Uusi nelivuotiskausi käynnistyi

Loviisan uuden valtuuston nelivuotiskausi pyörähti keskiviikkona käyntiin sopuisissa merkeissä, kuten odottaa saattoi. Valtuustoryhmät olivat etukäteen päässeet sopimukseen luottamuselinten paikkajaosta, jotka vahvistettiin ilman ainuttakaan äänestystä, vain muutamin nimien kirjoitusvirheiden korjauksin.

Ruotsalainen kansanpuolue otti odotetusti valtuuston ja hallituksen sekä tärkeimpien lautakuntien puheenjohtajuudet ja kaupunginhallituksesta viisi paikkaa yhdeksästä, joten Loviisa siirtyi selkeästi nyt Rkp-vetoiseen aikaan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1953.

Valtuuston puheenjohtajaksi valittu Rkp:n äänikuningas Otto Andersson tyynnytteli kuitenkin avauspuheessaan valtuustossa yhden valtuutetun verran vähemmistöön jääneitä kielienemmistön edustajia ja lupaili sovinnollisesti laajaa yhteistyötä yli puoluerajojen.
Otto Andersson visioi jopa niin saumatonta konsensusta eri puolueiden ja muiden intressiryhmien välillä, että syntyi suorastaan mielikuva yhdestä ”Loviisa-puolueesta”. Samoin yhteistyöviestein esiintyi kiitospuheessaan myös hallituksen puheenjohtajana jatkava puoluetoveri Mia Heijsnbroek-Wirén, joka myös tarjosi yhteistyön kättä myös pienpuolueiden suuntaan.

Juhla- ja avajaispuheet ovat yleensä aina kohteliaita ja yhteistyöhenkisiä, mutta ensimmäisen kokouksen puheiden ja tunnelmien perusteella syntyi ainakin mielikuva aidosta pyrkimyksestä rakentavaan yhteistyöhön. Uuden puheenjohtajan reipas ja selkeä ote toi ryhtiä koko valtuustoon. Nimilistojen hyväksyminen nopeaan tahtiin ilman kommentointia sai Anderssonin jo lohduttamaan valtuuston uusia jäseniä siitä, että yleensä kokouksissa on enemmän vuorovaikutteisuutta.

Valtuuston vanhimpana jäsenenä kokouksen avannut keskustapuolueen Kari Hagfors käytti tilaisuutta hyväkseen muistuttamalla vanhan valtuuston aikana tehdyistä virheistä sekä neuvomalla Rkp:tä enemmistövaltaan liittyvästä vastuusta.
Hagfors totesi, täysin oikein, että myös medialla on tärkeä tehtävä toimia vallan vahtikoirana ja valta-asetelmaa tasapainottavana tekijänä. Media-alan sääntöihin sitoutuneen vallan vahtikoiran rooli on tietenkin päivänselvä, vaikka jotkut kiihkeimmät somesoturit näkisivät median mieluumminkin vimmaisena verikoirana, joka iskee hampaansa kaikkeen mikä liikkuu. Tai ei liiku.

Keskiviikkona valtuusto sai hyväksyttäväkseen valintojen ja muiden asioiden lisäksi myös kaupungin osavuosikatsauksen neljältä ensimmäiseltä kuukaudelta. Osavuosikatsaus laadittiin nyt ensimmäisen kerran sähköisenä. Ihan kaikki valtuutetut eivät olleet vielä sisäistäneet, että kaupungin raporttitietokantaan pääsee vaikka kännykällä eikä kaikkia sivuja tarvitse enää tulostaa valtuuston jäsenille.
Tietokannasta löytää kaikki kaupungin ajankohtaiset talousraportit, talousarviot, tilinpäätökset ja osavuosikatsaukset. Tietoja voivat selata niin valtuutetut kuin kuntalaiset, kahdella kielellä. Kaupungin talousosasto jatkaa sähköisen raportoinnin kehittämistä ja seuraavaksi on tarkoitus julkaista vuoden 2018 talousarvio sähköisessä muodossa.

Loviisan talousosasto on rakentanut järjestelmän itse mobiilisovellustyökalun avulla. Yhteistyötä on tehty Imatran kaupungin kanssa. Tässä toteutui sananlasku onni suosii rohkeaa, sillä Imatra löytyi sattuman kautta yhteistyökumppaniksi. Talousosaston halu lähteä etsimään uusia tapoja on osoitus siitä, että pienen kaupungin pieni tiimi voi tehdä isoja säästöjä samalla kun toiminta tehostuu ja oma toiminta tulee läpinäkyvämmäksi ja vuorovaikutteisemmaksi. Tarvitaan halua ja uskallusta yrittää uutta, ei tyytyä siihen mitä tarjotaan. Markkinoilla saatavilla olevat vastaavat palvelut olivat kalliita ja kaksikielinen toimintaympäristö olisi vaatinut todennäköisesti vielä lisämaksuja.

Raportoitavaa Loviisan taloudessa riittää ja päättäjille pohdittavaa tulevina vuosina. Tehtyjen ennusteiden mukaan tämän vuoden talousarvion uskotaan toteutuvan. Loviisan kaupungin ja Loviisan Vesiliikelaitoksen tulosennuste on huhtikuun tietojen perusteella -2,3 miljoonaa euroa alijäämäinen. Lukua voidaan kylläkin kaunistaa HUS-loton osumalla, josta tulee Loviisalle noin 500 000 euron palautus. HUS ennustaa noin 64 miljoonan euron ylijäämää, josta se palauttaa kunnille noin 50 miljoonaa euroa ja Loviisan osuus on siis noin puoli miljoonaa.