Uimahallioptio syytä selvittää

Palvelutalossa. Loviisan suurin uima-allas on aktiivisessa käytössä. Uuden monitoimihallin yhteyteen toivotaan optiota uimahallille. Kuva Palvelutalosäätiö

Loviisan liikuntahallin mittava kunnostushanke valmistui viime viikolla, ja käyttäjät pääsivät Loviisan tärkeimpään urheilupyhättöön jälleen perjantaina.

Kosteus- ja sisäilmaongelmista kärsinyt 37-vuotias Loviisan liikuntahalli on muutaman kerran päätetty jo purkaa, mutta noin 300 000 euron kunnostushankkeella hallille haluttiin ostaa jatkoaikaa uuden hallin valmistumiseen saakka.
Suurin investointi oli ilmastoinnin uusiminen, jolla joidenkin käyttäjien sisäilmaoireilut pyritään saamaan kuriin.
Nähtäväksi jää onnistuuko, sillä monissa vastaavissa tapauksissa oireet eivät ole mittavista investoinneista huolimatta kaikonneet. Näin kävi esimerkiksi Länsiharjun ala-asteella, joka jouduttiin mittavien perusparannusten jälkeen lopulta purkamaan, kun oireilut eivät loppuneet.

Liikuntahallin osalta asetelma on silti hieman erilainen. Jos nyt on tiedossa, että halli on tarkoitus purkaa joka tapauksessa.
Uuden liikuntahallin hankesuunnittelun on määrä alkaa vuonna 2018, ja hallin valmistua aikaisintaan viiden vuoden kuluttua. Jos näin kävisi, maksaisi vanhan hallin tekohengitys investoinnin osalta noin 60 000 euroa vuodessa, 5 000 euroa kuukaudessa eli 200 euroa päivässä.
Jos oireilut ja käyttörajoitukset silti jatkuisivat, ajautuisi investoinnin kannattavuus kyseenalaiseksi. Toivottavasti niin ei käy.

Liikuntahalli lähestyy joka tapauksessa elinkaarensa päätepistettä.
Uutta liikuntakeskusta suunniteltaessa on syytä varautua monikäyttöisyyteen ja muunneltavuuteen, jotta asukkaiden tulevia liikunta- ja kokoontumistarpeita voidaan palvella pitkälle tulevaisuuteen.
Samalla olisi syytä selvittää myös puolen vuosisadan ajan kaivatun ja kaavaillut uimahallin mahdollisuutta niin, että se voitaisiin vaiheittain toteuttaa Loviisan monitoimihallin yhteyteen.
Uuden liikuntakeskuksen ei myöskään tarvitse sijaita ahtaasti merenrantatontilla, vaan alueella, jossa kokonaisuutta voidaan tarvittaessa joustavasti ja kestävästi laajentaa.
Loviisa tarvitsee monipuolisen liikuntakeskuksen, josta kaupunkilaiset voivat olla ylpeitä ja naapurit kateellisia.

Lusikka kauniiseen käteen

Fennovoima Oy ilmoitti eilen lykkäävänsä tavoitettaan ydinvoimalan rakentamisluvan saamisesta vuoteen 2019. Aiemmin yhtiö arvioi saavansa rakentamisluvan jo ensi vuonna.
Fennovoiman mukaan tavoitetta siirretään, koska suomalaisten vaatimusten ja lainsäädännön huomioiminen on vienyt laitostoimittajalta odotettua enemmän aikaa.
Näin Suomen kuudennen ydinvoimalan valmistuminen näyttää myöhästyvän jo alkumetreillään.
Mielessä on myös Olkiluoto kolmosen myöhästyminen lähes kymmenellä vuodella alkuperäisestä.

Aloituksen lykkäytyminen ja aikataulujen venyminen olivat arkea myös Loviisan ydinvoimalan toteutushankkeissa.
Moni näyttää jälleen ilakoivan ydinvoimaloiden myöhästymisistä ja valmistumisen takkuiluista.
Ydinvoimalan rakennuttajien kannalta viivästykset ovat kiusallisia ja nostavat usein myös ydinvoiman kustannuksia.
Ydinvoimalan turvallisuuden näkökulmasta ne kertovat kuitenkin lähinnä Suomen tiukoista laatuvaatimuksista sekä turvallisuusmääräyksistä ja suomalaisten säteily- sekä turvallisuusviranomaisten tiukkuudesta sekä tinkimättömyydestä.

Fennovoima sekä jopa suuri ja mahtava Rosatom joutuvat niin sanotusti ottamaan lusikan kauniiseen käteensä, mikäli haluavat hankkeensa ylipäänsä Suomessa etenevän. Hyvä niin.
Olkiluoto kolmonen olisikin ollut huomattavasti helpompaa sekä nopeampaa rakentaa Ranskaan ja Hanhikivi ykkönen toteuttaa Venäjälle.
Hiukka enemmän ehkä silti arveluttaisi, jos nyt Suomessa uutisoitaisiinkin suurten ydinvoimaloiden valmistumisesta ennätyksellisessä etuajassa.