Uudenmaan alueen syksyn kutsunnat käynnistyivät Lapinjärveltä tiistaina. Keskiviikkona olivat vuorossa Loviisan nuoret miehet.

LOVIISA/LAPINJÄRVI Uudenmaan aluetoimiston osalta syksyn 2017 kutsunnat käynnistyivät Lapinjärveltä tiistaina. Joulukuulle kestävä kutsuntarumba on startannut Lapinjärveltä vuodesta 2015.

Urakka on melkoinen, sillä Uudenmaan alueelta tulee kolmannes maamme kutsunnanalaisista. Kuluvan syksyn ja alkutalven 2017 kutsunnat koskevat pääosin vuonna 1999 syntynyttä ikäluokkaa. Se astuu palvelukseen pääasiassa vuonna 2019.
Uudenmaan aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Vesa Sundqvist kertoi, että Lapinjärvellä kutsunnanalaisia on tänä vuonna noin 17 ja Loviisassa 77.
Lapinjärvellä kutsunnat vietiin läpi seurakuntakodissa ja Loviisassa Harjurinteen koulun salissa.
– Jatkatte osaltanne asevelvollisuuden pitkää perinnettä, Sundqvist totesi avauspuheessaan.

Kutsunnoissa selviää palvelukelpoisuus sekä aika ja paikka palvelukseen astumiseen.
– Tavoitteena on, että pystymme toteuttamaan vähintään toisen toiveista.
Erillisiä kutsuntatilaisuuksia järjestetään maassamme yhteensä 477. Kutsuntatilaisuudet pidetään kattavasti ympäri Suomea, yhteensä 250 paikkakunnalla.
– Uudellamaalla tilaisuuksia on yhteensä 84. Niitä pidetään 25 paikkakunnalla, Sundqvist kertoi.

Hän totesi, että Suomen tapa toteuttaa asevelvollisuutta kiinnostaa myös ulkomailla.
Molemmissa kutsuntatilaisuuksissa muistutettiin myös kunnon kohottamisen tärkeydestä. Varusmiespalvelus sujuu helpommin, kun peruskunto on hyvä.
Sundqvist totesi, että jos eteläisestä Suomesta haluaa palvelukseen esimerkiksi pohjoiseen tai esimerkiksi rajajääkäriksi, niin tuolloin pitää pystyä perustelemaan toiveensa huolellisesti.

– Kutsunnanalaisen tulee vakuuttaa meidät siitä, että esimerkiksi fyysiset ominaisuudet ovat sellaiset, että haastavissa olosuhteissa on edellytykset pärjätä.
Lisäksi satojen kilometrien päässä palvelukseen astuvalla olisi hyvä olla turvaverkkoja myös lähellä palveluspaikkaa.

Uudeltamaalta määrätään palvelukseen eniten Karjalan prikaatiin Vekaranjärvelle, Kaartin jääkärirykmenttiin Santahaminaan ja palveluspaikat ovat Karjalan prikaati Vekaranjärvellä ja Rannikkoprikaatiin Upinniemeen.

Keskeyttäneiden määrä stabiili

Jokaisesta ikäryhmästä osa toteaa palvelukseen astumisen jälkeen, että armeija ei ole ”mun juttu”.
Sundqvist kertoi, että puolustusvoimat on onnistunut vakauttamaan palveluksensa keskeyttäneiden määrän. Palveluksen aikainen keskeyttäneiden määrä on noin 15 prosenttia saapumiserästä.

Sopalla. Sebastian Hoffman nautti lounasta Lapinjärven seurakuntakodissa tiistaina. Ruoan jälkeen vuorossa oli kutsuntalautakunnan luona käynti. Kuva: Mika Mykkänen

– Siinäkin mielessä voidaan todeta, että yleinen asevelvollisuusjärjestelmä toimii.
Myös maanpuolustushenki on ollut nousussa ja tyttöjen hakeutuminen palvelukseen on kasvanut merkittävästi. Maanpuolustushenkeä on varmasti osaltaan nostaneet toimintaympäristömme muutokset viime vuosien aikana sekä viimeaikaiset ikävät tapahtumat niin meillä kuin muualla.

Lisäksi puolustusvoimilla on Intti tutuksi -hanke yläkoululaisille. Tavoitteena on tarjota aiempaa useammalle 9. luokkalaiselle tilaisuus tutustua varusmiespalvelukseen ja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen jo ennalta.

– Toivomme, että nuoret saisivat kosketuksen armeijaan ja havahtuisivat siihen, että minulla on kohta intti edessä ja että se johtaisi toimenpiteisiin, kuten fyysisestä kunnosta huolehtimiseen tai oppiainevalintojen pohdintaan lukiossa tai ammattioppilaitoksessa, Sundqvist sanoi.

Nuoriin valettiin uskoa

Lapinjärvellä kunnan puheenvuoron käytti valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Kim Jordas.
– Teillä on alkamassa elämässänne uusi vaihe. Olette varmasti kuulleet juttuja armeijasta.
Hän kehotti nuoria suhtautumaan tarinoihin tietyllä varauksella.
– Osa niistä on maustettu ja aika kultaa muistot.

Hän toivoi, että lapinjärveläisnuoret lähtevät palvelukseen avoimin silmin.
Loviisassa kaupunkia edusti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén. Hän viittasi puheessaan maailman epävarmuuteen.

– Valitettavasti maailman rauha ja jopa maat, joissa demokratia on pitkälle toteutumassa, horjuvat. Saamme lähes päivittäin lukea uutisia, jotka ovat painajaismaisia, erilaisia ja arvaamattomia.
– Sodankäynti ei ole sitä, mitä se oli, kun maamme arvoisat veteraanit taistelivat itsenäisyytemme puolesta mies miestä vastaan.

Ensimmäisenä. Joni Alatalo sai ensimmäisenä Loviisassa tietää minne ja milloin. Tiedon päätteeksi maistui tarjolla ollut leipä ja juoma. Kuva: Mika Mykkänen

Hän toivoi, että loviisalaisnuoret tuntevat motivaatiota tulevaa asevelvollisuutta kohtaan.
– Ottakaa vastaan kaikki se oppi, joka teille tarjotaan.

Hyvin meni

Lapinjärvellä ennen kutsuntalautakunnan eteen siirtymistä soppaa nautti pukarolainen Sebastian Hoffman tiistaina aamupäivällä. Hänen toiveenaan oli päästä palvelukseen Vekaranjärvelle.

– Tammikuussa vuonna 2019, kun koulu on vielä kesken.

Hoffman opiskelee autoalaa Loviisan Amistolla. Mahdolliset tehtävätkin hän oli jo miettinyt etukäteen.

– Sotilaspoliisiksi tai autokuskiksi. Ihan hyvillä mielin sinne lähden, hän kertoi.

Loviisassa ensimmäisenä intin syynin läpäisi Joni Alatalo. Tammikuussa 2019 suuntana on Haminan maasotakoulu. Hän oli tyytyväinen myös lähtöajankohtaan, sillä opinnot kestävät kesään 2018.
– Meni ihan nappiin.

Toisena vaihtoehtona oli Santahamina. Tavoitteena on päästä autokuskiksi, sillä hän opiskelee parhaillaan logistiikkaa.
– Se helpottaisi työasioita.
Vuoden 2017 kutsunnat päättyvät perjantaina 15. joulukuuta.