Uskomaton epäonni jatkuu

Ikään kuin loviisalaisia, Loviisan kaupunkia ja sen rakennushankkeita ei olisi jo riittävästi koeteltu, niin pitikö tämäkin vielä sattua. Tieto Loviisan ruotsinkielisen yläkoulun työmaan kattorakenteiden romahtamisesta lauantaina iltapäivällä kuulosti aluksi huonolta ja mauttomalta vitsiltä. Useampien ensireaktio olikin, ettei voi olla totta. Taasko? Onneksi sentään henkilövahingoilta jälleen säästyttiin.

Viimeistään Harjurinteen koulun sisäkaton romahtamisen jälkeen moni ihmetteli, että mikä ihmeen epäonni tai suorastaan kirous Loviisan koulurakentamista oikein riivaa. Suomen ja ruotsinkielisten koulukeskusten purkamisten, Myllyharjun tulipalon, sitä seuranneen peruskorjauksen epäonnistuksen ja Harjurinteen uudisrakennuksen sekundarakentamisen jälkeen alkoi olla ilmassa uskoa, että niistä virheistä ja vahingoista oppineena on mahdollista ryhtyä rakentamaan raunioilta uutta koulukaupunki Loviisaa.

Nyt Loviisa on kuitenkin jälleen tapahtuneiden tosiasioiden äärellä. Koulutyömaan suojarakennelma on syystä tai toisesta pettänyt – syytä selvittävät poliisin ja aluehallintoviraston lisäksi varmaankin myös hankkeen ulkopuolinen turvallisuuskoordinaattori, rakennusyhtiöt ja omalta osaltaan myös Loviisan kaupunki.
Maallikkojen spekulointi kattoromahduksen syistä on luonnollisesti ollut värikästä ja arviot heittelehtivät laidasta laitaan. On ymmärrettävää, että se kiinnostaa myös kuntalaisia, veronmaksajia.

Sortuman aikoihin oli sankka lumisade, ja katolle oli silminnäkijöiden mukaan kertynyt runsaasti lunta. Lunta oli edellisellä viikolla jo käyty pudottamassa. Lumikuorma ei sinänsä voi olla yksin syynä rakenteiden romahtamiseen, sillä hyväksyttyjen lujuuslaskelmien mukaan rakenteen olisi pitänyt kestää tiettävästi paljon suurempi lumikuorma.

On hyvin mahdollista, että taustalla on ollut joko virhe rakenteen suunnittelussa, virhe sen toteutuksessa, materiaalivirhe tai ulkopuolinen syy kuten ilkivalta, jonka seurauksena muutaman tonnin lumikuorma olisi voinut olla liikaa rakenteille. Seuraava navakampi tuuli olisi saattanut tehdä samoin. Korvausvastuiden kannalta sortuman syiden selvittäminen on hyvin tärkeää.

”Pienikin kosteusvaurioiden mahdollisuus on syytä ottaa erittäin vakavasti, ja varmistaa varmistamasta päästyään, että kosteudelle altistuneet rakenteen puretaan ja uusitaan tarvittaessa kokonaan.”

Ainakaan tässä vaiheessa on vaikea nähdä, että itse sortuma olisi suoraan tai edes välillisesti mitenkään Loviisan kaupungin syytä. Siksi olisikin perin onnetonta, jos romahduksen seuraukset koituisivat jälleen loviisalaisten veronmaksajien rasitteeksi. Sopimuksissa määritellään yleensä tarkasti eri osapuolten vastuut. Esimerkiksi koulun valmistumisen viivästyminen aiheuttaisi kaupungille lisäkustannuksia, jolloin voidaan joutua kiistelemään siitä oliko suojarakenteen romahtaminen niin sanottu ”force majeure” ylivoimainen este tai tapahtuma, joka osapuolista riippumatta estäisi rakennusyhtiön sovitun velvollisuuden täyttämisen. Se jää nähtäväksi. Kaupungilla on aiempien kouluhankkeiden osalta sen verran hankalia juridisia kiistoja kesken, ettei niitä soisi enää lisää syntyvän.

Joka tapauksessa näyttää nyt siltä, että rakennushankkeeseen tulee kireään aikatauluun nähden pitkähkö seisokki. Suojarakenteiden purkaminen on vaativa ja riskialtis urakka. Uuden suojarakenteen rakentaminen keskitalvella ei sekään ole yksinkertainen tehtävä. Romahduksen aiheuttaman viivästyksen pituus lasketaan muutamien viikkojen sijaan todennäköisemmin ehkä kuukausissa. Se selvinnee lähiviikkoina.

Romahduksen myötä ja ehkä myös ennen uuden suorakatoksen valmistumista rakenteisiin sataa todennäköisesti jo tänään lisää lunta ja on vaarana, että jossain vaiheessa se sulaa ja aiheuttaa kosteutta rakenteisiin. Eli sitä, jonka suojarakenteen nimenomaan oli tarkoitus estää. Piruja ei tietenkään pitäisi seinille maalailla, mutta pienikin kosteusvaurioiden mahdollisuus on syytä ottaa erittäin vakavasti, ja varmistaa varmistamasta päästyään, että kosteudelle altistuneet rakenteen puretaan ja uusitaan tarvittaessa kokonaan.

Yli 16 miljoonan euron koulun valmistumisen kireä aikataulu ei saa enää tässä onnettomassa tilanteessa olla määräävä tekijä eikä syynä siihen, että kosteuden suhteen otettaisiin enää minkäänlaisia riskejä. Loviisalainen ”track record” on jo huolestuttava.