Työt eivät löydä tekijöitä

Valtiovarainministeriö julkisti eilen laajan raportin, jonka mukaan Suomessa on ongelmia työn kysynnän ja tarjonnan yhteensovittamisessa eli työpaikkojen kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Työpaikkoja aukeaa yhä enemmän, mutta työttömiä on silti paljon.

Raportin mukaan Suomen työmarkkinoilla ei ole ”absoluuttista työvoimapulaa”, koska työttömien määrä on kokonaisuutena yhä erittäin korkea, silti samaan aikaan avoimien työpaikkojen määrät ovat nousseet, eli työmarkkinoilla on ongelmia työn kysynnän ja tarjonnan yhteensopivuuden kanssa.
Raportissa todetaan, että esimerkiksi Tilastokeskuksen mukaan 28 prosentilla työvoimaa hakeneista toimipaikoista oli vaikeuksia työvoiman saannissa.

Ilmiö ei ole mitenkään uusi. Rakenteellinen työttömyys on tuttu ilmiö. Sitä se on erityisesti Loviisan seudulla, joka on Uudenmaan työttömintä seutua.

Viime vuoden lopulla Loviisan työttömyysprosentti oli pienentynyt edellisvuodesta mutta oli edelleen 10,1 prosenttia, kun vastaava prosentti Porvoon seutukunnassa oli Uudenmaan TE-keskuksen pienin 8,6 prosenttia.
Vuoden 2017 lopulla Loviisassa oli yhteensä 832 työtöntä työnhakijaa eli 117 työnhakijaa vähemmän kuin vuoden 2016 lopulla.

Työpaikkatarjonnan paranemisesta kertoi se, että vuoden 2016 lopulla Loviisan seutukunnalla oli vain 41 avoinna ollutta työpaikkaa, kun uusien työpaikkojen määrä oli viime vuoden loppuun mennessä lähes kaksinkertaistunut yhteensä 70 työpaikkaan.
Työttömyydestä huolimatta Loviisan seutukunnalla monet yritykset ja yhteisöt potevat suhdanteiden elpyessä yhä pahenevaa työvoimapulaa, mikä haittaa jo monen yhtiön kasvumahdollisuuksia. Työt eivät löydä tekijöitä eivätkä hakijat töitä.

Myös Porvoon seudulla avoimien työpaikkojen määrä oli viime vuoden aikana kasvanut peräti 426 työpaikkaan ja pula työntekijöistä pahentunut.
Raportin mukaan työn kysynnän ja tarjonnan yhteensopivuuteen liittyviin ongelmiin saataisiin ratkaisu, mikäli parannettaisiin työvoiman liikkuvuutta ja panostettaisiin osaamiseen sekä koulutukseen.
Yksi työllistymisen kynnyskysymyksiä Loviisan seutukunnalla ovat kehnot julkiset liikenteen yhteydet.

Kaikilla työttömillä ei esimerkiksi ole varaa henkilöautoiluun eivätkä julkiset liikenneyhteydet houkuttele hakeutumaan töihin esimerkiksi Porvoon seudulle. Etenkään pääväylien ulkopuolelta.
Loviisan seudulla korkea työttömyys ja samalla kasvava työvoimapula ovat edelleenkin seutukunnan suurimpia ongelmia, joihin kaivattaisiin lääkkeitä niin työvoiman liikkuvuuden, liikenneyhteyksien että koulutuspalveluiden muodossa.

Ilmoja pitelee

Suomenlahti lainehtii tammikuun lopulla Loviisan edustalla vielä lähes jäättömänä, ja alkuviikolla sataneen lumipeitteen ennustetaan sulavan jo loppuviikon sateisiin. Ilmoista sanotaan yleensä tehtävän pääkirjoituksia, jos ei tärkeämpiä aiheita ole tarjolla.

Nyt on kuitenkin alkanut näyttää siltä, että säähän tai tarkemmin ilmastoon on syytä kiinnittää huomiota.
YK:n alainen maailman ilmatieteen järjestö julkisti viime viikolla arvion, jonka mukaan viime vuosi oli jälleen yksi maapallon lämpimimmistä. Tiedot arvion taustalle oli kerätty eri valtioiden säätietoja mittaavilta laitoksilta.

Vaikka jäättömiä talvia ja poikkeuksellisia myrskyjä on ollut aina ennenkin, näyttää ilmastonmuutos olevan tosiasia.

Suomen näkökulmasta vaikutukset eivät ainakaan vielä silti ole olleet kovinkaan dramaattisia, mutta myrskyihin, suuriin lumimääriin, lämpötilojen ”jojoiluun” sekä muihin säiden ääri-ilmiöihin on täälläkin syytä aiempaa paremmin varautua.