Vääpeli Körmy koheltaa 
kesäteatterissa

Hauskuuttajat. Vääpeli Körmy (Oskari Katajisto) ja kapteeni (Joonas Wirtanen) nähdään kesällä Lapinjärvellä. Kuva: Eija Kosonen
Vääpeli Körmy seurueineen seikkailee Lapinjärven kesäteatterissa. Komedia nähdään Hotelli Hanhen rannassa elokuussa.

LAPINJÄRVI – Halusin näytelmän, joka on varmasti hauska. Lavalla nähdään suomalaista komediaa, ohjaaja Sauli Silfvast kertoo.

Samoilla linjoilla on Vääpeli Körmyn osan vetävä ammattinäyttelijä Oskari Katajisto.

– Kesäteatterin ei tarvitse olla suurta draamaa. Tärkeintä on, että katsojat tulevat ja lähtevät hyvillä mielin, hän toteaa.

Vääpeli Körmy on tullut tutuksi viidessä elokuvassa, jotka tehtiin 1990-luvulla. Pääosan näytteli Heikki Kinnunen.

– Astun Heikin saappaisiin. Tunnen hänet hyvin, Katajisto sanoo.

Lapinjärvellä nähdään ”Vääpeli Körmy, taisteluni – min kamp”. Tarinassa koko Suomen armeija lomautetaan. Räyhärannan urhea sissikompanja päivystää vääpeli Körmyn johdolla. Hankalaksi asian tekee se, että lomittajiksi kutsutaan joukkueen verran tosi vetäviä naisalokkaita. Tilanne on kuitenkin hallussa – mitä nyt vähän Ruotsia vastaan joudutaan sotimaan. Se ei ole iso ongelma.

Ensimmäinen ohjaus

Kesän näytelmä on ensimmäinen, jonka Sauli Silfvast ohjaa. Näyttämöllä hänet sen sijaan on nähty jo useina vuosina.

– Olen halunnut ohjata jo pitkään. Nyt, kun muitakaan ei ilmaantunut, tartuin tilaisuuteen.
Ere Kokkosen käsikirjoittamassa ja Kimmo Lavasteen sovittamassa näytelmässä on mukana 24 näyttelijää. Heistä suurin osa on kokeneita harrastajanäyttelijöitä, mutta lavalle astuu ensikertalaisiakin.

– Pääosan esittäjäksi halusin ammattinäyttelijän. Otin yhteyttä Oskari Katajistoon ja hän suostui, Silfvast selvittää.

Silfvast ja Katajisto eivät aiemmin tunteneet toisiaan, mutta yhteinen sävel löytyi nopeasti. Vastedes Katajisto reissaa viikoittain Helsingin ja Lapinjärven väliä, sillä näytelmän harjoitukset ovat alkaneet.

– Olen aiemmin näytellyt kesäteattereissa esimerkiksi Mustiossa, Tampereella, Nurmijärvellä ja Tuusulassa. Lapinjärvi on minulle täysin tuntematon uutuus, Katajisto kertoo.

Hän on viime aikoina jättänyt näyttelemisen vähemmälle ja keskittynyt kirjoittamiseen.
Kaikkiaan näytelmän ympärillä työskentelee noin 30 ihmistä. Musiikista vastaa tuttuun tapaan Vesa Peltola. Tanssikohtaukset ohjaa Titta Väkevä.

Kymmenen näytöstä

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat Räyhänrantaan ja Lappiin. Kommelluksia sisältävää menoa terävöitetään lapinjärveläisittäin. Romantiikkaakaan ei unohdeta.

– Näytelmää esitetään kymmenen kertaa. Ensi-ilta on 2.8. Tavoitteena on houkutella paikalle 3 500-4 000 katsojaa, Silfvast mainitsee.

Lapinjärven kesäteatterin taustavoimana toimii vuonna 2015 perustettu Lapinjärven Ilo -niminen yhdistys.

Parina viime kesänä kesäteatteri on tuotu kirkonkylän kirjaston edustalle. Nyt paikkana on takavuosilta tuttu näyttämö Hotelli Hanhen rannassa.

Kesäteatterilla on omat facebook-sivut, jotka löytyvät nimellä Lapinjärven kesäteatteri. Myös nettisivut ovat työn alla.