Tuovi ja Marko Putkoselle Paletti-palkinto

Kulttuuripari. Tuovi ja Marko Putkonen ovat vaikuttaneet Loviisan kulttuurikentällä vuosikymmeniä. Kuva Auli Henriksson
Tuovi ja Marko Putkonen palkittiin torstaina Paletti-palkinnolla. Putkoset edustavat esittävää taidetta, musiikkia ja kirjallisuutta monin tavoin.

LOVIISA Loviisan taideyhdistys palkitsee loviisalaisen taidevaikuttajan vuosittaisella Paletti -palkinnolla. Palkinnon voi saada henkilö, yhteisö tai muu vaikuttava tekijä tai teko, jolla on vahvaa näyttöä loviisalaisen taiteen edistämisestä. Palkinto voidaan antaa mille tahansa taidemuodon edustajalle.

Palkinnon ovat ideoineet ja suunnitelleet Luru Hirva ja Jari Matti Karhula.Tero Maksimainen on toteuttanut palkinnon valusavesta. Palkinnossa näkyy neljä erilaista spottia, jotka edustavat kuvataidetta, kirjallisuutta, musiikkia ja esittävää taidetta.

Palkinnon saajaa voi ehdottaa kuka tahansa taideyhdistyksen jäsen, jäseniä on tällä hetkellä 119. Yhdistyksen hallitus päättää äänestämällä palkinnon saajan. Ehdokkaita oli nyt viisi, ja Putkosten valinta oli ylivoimainen.
Ensimmäinen Paletti-palkinto jaettiin viime vuonna ja sen sai Aarne Kyröläinen.

”Monialaisia taitelijoita”

Vuoden 2017 Paletti-palkinto ojennettiin Tuovi ja Marko Putkoselle torstaina 22.3. Galleria Theodorissa. Loviisan taideyhdistyksen puheenjohtaja Jari Matti Karhula kiitteli pitkän linjan monialaista taiteilijapariskuntaa pitkäaikaisesta vaikuttamisesta oman alueen ja koko Suomen kulttuurielämään.

Hän mainitsi erityisenä ansiona viime vuoden kirkkodraaman Reformaatio elää. Esitys oli Tuovi Putkosen käsikirjoittama ja ohjaama ja Marko Putkonen nähtiin Martti Lutherin roolissa.
Luru Hirva luonnehti Loviisan kulttuurielämää vilkkaaksi.
– Paljon asioita tapahtuu ja on kiva muistaa ihmisiä, jotka tekevät, hän totesi.

Putkoset työskentelevät paljon yhdessä, eikä tahti ole juurikaan hiljentynyt.
– Jatkuvasti tekee mieli tehdä töitä, Marko Putkonen totesi.
Hän muisteli Tuovin tulleen haastattelemaan häntä yli 50 vuotta sitten lehtijuttuun, mistä alkoi pitkä yhteinen tie, niin perheenä kuin kulttuurivaikuttajina.

Piakkoin ensi-illan saa uusin esitys, Porvoon teatterin Kolme iloista rosvoa, jonka sovitus ja ohjaus on Tuovi Putkosen, ja Marko on mukana muusikkona.

– Yhteistyö on helppoa ja saumatonta, kun tietää toisen ajatukset ja rajat. Erilaisuus on rikkautta, ja toisen mielipiteet tuovat erilaista näkökulmaa, kun on oppinut että niihin voi luottaa, Tuovi pohti.