Uuvuttavaa koulukohellusta

Loviisa suomenkielisen koulukeskuksen sisäilma- ja tilaongelmien kiemurat ovat saaneet jo niin surkuhupaisia piirteitä, ettei enää tiedä itkeäkö vai nauraisiko. Molemmissa on ollut vuoroin pitelemistä.

Jos olivat uuden koulukeskuksen rakentaminen, jo käyttöönoton alkuvaiheessa ilmenneet sisäilmaongelmat, vastuukysymysten pompottelut, korjaus- ja muutostöiden empiminen sekä väistötilaratkaisujen viipyminen tahmaisia ja hankalia episodeja, eivät näytä jatkotoimetkaan sujuvan sen paremmissa merkeissä. Uusin käänne tapahtui keskiviikkona, kun Loviisan kaupunki julkisti tiedon, etteivät tilatut parakit tulekaan tarjouskyselyssä vaadittuun ja tilaussopimuksessa sovittuun päivämäärään, 31.8. mennessä. Parakkifirmalta oli tullut tieto, että ensimmäiset parakit olisivat tulossa vasta lokakuun lopulla ja seuraavat marraskuussa. Lisäksi tuli tieto, ettei parakkifirma ylipäänsä pystykään toimittamaan tarjousehtojen mukaisesti edes kaikkia tilattuja parakkeja.

Vielä 7.5.2018 Loviisan kaupunginhallitukselle oltiin esittämässä, että Harjurinteen koulun oppilaat evakuoidaan Eltete Oy:n tiloihin Loviisan vanhalle teollisuusalueelle. Vanhempien ja opettajien vastustuksesta esitystä muutettiin ja päätettiin, että vuokrataankin parakit, jotka sijoitetaan Harjurinteen koulun lähistölle. Parakkien vuokrauksesta ryhdyttiin järjestämään avointa kilpailutusta 22.5.2018 Seuraavaksi 28.5. päätöstä muutettiin niin, että parakit sijoitetaankin Vanhan Rannan alueelle, jossa jo entuudestaan on ruotsinkielisen koulukeskuksen parakkileiri. Päätöspöytäkirjoissa toistui kyllä sana ”välittömästi”, mutta silloin elettiin jo toukokuun loppua. Tulenpalava kiire oli auttamatta jo käsillä.

Tarjouskilpailuun osallistui lopulta vain yksi tarjousehdot täyttänyt yhtiö, ja valituksi tuli 6.6. Cramo Adapteo Oy. Se oli merkitty kaupparekisteriin 31.5.2018. Yhtiön tilaajavastuuraportti näyttää tosin vihreää eli taustaltaan yhtiö näyttäisi olevan kunnossa. Vielä 20.6. kaupunki tiedotti, että Cramo on luvannut ilmoittaa tarkan toimitusaikataulun kahden viikon kuluessa. Määräajasta viikkoa myöhemmin eli viime keskiviikkona kaupunki ilmoitti, että parakkitoimitus myöhästyy ja jää osin puutteelliseksi.

Ulkopuolisen on vaikea arvioida millainen on kaupungin ja yhtiön välinen sopimus parakkien toimittamisesta. Normaalisti toimitusehtojen rikkomisesta seuraa jonkinlainen korvaus. Valitettavasti näyttää siltä taas on kaupunki ajautunut liikeyrityksen kanssa kiistaan, jossa saattaa olla tarvetta juristeille.

Luottamus Loviisan päättäjien kykyyn huolehtia loviisalaislasten koulutuksen asianmukaisesta järjestämisestä alkaa olla jo koetuksella. Epäilemättä kaikilla on ollut vilpitön halu selvittää ongelmat parhain päin, vaikka lopputulokset eivät siltä näytäkään.
Ehkä osaa vanhemmista lohduttaa kaupungin tiedotteessa ollut toteamus, että ”Sivistystoimi ja tekninen keskus tekevät hartiavoimin töitä löytääkseen oppilaille ja opiskelijoille sopivat tilat koulujen alkuun mennessä”. Hyvä niin.

”Luottamus Loviisan päättäjien kykyyn huolehtia loviisalaislasten koulutuksen asianmukaisesta järjestämisestä alkaa olla jo koetuksella.”

Viranhaltija- ja luottamushenkilöjohdolla on jälleen käsissään luettelo eri sijoitusvaihtoehdoista, joihin Harjurinteen koulun ja Loviisan lukion oppilaat sekä henkilökunta sijoitetaan runsaan kuukauden kuluttua syyslukukauden alkaessa.
Koulujen alkuun on enää kuukausi. Loviisassa on tänään iso joukko pettyneitä ja epätietoisia huoltajia, oppilaita ja opettajia. Vihaisiakin.

Ala- ja yläkoululaisilla ja heidän huoltajille ei ole käytännössä juurikaan muuta mahdollisuutta kuin odottaa ja toivoa edes siedettävää ratkaisua. Lukiolaisten kohdalla tilanne on toinen. Osa on jo aiemmin päättänyt hakeutua muualle, ja osa harkitsee asiaa ehkä vielä uudelleen uusimman käänteen seurauksena.

Loviisa on jo nyt monista eri syistä menettänyt turhan monia etenkin useita suomenkielisiä oppilaita sekä opettajia naapurikaupunkien kilpaileviin lukioihin. Sen kierteen syveneminen pitäisi saada mahdollisimman pian estettyä. Tilanne on vakava. Tieto väistötilojen järjestämisestä on tarpeen saada julki viimeistään ensi viikolla. Kesälomista huolimatta.