Uudenvuodentinat jäivät marketin kellariin

Kellarissa. Uudenvuodentinat ovat päätyneet kellariin, sillä ilman asianmukaisia varoitustarroja niitä ei voi enää myydä. Yrittäjä Susanna Kindstedtin mukaan tieto varotustarroista tuli harmittavan myöhään. Kuva: Marita Itävuori
Vanhoja uudenvuodentinoja saa vielä tänä vuonna myydä, mutta vain varoitusetiketin kanssa.

LOVIISA Uudenvuodentinoja eikä -kauhoja ei paikallisen elintarvikemarketin hyllyiltä tänä vuonna löydy.

– Vanhat tinat ovat kellarissa, sillä niistä puuttuvat viralliset varoitustarrat, yrittäjä Susanna Kindstedt Loviisan K-Supermarketista kertoo.

Kellarista löytyvät myös kauhat. Niitä voi myydä.

Viranomaisten ”tinalinjaus” on yllättänyt yrittäjät. Tieto siitä, että perinteisiä tinaisia hevosenkenkiä saa myydä enää tänä vuonna, tuli vain muutamia viikkoja sitten.
Susanna Kindstedtin mukaan uudenvuodentinaa on kysynyt vain muutama asiakas.

– Ympäristömyrkkyhän tuo on, hän huomauttaa.

Lyijyn myynti uudenvuodentinaksi ei ole kiellettyä vielä tänä vuonna, mutta lyijytinat pitää myydä pakattuina ja merkittyinä vaarallisia kemikaaleja koskevien velvoitteiden mukaisesti.

– Varoitusetiketin pitäisi olla samanlainen kuin tupakka-askeissa.

Perinteinen uudenvuodentina voi sisältää lyijyä jopa yli 95 prosenttia. Lyijyä sisältävissä tinapakkauksissa pitää olla varoitusetiketti, jossa on muun ohella vakavaa terveysvaaraa osoittava varoitusmerkki, huomiosana ”Vaara” sekä vaaralausekkeet ”Saattaa heikentää hedelmällisyyttä. Voi vaurioittaa sikiötä. ”ja”Saattaa aiheuttaa haittaa rintaruokinnassa oleville lapsille.”

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelevat tinanvalannan sijasta sulattamaan joko sokeria tai mehiläisvahaa.

– En ole huomannut, että sokeria olisi mennyt kaupaksi tavallista enemmän, Kindstedt nauraa.

– Mehiläisvahaa meillä ei ole myynnissä.

Uudenvuodentinat tulevat kielletyiksi ensi vuoden maaliskuun alusta, kun EU kieltää lyijyn myynnin kuluttajatuotteissa.

Lyijy on vaarallinen aine, joka saattaa heikentää hedelmällisyyttä, vaurioittaa sikiötä ja aiheuttaa haittaa rintaruokinnassa olevalle lapselle. Tinojen valamisessa erityisen ongelmallista on, että tinaa kuumennettaessa lyijyhöyryjä hengitetään, Tukes perustelee.

– Lyijyn merkittävimpiä riskejä ovat vaikutukset lasten keskushermostoon. Koska tinaa valetaan vain kerran vuodessa, terveysriskit eivät ole suuria. Koska altistumme lyijylle päivittäin myös muilla tavoin, joihin emme itse pysty yhtä hyvin vaikuttamaan, ei lapsia kannata lyijyhöyryille turhaan altistaa, tutkimusprofessori Hannu Kiviranta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.