Uimakoulu levää pakoon Särkjärvelle

Ei veteen. Uimakoululaiset leikkivät maanantaina rannalla, sillä Plagenin veteen ei voinut mennä sinilevien vuoksi. Kuva Eija Kosonen
Loviisan uimarannalla Plagenilla eilen alkanut lasten uimakoulu siirtyy tänään sinilevää pakoon Särkjärvelle.

LOVIISA Folkhälsanin järjestämä uimakoulu kokosi runsaasti lapsia maanantaina Plagenille. Koulu alkoi ”kuivaharjoittelulla” eli lapset ohjaajineen leikkivät rannalla. Veteen ei ollut asiaa, sillä ranta on pelkkää paksua vihreää leväpuuroa.

– Olen etsinyt aamusta lähtien uimakoululle toista rantaa, uimaopettaja Karolina Hovi kertoi maanantaiaamuna.

Iltapäivällä tehtiin päätös uimakoulun siirtämisestä Särkjärvelle, entisen Ruotsinpyhtään kunnan puolelle.

Koulut siirtyvät Särkjärvelle tänään tiistaina.
– Ranta on pieni, joten ahdasta tulee olemaan sekä vedessä että rannalla leikkiessä, Hovi jatkaa.

Folkhälsanin uimakouluja pidetään 27.7. asti. Ryhmiä löytyy sekä alkeisuimareille että jatkoryhmäläisille. Jatkoryhmäläisten on osattava uida vähintään 25 metriä. Alaikäraja uimakouluun on viisi vuotta.

– Uimakouluihin mahtuu vielä mukaan uusia uimareita, Hovi toteaa.

Ilmoittautua voi suoraan uimaopettajalle puh. 0500 451 476. Uimakouluja pidetään kello 9.30-11.30.

Runsaasti levää

Runsaat sinileväesiintymät eivät ole vain Plagenin ongelma. Lähes kaikki rannat itäiselle Suomenlahdella ovat vihreitä levästä.
Loviisan kaupunki kertoi Plagenin sinilevistä nettisivuillaan perjantaina ja kehotti välttämään uimista runsaiden sinileväesiintymien aikana.

Hiljaista. Kesä on parhaimmillaan, mutta uimaranta on surullista katsottavaa. Vihreä leväpuuro on vallannut Plagenin. Kuva Eija Kosonen

– Syanobakteerit voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen. Yli puolet syanobakteeriesiintymistä ovat myrkyllisiä. Vedessä uiminen voi aiheuttaa allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä. Myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita, todetaan tiedotteessa.