Uusi öljyntorjuntavene Loviisaan vuonna 2021?

Merellä. Loviisaan sijoitettu vene miehistöineen harjoittelee öljyntorjuntaa. Arkistokuva
Aluepelastuslautakunta on kirjannut venetarpeen öljyvahinkojen torjuntasuunnitelmaan. Maakuntauudistus voi vielä muuttaa suunnitelmia.

LOVIISA Itä-Uudenmaan aluepelastuslautakunta on hyväksynyt Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen öljyvahinkojen torjuntasuunnitelman vuosille 2018 – 2022.

Ely-keskukseen hyväksyttäväksi menevässä suunnitelmassa on mukana kahden kerääjävalmiudella varustetun öljyntorjuntaveneen hankinta.
Toisen veneen sijoituspaikkana on Loviisa ja sen hankinta on suunniteltu vuodelle 2021.

– Suunnitelmassa mukana olo on edellytys sille, että varsinaista hankintalupaa voidaan hakea, Vs. pelastusjohtaja Peter Johansson Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta painottaa.
Öljyntorjunta-aluksen matka laituriin on kuitenkin karikkoinen.

– On muistettava maakuntauudistuksen mahdolliset vaikutukset ja miten tulevaisuudessa on investointeihin rahaa, Johansson toteaa.

– Emme tiedä miltä maailma näyttää vuonna 2021 erityisesti tällaisten hankintojen osalta ja miten öljynsuojelurahasto myöntää rahaa. Tässä on muuttujia sen suhteen.

Maakuntauudistuksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2020 alkaen.
Nykyinen Loviisan sijoitettu öljyntorjuntavene on hankittu vuonna 2001. Alusta on päivitetty ja korjattu käyttövuosien aikana tarpeen mukaan.

– Tarvetta olisi vaihtaa Loviisan alus vuonna 2021 tai niillä hujakoilla. Tuolloin aluksella on ikää se tasan 20 vuotta.

Pelastustoimen öljyntorjuntaveneillä on pieni öljyntorjuntakapasiteetti, mutta ne ovat erittäin tärkeitä onnettomuuden alkutorjuntatehtävässä valmiutensa ansiosta.

Pelastustoimen alueet saavat vahvistetun öljyntorjuntasuunnitelman mukaisen öljyntorjuntakaluston hankintaan korvauksia öljysuojarahastosta.