiökokouksessa sekä tilinpäätöstietojen pohjalta.

Loviisan Sanomien tietojen mukaan yhtiökokouksesta on tulossa mielenkiintoinen. Yhtiökokouksessa päätetään muun muassa vastuuvapauden myöntämisestä toimitusjohtajalle.

Oker-Blomin saamien tietojen mukaan yhtiöllä on ollut kohtuullinen määrä asiakkaita viime kuukausien aikana.

Tiettävästi Loviisan satamakiinteistöt Oy:llä on yhtiöstä vuokrasaatavia lähes 200 000 euron edestä. Kaupunki omistaa Loviisan satamakiinteistöt Oy:n sataprosenttisesti.

Oker-Blom myöntää, että Loviisan satamakiinteistöt Oy:llä on vuokrasaatavia halliyhtiöltä.

– Olemme puheväleissä. Tärkeintä on saada halliyhtiö rullaamaan.

Valkon Halli Oy:n alkutaival on ollut kivinen. Raskaan ammattialuskaluston korjaamiseen rakennetusta hallista tuli korkeampi kuin lupamääräykset sallivat. Yhtiö velvoitettiin hakemaan hallille poikkeuslupa. Poikkeuslupahakemuksessa haettiin lisäksi lupaa toimisto- ja sosiaalitilojen rakentamiseen, sillä se ei ole alueen pääkäyttötarkoituksen mukaista toimintaa. Tilojen osuus kerrosalasta on 168 neliötä.

Viivästyksiä hallin rakentamiseen syntyi, kun hallille osoitetulta tontilta löytyi rikkinäinen hulevesiputki. Se siirrettiin kaupungin kustannuksella uuteen paikkaan.

Lisäksi korjaustoiminnan vaatimalle pistolaiturille osoitettiin ensin suunta, joka johti kohti matalikkoa.

Valkon Halli Oy:n emoyhtiö Suomenlahden Telakka Oy lähetti loppuvuonna lähes puolen miljoonan euron korvausvaatimuksen kaupungille perustellen sitä sillä, että kaupungin vuokraama tontti ei ollut luvatussa kunnossa ja että se aiheutti kuukausien lykkäyksen toiminnan aloittamiseen.

Oker-Blomin mukaan korvausasia on yhä juristien pöydällä. Lisää korvausvaateita kaupungille ei ole tullut. Hän toivoo, että korvausvaadetta halliyhtiön puolelta voidaan neuvotella pienemmäksi.

– Toivomme kokonaisratkaisua ja sitä, että bisnes saadaan rullaamaan. Se ei kuitenkaan ole kaupungin käsissä.