Typpihappoa karkasi suoja-altaaseen tehdashallissa Tesjoella

Typpihappoa. Pieni määrä typpihappoa valui suoja-altaaseen Tesjoella. Kuva: Arto Henriksson.
Noin 500 litraa typpihappoa valui kontista suoja-altaaseen Nalcon tehtailla Kivikummuntiellä Loviisan Tesjoella tiistaiaamuna. Paikalle hälytettiin useita pelastusyksiköitä Loviisasta ja Porvoosta, mutta ensimmäisen yksikön ehdittyä paikalle tilanne todettiin arvioitua vähäisemmäksi.

TESJOKI Vahinko tapahtui raaka-ainesäiliön vaihdon yhteydessä. Typpihappoa pääsi valumaan suoja-altaaseen noin 500 litraa. Purkautumisen yhteydessä oli piha-alueelle muodostunut harmaa pilvi.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen mukaan typpihappo valui noin 1200 kilon säiliöstä suoja-altaaseen tehdaslaitoksen sisätiloissa. Kukaan ei loukkaantunut eikä vuodosta aiheutunut vaaraa ulkopuolisille.

Tilasteesta annettiin ”keskisuuri vaarallisen aineen onnettomuus”, ja useat palokuntien yksiköt, ambulanssi ja poliisi hälytettiin paikalle. Hälytys annettiin yhdeksälle pelastuslaitoksen yksikölle. Lopulta vain Loviisan pelastuslaitoksen 301 -pelastusyksikkö, johtoyksikkö, ambulanssi ja poliisi saapuivat paikalle. Muut yksiköt käännytettiin takaisin. Tilanne on pelastuslaitoksen mukaan tehtaan henkilöstön hallinnassa.

Tesjoella. Typpihappovuoto tapahtui tiistaiaamuna Nalcon tehtaalla. Kuva Arto Henriksson