Useita kuutioita lietettä valui Koskenkylänjokeen

Nopeasti toimeksi. Kjell Andersson lähti heti perjantaina puhdistushommiin
Koskenkylänjokeen noin puoli kilometriä Liljendalin kylän keskustasta Eskilomin suuntaan valui useita kuutioita lietettä läheisestä Liljendalin sikalasta viime viikon aikana.

LILJENDAL Valumaoja laskee aivan Jaakko Turkulaisen kiinteistön viereen.
– Kävin lauantaina tarkistamassa postit, ja ihmettelin että onpa ollut lauhaa kun joki on edelleen sula. Katsottuani tarkemmin huomasin että sehän onkin jotain ihan muuta kuin sulaa, Turkulainen kertoo.
– Menin saman tien lauantai-iltana nettiin tekemään rikosilmoituksen, kun kukaanhan ei viikonloppuna vastaa puhelimeen.

Poliisista ei oltu otettu yhteyttä Turkulaiseen perjantaihin mennessä, kun Loviisan ympäristötarkastaja Maud Östman meni tarkastamaan tilannetta.
– Täytyy sanoa, että tilanne on pahempi kuin osasin odottaa, Östman sanoi.
Tällaisissa tapauksissa asiaa selvittää Uudenmaan ELY-keskus.
– Toistaiseksi emme ole saaneet mitään selvitystä, mitä on tapahtunut.

Sikalan omistavat Anderssonin veljekset sanoivat, etteivät ole tienneet mitään asiasta, kun eivät ole käyneet paikalla sikalan lopetettua toimintansa syksyllä, Reetta Hiltunen ELY-keskuksesta sanoi perjantaina.
Perjantai-iltapäivänä Kjell Andersson oli paikalla kaivurin kanssa.
– Yhteen säiliöön oli tullut vuoto, kun oksa oli puhkaissut siihen reiän. Lietettä on valunut sellaiset 4-5 kuutiota, ja kaikki on kyllä jään pinnalla. Kun vaan saadaan kone jonka jää kestää, saadaan liete korjattua pois, Kjell Andersson sanoi.

Paitsi joessa, lietettä oli runsaasti satoja metrejä pitkässä ojassa sekä ympäröivässä maastossa.
– 4-5 kuutiota ei riitä millään, lietettä on hirmuisen paljon enemmän ja uskon että sitä on myös jään alla. Kun kävin yhdessä jätevedenpuhdistamon päivystäjän kanssa tarkastamassa mistä liete tulee, sitä valui pitkin metsää ojaan, Turkulainen sanoi.

Heti puhdistustöihin

ELY-keskuksesta annettiin toiminnanharjoittajalle välittömästi ohjeet ryhtyä poistamaan lietettä joesta ja ojista.

Sanottua
Yhteen säiliöön oli tullut vuoto, kun oksa oli puhkaissut siihen reiän.
Kjell Andersson

Viikonlopun aikana joen jäältä ja ojasta Eskilomin tiehen saakka saatiin ainakin osa lietteestä kaivettua pois.

– Kävimme aamulla ennen töihin tuloa tarkastamassa tilanteen, ja ihan hyvää työtä oli tehty. Tänään ELY-keskus on määrännyt loputkin ojasta puhdistettavaksi, Maud Östman sanoi maanantaina.

Kjell ja Peter Anderssonin mukaan vuoto aiheutui puiseen huoltoluukkuun tulleesta oksanreiästä.

– Tämä on sellainen puhdas vahinko, jota ei olisi voitu ennustaa. Jos olisimme tienneet, olisimme tietenkin korjanneet vian ajoissa. Tähän saakka tämä on toiminut hyvin 20 vuotta. Nyt teemme tietysti parhaamme, että tilanne saadaan korjattua, Peter Andersson vakuuttaa.

Lupia kirjoituspöydän takaa

Sikalan toimilupa tarkistettiin viimeksi syksyllä 2016. Lupa myönnettiin käymättä paikalla.
– Kun tämä on tällaista vanhaa toimintaa, emme käy täältä paikan päällä tarkastamassa tiloja tai muuta. Valvojana toimii ELY-keskus, ja sieltä on käyty paikan päällä, luvan allekirjoittanut ympäristöneuvos Arja Johansson Etelä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo.

Johansson ei ollut vielä maanantaina kuullut tapahtuneesta, eikä ELY-keskuksen valvova viranomainen, tässä tapauksessa tarkastaja Reetta Hiltunen, ollut koskaan käynyt paikalla.
– Kyllä ELY-keskuksen vastuulla on muun muassa tarkistaa, että lietesäiliö on riittävän hyvässä kunnossa. Tarkastajat ovat vaihtuneet, ja Reetta Hiltunen tulee paikan päälle ensimmäisen kerran vasta torstaina, Maud Östman kertoo.

Myös viimeisessä lupatarkistuksessa osa lähinaapureista vastusti luvan jatkamista.
– Kärpäshaitoista tuli valituksia, ja niiden vähentämiseksi pyysimme toiminnan harjoittajalta suunnitelmaa, Johansson sanoi.

Kjell ja Peter Anderssonin mukaan sikalan toimintaa ei aiota jatkaa, mutta lupa on edelleen voimassa.
– Myös luvan suhteen pitäisi nyt varmasti toimia, koska se on edelleen voimassa, Östman muistuttaa.

Luvan myöntävällä ja toimintaa valvovalla viranomaisella näyttää olevan vain vähän tietoa todellisista olosuhteista.
– Toivon, että me ympäristönsuojeluviranomaiset saamme jatkossakin toimia paikallisesti, koska me tunnemme alueen ja tiedämme mitä täällä tapahtuu. Pyrimme tekemään yhteistyötä myös ELY-keskuksen kanssa, ja mielestäni on ihan hyvä, että myös poliisi olisi mukana objektiivisena osapuolena katsomassa mahdollisesti myös viranomaisten toimintaa asiassa. Poliisin kiinnostus ympäristöasioita kohtaan ylipäänsä on mielestäni lisääntynyt, Östman sanoo.

Poliisista ei maanantaihin mennessä oltu otettu yhteyttä tapauksen osapuoliin.
Vanhan meijerin ja sikalan alueella on useita kiinteistönomistajia, rakennukset ovat huonossa kunnossa ja alueelle on vuosien saatossa kerääntynyt monenlaista romua. Östmanin mukaan kaikille kiinteistönomistajille on annettu siivouskehotus. Alueella sijaitsee myös jätevedenpuhdistamo, jonka poistoputki sijaitsee lähellä lietteen valumapaikkaa.

– Nyt kun sikalatoimintaa ei enää ole, onkin helppo selvittää mitä jätevedenpuhdistamosta tulee jokeen, kun aina on syytetty vain sikalaa, Peter Andersson sanoo.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here