Huopakaton bitumikorjaustöistä syttynyt tulipalo turmeli Tullisillan asuinkerrostalon kattorakenteita sekä aiheutti suuria vahinkoja myös useille asuinhuoneistoille torstaina. Kukaan ei loukkaantunut uhkaavassa palossa.

TULLISILTA Tullisillan katolla oli tehty huopakatteen korjaustöitä sulattamalla bitumia kaasupolttimella, kun tuli oli tarttunut rakenteisiin ja levinnyt kolmannen kerroksen parvekkeen katolta seinän sisällä ollutta onteloa pitkin ylemmän katon rakenteisiin.

Yrittivät itse ensin sammuttaa

Nostokorin avulla Rederiet -taloyhtiön katon eteläpuolella tulitöitä tehneen kattoyrityksen työntekijät olivat aluksi yrittäneet sammuttaa paloa kahdella vaahtosammuttimella siinä kuitenkaan onnistumatta.
Palo pääsi kuitenkin leviämään seinärakenteen pystyonteloa pitkin seuraavaan kerrokseen, jolloin työntekijät joutuivat laskeutumaan nostokotilla katolta, ja soittivat kello 11.40 aikoihin Keravan hätäkeskukseen.
Yksi työntekijöistä hengitti savua sammutusyrityksen yhteydessä, mutta ei loukkaantunut.

Molemmat nostolava-autot tarpeen

Hätäkeskus hälytti paikalle kymmenen Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen yksikköä Loviisasta ja Porvoosta sekä kaksi ensihoidon ja poliisin yksikköä.
Nelikerroksisen asuinkerrostalon katolla palanutta huopakattoa päästiin sammuttamaan, kun Loviisan pelastusaseman nostolava-auto tuli toisena yksikkönä paikalle, ja sai nostettua kaksi sammuttajaa nostokorissa lähelle palopesäkkeitä. Myös Porvoosta saatiin paikalle nostolava-auto.

LSTV:n videokuvaa palon alkuvaiheista.

”Hankala kattorakenne”

– Talon kattorakenne oli poikkeuksellisen hankala, ja molempia nostolavoja tarvittiin. Ilman niitä tässä ei olisi enää kattoa ollenkaan, kertoi palomestari Antti Virtanen Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta.
Sen jälkeen isommat liekit talttuivat nopeasti, mutta palokunnat etsivät ja sammuttelivat palopesäkkeitä vielä noin kello 13 saakka. Pelastuslaitoksen jälkivahingontorjunta jatkui vielä kello 17 saakka, jolloin paikalle odotettiin vahingontorjuntayhtiötä.

Asukkaita yöksi evakkoon

Rederiet -taloyhtiön hallituksen jäsen Matti Rahkonen kertoi, että 2-4 asuntoa on kärsinyt palosta enemmän ja muutamissa muissakin on sammutusveden ja savun aiheuttamia vahinkoja. Suurin osa asukkaista joutui hakeutumaan muualle tulevaksi yöksi.
Esimerkiksi Rederietissä asuva Lisbeth Konttinen kertoi, että hänelle järjestyi lasten luota Kirkkonummelta.

”Tulitöistä varoiteltiin”

– Olihan se järkyttävää, että tällainen palo pääsi tapahtumaan, vaikka edesmennyt Kalle Jalkanen aikanaan varotteli huopakaton tulitöiden vaarallisuudesta, kommentoi Konttinen eilen.

– Olen evakossa poikani luona. Minulla ei ole hätää. Moni on lähestynyt rakkaudellisesti, osoittaen välittämistä ja huolenpitoa. Siitä tunnen syvää lämmintä kiitollisuutta.
Toivon naapureilleni, joiden kodit ovat pahasti tuhoutuneet, kestävyyttä ja tilaa levolliselle mielelle, Konttinen viestitti Facebook-sivullaan.

Asukkaille tarjottiin myös Loviisan kaupungin kriisiryhmän apua.

Palo sai alkunsa ylimmän kerroksen eteläpuolisen katon reunalta, jossa oli tehty kattoremonttia. Kuva: Arto Henriksson.

LS 5.9.2019: ”Tullisillalla palaa”.

LS 5.9.2019: ”Tullisillan kerrostalom katolla riehunut palo on saatu sammutettua – katso video”.