Vääpeli Körmy joukkoineen valmiina taisteluun

Saiskos luvan. Räyhärannassa pistetään välillä tanssiksi. Etualalla lempiväiset kapteeni Kuortti (Joonas Wirtanen) ja luutnantti Sievänen (Kati Lill-Smeds). Kuva: Eija Kosonen
Vääpeli Körmy joukkoineen valmistautuu astumaan yleisön eteen. Edessä on vielä pari harjoitusta ennen ensi-iltaa, joka on keskiviikkona.

LAPINJÄRVI Lapinjärven kesäteatterin näytelmä Vääpeli Körmy – taisteluni, min kampp, on sotilasfarssi. Se tuo Hotelli Hanhen rantakatsomoon hurttia huumoria, värikkäitä roolihahmoja, nopeita käänteitä, musiikkia, tanssia ja ripauksen romantiikkaa.

– Harjoitukset alkoivat maalikuussa. Aluksi kokoonnuttiin kaksi kertaa viikossa ja sitten harjoitusten määrä nostettiin kolmeen viikossa, ohjaaja Sauli Silfvast kertoo.

Ere Kokkosen kirjoittamassa ja Kimmo Lavasteen sovittamassa näytelmässä liikutaan tilanteessa, jossa Suomen armeija on lomautettu. Vain Räyhärannan urhea sissikompanja päivystää vääpeli Körmyn johdolla.

Näytelmän ensimmäisellä puoliajalla pohjustetaan edessä olevaa selkkausta, jossa ongelmia on odotettavissa Ruotsin suunnalta. Toisella puoliajalla ollaan jo Lapissa asti. Avuksi Körmyn kompaniaan on kutsuttu vetävännäköisiä naisalokkaita, jotka tuovat säpinää harmaaseen miesjoukkoon.

Ammattilainen kehiin

Vääpeli Körmyn roolin vetää ammattinäyttelijä Oskari Katajisto.

– Olen sopeutunut porukkaan hyvin, tai porukka on oikeastaan sopeutunut minuun, Jussi Parviaisen koulun käyneeseen sekopäähän, Katajisto vitsailee.

Hän jatkaa, että on tuonut mielellään omia oppejaan harrastelijanäyttelijöille. Katajisto työskentelee näyttelijän työn lisäksi pedagogina ja opettaa näyttelemistä sekä ilmaisua.

– Lapinjärven kesäteatterilaiset ovat omaksuvaa väkeä. Olen kertonut heille näyttelemisen lainalaisuuksista ja ilmaisun keinoista. Kun ne omaksuu, voi näyttämöllä olosta nauttia enemmän.

Vääpelin Körmy -sotilasfarssin näyttelijöiden ikähaitari on Katajiston mielestä ilahduttavan leveä.

– Mukana on paitsi nuorta, myös varttuneempaa väkeä. Porukka venyy tilanteiden mukaan raippaa ja porkkanaa käyttäen.

Yhdessä miettien

Ohjaaja Sauli Silfvast toteaa näytelmän harjoitusten sujuneen hyvässä yhteistyössä. Hän myöntää, että alussa hieman jännitti, mutta se väistyi pian.

– Porukka on hitsautunut yhteen, emmekä ole riidelleet!

Hänen mielestään parasta jälkeä syntyy silloin, kun kaikkien mielipiteitä sekä vinkkejä kuunnellaan.

– Pohdimme asioista yhdessä monesta näkökulmasta, mutta minä ohjaajana teen päätöksen miten edetään.

Suurempia pulmia ei harjoituksissa ole eteen tullut. Rooleihin löytyi sopivat näyttelijät varsin sutjakkaasti. Lavasteet tehtiin yhdessä ja puvut onnistuttiin hankkimaan pienen etsimisen jälkeen mm. Tampereelta ja Hämeenlinnasta. Sotilasvaatetus on kysyttyä Suomi 100 -juhlavuoden vuoksi.

Näytelmä on ensimmäinen, jonka Silfvast ohjaa.

– Eka ja vika. Nyt huomaan, että minun paikkani on lavalla. Haluan näytellä.

24 näyttelijää

Vääpeli Körmyn ympärillä työskentelee kolmisenkymmentä henkilöä, joista 24 on näyttelijöitä.

– Mukana on paitsi lapinjärveläisiä, myös mm. Elimäeltä ja Loviisasta tulevia näyttelijöitä, Silfvast mainitsee.

Näytelmä esitetään kymmenen kertaa. Toiveissa on, että Körmy vetäisi paikalle noin 3 000 hengen yleisön. Katsomoon mahtuu ”väljästi” 350 katsojaa ja ”tiiviisti” noin 400.

Lavamiehitys

Näytelmän rooleissa nähdään Oskari Katajiston lisäksi Peter Sibelius, Jani Vierula, Joonas Wirtanen, Kati Lill-Smeds, Risto Tuomisalo, Petri Orkola, Jörgen Illman, Vivian Kantonen, Lari Väisänen, Kaj Kujala, Ronja Nylund, Tanja Sorvali, Satu Hynynen, Mire Seppälä, Emmi Niemelä, Mirka Lindfors, Tiia Svärd, Marinka Ehrukainen ja Tom Pallas.
Näytelmän musiikista vastaa Vesa Peltola. Tanssikohtaukset on ohjannut Titta Väkevä ja lavasteet on maalannut Antonio Arosa.
Näytelmän ensi-ilta on 2.8. klo 18. Muut esitykset 4.8. klo 19, 5.8. klo 18, 6.8. klo 18, 8.8. klo 18, 9.8. klo 18, 10.8. klo 18, 11.8. klo 19 sekä 13.8. klo 14 ja 18.
Liput kannattaa varata ennakkoon numerosta 040 874 8115.