Loviisan Pernajassa sijaitseva Isnäsin satama-alue on aktivoitumassa. Alue siirtyi syyskuussa uusille omistajille, jotka haluavat kehittää siitä nykyaikaisen, yleisölle avoimen elinvoimaisen alueen kulttuurihistoriaa ja vanhaa toimintaa kunnioittaen.

ISNÄS Kauppa sisältää maata noin yhdeksän hehtaaria, vesialuetta noin 30 hehtaaria, lämmintä tilaa noin 1 400 m² ja kylmää tilaa noin 3 700 m². Kohdetta myytiin tarjousten perusteella. Uutisen kertoi ensimmäisenä Uusimaa.

– Alue ei ollut entuudestaan tuttu. Selailin toimitiloja Toimitilaa.fi:n sivuilta ja heräsi ajatus, että tuossa voisi olla potentiaalia. Käytyämme paikan päällä ihastuimme alueeseen ja sen mahdollisuuksiin, viisihenkistä ostajaryhmää edustava Esa Keinänen Isnäs Port Oy:stä kertoo.

Ostajaryhmä ei ole taustaltaan paikallinen.

Esa Keinäsellä ei ole vielä kerrottavana kovin paljon sataman tulevaisuuden suunnitelmista. Kauppa on tuore, joten ostajat haluavat ensin itse hahmottaa aluekokonaisuuden. Avuksi on otettu arkkitehtoimisto, joka piirtää ensimmäisiä luonnoksia.

– Kaikilla uusilla omistajilla on visioita ja intohimoja alueen kehittämisen suhteen.

Alueen siistiminen aloitetaan syksyn aikana. Satamassa on yksi upoksissa oleva alus, mutta sen nostosta on jo pyydetty tarjoukset, ja alus poistuu poistuu syksyn aikana. Lisäksi aluetta siistitään muutoinkin. Heinikot leikataan ja romut viedään alueelta pois.

Yleiskaavan mukaan alue on teollisuus- ja satama-aluetta, jonne saa rakentaa huolto- ja talousrakennuksia ja niihin myös liike- ja toimistotiloja. Alueella on pienvenesatama ja veneilyyn liittyviä toimintoja verstaineen. Maaperä on puhdistettu sahan ajoilta.

– Tarkoituksemme on saada satamaan elinvoimaa. Tulemme edistämään kaikkia yleiskaavan mukaisia kaavamerkintöjä, kuten vierasvenesatamaa matkailijoille, muuta satamatoimintaa ja tapahtumia. Alueen kaikki nykyiset toiminnot siis säilyvät, mutta niitä tullaan kehittämään, Esa Keinänen kertoo.

Väylän syväys satamaan on 4,2 metriä. Satamalla on ISPS (International Ship and Port Facility Security Code) -status.

  • Isnäsin satama-alue sijaitsee Loviisassa Pernajan saaristossa meriväylän päässä. Alueella toimii tällä hetkellä pienvenesatama ja Isnäsin kylätoimikunnan omistama ja ylläpitämä Höyrykonemuseo.
  • Aikoinaan alueella toimi vuonna 1897 Johan Askolinin perustama Isnäsin saha. Sahan toiminta loppui 1990-luvulla.
  • Isnäsin satama kuuluu Natura-alueeseen ja saha-alue on merkitty kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi ympäristöksi.

Jyrki Hämäläinen