Uusi paloasema olisi Loviisan kaupungille riskitön rakentaa

Riskitön. Vs. pelastusjohtaja Peter Johansson sanoo, että uuden paloaseman rakentaminen olisi kaupungille riskitöntä. Kuva Auli Henriksson
Loviisan uudelle paloasemalle on varattuna tontti ja sinne johtaa myös tie. Toteutusaikataulua ei kuitenkaan ole.

LOVIISA – Loviisaan tarvitaan uusi paloasema, se on fakta, vs. pelastusjohtaja Peter Johansson Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta sanoo.

Neljän uusmaalaisen pelastuslaitoksen fuusioiminen yhdeksi pelastusliikelaitokseksi ei Johanssonin mukaan suoranaisesti vaikuta tilanteeseen.
– Jos maakuntauudistus menee läpi, niin se tarkoittaa sitä, että maakuntien tilakeskus alkaa hallinnoida rakennuksia. Minun käsittääkseni ainoa vaikutus olisi, että siinä tapauksessa uutta asemaa ei rakentaisi Loviisan kaupunki, vaan se olisi tilakeskuksen asia.

– Toki tilakeskus tekee oman tarveanalyysinsä. Minun on helppo sanoa, että ilman muuta asema tarvitaan ja nimenomaan sille varatulle paikalle, mutta tilakeskus tekee omat päätöksensä käyttäjien tarveanalyysin perusteella.

Tonttivaraus on olemassa

Uudelle asemalle on tonttivaraus Loviisan läntisen sisääntulotien tuntumassa. Sinne on rakennettu myös tie. Aseman toteutukselle ei kuitenkaan ole aikataulua.

Näillä näkymin uuden aseman suhteen ei tapahdu mitään ennen kuin nähdään, miten sote-uudistuksen käy.
– Pahoin pelkään, että näin on. Toki uusi asema tarvittaisiin välittömästi.
– Henkilökohtaisesti en näe siinä mitään riskiä, jos kaupunki rahoittaisi sen välittömästi ja rakennuttaisi sen jo huomenna. En näe mitään riskiä, etteikö maakuntien tilakeskus hyväksyisi aseman jatkuvan vuokrauksen tulevaisuudessa. Rakennus ei ole samalla tavalla kiistanalainen, kuin mitä kunnissa pelätään sote-kiinteistöjen suhteen.

Johanssonin mukaan paloasemia rakennetaan edelleen, eikä niitä koske sote-kiinteistöjen investointisulku.

Nykyinen vanhentunut

Loviisan nykyinen paloasema Myllyharjun pohjoispäässä on toiminnallisesti vanhentunut. Todennettuja sisäilmaongelmia kiinteistössä ei Johanssonin mukaan ole.
Vanhan paloaseman uusin osa on sekin 1980-luvulta, vanhimmat osat sitäkin iäkkäämpiä.
– Asema ei ole tätä päivää. Paikka on täysin väärä, käytännössä se on koulukeskuksen keskellä.

Saavutettavuuden kannalta asema on väärässä paikassa, rakennettu aikoinaan vanhan Loviisan kaupungin tarpeisiin.
– Uusi asema saataisiin jopa pienemmällä neliömäärällä tehokkaammaksi ja toimivammaksi.

Loviisan paloasemalla työskentelee tällä hetkellä yhdeksän ihmistä: päivähenkilöstöä on kolme, pelastustoimen neljä ja ensihoidon henkilöstöä kaksi.

Tarvitaan jatkossakin

Johansson ei usko, että paloaseman vahvuus supistuisi tulevaisuudessa. Paloasemaa tarvitaan jatkossakin ydinvoimalan, moottoriteiden ja sen keskeisen sijainnin takia.
– Näkisin, että asema on nyt enemmän turvassa, kuin kunnan asemana.
– Toisaalta luulen, että Loviisan kaupungillakin olisi käyttöä [nykyisen paloaseman] tontille. Sehän sopisi vallan mainiosti koulukeskusajatteluun. Hieman katuja siirtelemällä saisi yhtenäisen alueen. Tosin eihän minun asiani ole sanoa siitä, mutta asemalla käydessä huomaa, että tässä voisi olla muutakin kuin paloasema.

Uuden aseman paikkaa Johansson kehuu parhaaksi, mitä liikenteellisesti voi ajatella.
– Myös senkin kannalta, että meidän liikkuminen ja harjoittelu eivät ole keskellä kaupunkia aina aivan kiistattomia.