Uutta elämää vanhaan viinatorniin

Suojeltu. Loviisan vanha viinatehdas Karttuhuoneenkadulla on Museoviraston suojelema. Kuva Eija Kosonen
Vanha viinatehdas torneineen saa uudet asukkaat kesällä, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. Edessä on ison rakennuksen remontoiminen ja siitä nuori perhe uskoo selviävänsä oikealla asenteella: pikku hiljaa.

GARNISON Taiteilija Kai Nissinen osti Loviisan vanhan viinatehtaan kodikseen, ateljeekseen ja galleriakseen vuonna 1991 ja kunnosti sen kauttaaltaan. Hän menehtyi viime syksynä. Nissinen testamenttasi rakennuksen 4-vuotiaalle tyttärensä pojan tyttärelle, Minttu Reinikaiselle.
– Kyllähän se vähän yllätyksenä tuli. Aluksi ajattelimme, että apua, mitä nyt tehdään! Sulattelimme asiaa aikamme ja nyt olemme muuttamassa tänne. Edessä on aikamoinen projekti. Isossa talossa on paljon tekemistä, mutta aiomme edetä pikku hiljaa pienin askelin, Mintun isä Santtu Reinikainen selvittää.

Uusi isäntä. Santtu Reinikainen perheineen aikoo muuttaa kesällä Loviisaan. Koti sijaitsee vanhassa viinatehtaassa, jonka Reinikaisen vaari Kai Nissinen testamenttasi Reinikaisen 4-vuotiaalle Minttu-tyttärelle. Kuva Eija Kosonen

Puutarhuri, merkonomi ja matkailupalvelutuottaja Santtu Reinikainen ja hänen puolisonsa historianopettaja Mari Hotti sekä Minttu-tytär asuvat nyt Tuusulassa noin satavuotiaassa omakotitalossa. Se vaihtuu kesän kuluessa hieman iäkkäämpään, vuonna 1876 valmistuneeseen vanhaan viinatehtaaseen, tai viinatorniin tai tornitaloon, joilla kaikilla nimillä rakennus tunnetaan.

Talo ehti olla muutaman vuoden ajan vähäisellä käytöllä Kai Nissisen sairastuttua. Rakennus pääsikin hieman rapistumaan.

– Aluksi on käytävä rakenteet läpi sekä selvitettävä kellarissa olevan pienen kosteusvaurion laajuus. Kellariin on päässyt jonkin verran hulevesiä. Ennen kuin muutamme, haluamme ammattilaisten arvioita siitä, voiko kellarin tilanne vaikuttaa sisäilmaan ja onko kellarin kosteus poistettavissa. Koska meillä on pieni lapsi, on sisäilman puhtaudesta oltava varmuus, Reinikainen korostaa.

Talon rakenteiden osalta edessä on ainakin muutamien hirsien vaihto. Julkisivu kaipaa maalia, samoin katto.

– Tavoitteena on saada rakennus säilymään arvoisessaan kunnossa.
Reinikainen jatkaa, että kun rakenteiden ja kellarin korjaustarpeet ovat selvillä, on aika miettiä sisätiloja. Ne ovat päällisin puolin hyvässä kunnossa ja kaipaavat enimmäkseen vain pintaremonttia.

Museoviraston suojeleman rakennuksen remonttisuunnitelmat ovat vielä alkuvaiheessa. Reinikainen toteaa, että avuksi tarvitaan asiantuntijoita sekä neuvomaan, että tekemään korjaustöitä.

– Maalaamisen ja vuorilautojen vaihdon pystymme tekemään itsekin, mutta esimerkiksi hirsien vaihtamisen jätämme ammattilaisille.

Vaarin muisto säilyy

Perhe aikoo asettua asumaan talon matalaan, noin 200-neliöiseen osaan. Tornissa, joka on kylmillään, aiotaan vaalia vaarin muistoa.

– Se saa olla eräänlainen Kai Nissisen museo-ateljee ainakin perheelle ja ystäville. Siellä säilytetään hänen töitään kaikilta aikakausilta ja siellä voidaan pitää myös vaihtuvia näyttelyitä.

Nissinen oli tuottelias ja monipuolinen taiteilija, joka opiskeli Ateneumissa varsinaisen tullimiehenä tekemänsä työuran jälkeen 1980-luvulla.

– Täällä on satoja tauluja ja muita taideteoksia. Emme voi millään pitää niitä kaikkia. Nyt onkin mietittävä, mitä säästämme ja mistä luovumme, Reinikainen toteaa.

Loviisa ei kovin tuttu

Reinikainen kertoo, että muutto Tuusulasta Loviisaan saattaa olla aika iso hyppäys, mutta uskoo kaiken sujuvan hyvin.

– Loviisa ei ole meille kovin tuttu paikka. Vaarin luona tuli käytyä pari kertaa vuodessa.

Vanha viinatorni on ollut useita vuosia yksi Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman kohteista.
– Olemme mukana tänäkin vuonna.

Tyhjentäminen käynnissä

Reinikainen ja Hotti ovat ryhtyneet tyhjentämään tulevaa kotiaan viime viikkoina. Huonokuntoista tavaraa on viety jäteasemalle jo monta peräkärryllistä. Käyttökelpoista, mutta ylimääräistä tavaraa, on sitäkin paljon.

– Täällä on paljon sellaista, jonka haluamme säilyttää, mutta myös paljon sellaista, mistä on pakko luopua. Kaikki ei vain yksinkertaisesti mahdu tänne, kun tilaa pitäisi löytyä omallekin muuttokuormalle.

Jotta ylimääräisistä tavaroista päästäisiin eroon, järjestetään vanhalla viinatehtaalla, Karttuhuoneenkatu 2, kirpputori sunnuntaina 14.4. kello 12-16.

– Myyntiin tulee irtaimistoa, kuten huonekaluja, tauluja, vanhaa talonpoikaisesineistöä sekä ”kippoja ja kappoja”, Reinikainen luettelee ja toivoo, että kirppis tuottaisi remonttirahaa.

– Tällaisen talon remontti nimittäin maksaa.

Vanha viinatorni
  • Viinatehdas rakennettiin vuonna 1876.
  • Toimiessaan 1800-luvun lopulla tehdas tuotti vuosittain 150 000 litraa paloviinaa.
  • Taiteilija Kai Nissinen osti rakennuksen vuonna 1991 ja remontoi sen kodikseen, ateljeekseen ja galleriakseen.
  • Rakennus on Museoviraston suojelema.