Tyylikkäät naiset kulttuurikierroksella

1970-lukua. Naiset kolmessa polvessa osallistuivat naismobilistien kesäajoihin vuoden 1973 Trabantilla. Vasemmalta Viivi Bensid, Seela Heikkinen ja Arja-Liisa Varjosaari. Kuva Eija Kosonen
Historian havinaa oli ilmassa, kun tyylikkäästi pukeutuneet naiset hurauttivat museoautoillaan Loviisan halki.

LOVIISA Noin 70 kilometrin pituisella reitillä ihasteltiin seudun kulttuurimaisemia. Naisten Automobiiliklubin kesäajoihin osallistui 31 museoajoneuvoa sunnuntaina 22.7. Naiset olivat pukeutuneet ajokkinsa vuosimallin mukaisesti.

Kaikkien autojen ratissa oli nainen, mutta pelkääjän paikalle ja takapenkille sai ottaa myös miehen. Monissa autoissa mies olikin mukana ”kaiken varalta” eli jos auto sattuisi kaipaamaan mekaanikon apua ajon edetessä.

Naisporukalla tapahtumaan osallistui Trabant -ajokunta. Ratissa istui Arja-Liisa Varjosaari ja kyydissä hänen tyttärensä Viivi Bensid ja tyttärentytär Seela Heikkinen.
– Ajoin edellisiltana Jyväskylästä Nummelaan hakemaan tytärtä ja tyttärentytärtä. Olen niin iloinen, kun meitä innokkaita on samassa autossa nyt kolme polvea, Varjosaari naurahtaa.

Vaaleansininen Trabant 601 S vuodelta 1973 on ollut perheessä kymmenisen vuotta kesäautona.
– Kyllähän tällä ajelee. Keskittymistä se tosin vaatii aika lailla. Autossa on rattivaihteisto, ja ohjaustehostin puuttuu. Radiota en tarvitse, laulelen itsekseni ja hauskaa on.

Muut tiellä liikkujat suhtautuvat Trabantiin myönteisesti.
– Happamannäköisiä ihmisiä ei näy, vilkuttavia ja hymyileviä kylläkin. Mistähän se johtuu?

Autolla tulee ajetuksi noin 2 000 kilometriä vuodessa.
Varjosaari liittyi Naisten Automobiiliklubiin reilut kolme vuotta sitten ja on käynyt yhteisissä ajoissa ennenkin.
– Matka on sujunut upeasti. Näimme hienoja maisemia ja ajelimme pieniä, mutkaisia teitä. Ei tällainen tapahtuma isoille valtateille sovikaan.

Nuorempi polvi, tytär ja tyttärentytär, ovat ehkä kiinnostuneet enemmän auton ympärille kuuluvasta tyylistä. Nyt 70-luvun vaatetusta haettiin paitsi omista varastoista myös kirpputoreilta.
– Tyttärentyttärelle tuunasin aikaan sopivia vaatteita.

Helmi piti ostaa

Nina Oinonen lähti ajoihin Tervakoskelta. Alla hänellä oli vuoden 1960 Volvo Amazon Sport ja kyydissä puoliso Jari Oinonen.
– Tällainen Amazon-helmi löytyi ja pitihän se ostaa. Tämä on harvinainen malli ja niitä on rekisterissä Suomessa vain kaksi, pariskunta kertoo.

Perheessä on aiemminkin ollut Volvo Amazon, joten ajotuntuma on rouvalle tuttu.
– Tykkään tästä, vaikka kyllähän ajaminen vähän töitä teettää.
Konepellin alle Nina Oinonen ei usein kurkistele. Ne hommat hoitaa aviomies.
– Kyllä minä auton pissapojan osaan täyttää, Nina Oinonen huomauttaa.

Lihakset kasvavat

Tiina Tervo Lahdesta oli liikkeellä miehensä Unton kunnostamalla Fiat 128 Sport p3 -autolla vuodelta 1978.
– Mieheni laittoi tätä kaksi vuotta ja ajan tällä nyt ensimmäistä kertaa. Ihan hyvä ja näppärä ajettava. Ratin kääntäminen kasvattaa lihaksia. Voi olla, että päräytän tällä töihin loman loputtua, Tervo suunnittelee.

Näppärä. Tiina Tervo ajoi ensimmäistä kertaa miehensä kunnostamalla vanhalla Fiatilla. Kuski kehui autoaan näppäräksi. Kuva Eija Kosonen

Tervoilla on useampia Fiateja.
– Joku raja autoharrastuksessa on pidettävä. Niinpä pidättäydymme Fiateissa. Niitä riittää joka lähtöön, Unto Tervo toteaa.

Sunnuntainen ajelu pariskunnalta sujui hyvin.
– Tosin jossain kohdassa eksyimme vähän, mutta sehän vain lisäsi seikkailun makua, Tiina Tervo toteaa.

Onnistunut retki

Naisten automobiiliajot järjestetään vuosittain naistenviikon sunnuntaina heinäkuussa eri puolilla maata. Kaikkien mukaan tulevien ajoneuvojen on oltava vähintään 30 vuotta vanhoja.

Tänä vuonna kohteeksi valittiin Loviisa. Liikkeelle lähdettiin Strömforsin ruukista. Reitti kulki Loviisan keskustan ja Pernajan kirkonkylän kautta Malmgårdin kartanoon, missä pidettiin tauko ennen kuin matka jatkui Askolaan.

– Kaikki on sujunut tosi hyvin. Sää on mahtava, luonto kaunis ja maisemat hienot. Moni mukana olijoista ei ole koskaan käynyt itäisellä Uudellamaalla, klubin puheenjohtaja Tanja Virtanen-Leppä selvittää.

Hän jatkaa, että tapahtuman ideana eivät ole pelkästään autot, vaan kokonaisuus aina vaatetusta myöten.
– Myös kulttuurilla on merkitystä. Pyrimme valitsemaan reitin siten, että se tarjoaa nähtävää sekä sellaisia paikkoja, joihin ei ehkä muuten tulisi mentyä.

Naisten Automobiiliklubi on valtakunnallinen yhdistys, johon kuuluu noin 80 jäsentä.