Hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa sai osakseen tiukkaa arvostelua oppositiopoliitikoilta. Tehdyt tiukennukset alkavat nyt näkyä, kun turvapaikkapäätöksiä alkaa tulla.

LOVIISAN TORI Arviolta 300–400 ihmistä kokoontui mielenosoitukseen aurinkoiselle Loviisan torille lauantaina. Mielenilmaus oli järjestetty loviisalaisen irakilaistaustaisen perheen puolesta. Hallinto-oikeus keskeytti heidän käännytysprosessinsa viime perjantaina. Perheen asianajaja jätti oikeudelle lisäksi valituksen, jota täydennetään lisäselvityksillä.

– Eihän tällaista julmuutta saa tapahtua, miettivät sisarukset Marja Weselius Pernajasta ja Hannele Eskelinen Porvoosta.

He kantoivat muiden mukana kylttejä, joita kaupungissa oli talkoilla valmistettu viikon aikana.

– Tuntuu kauhealta, että heidät olisi lähetetty Irakiin. Tytöt ovat kotiutuneet Loviisaan.

Wegelius hämmästeli muun muassa Helsingin Sanomien esiin tuomia tulkkausepäselvyyksiä turvapaikanhakijoiden asioiden käsittelyssä.

– Eihän niin voi mennä, vaan on tiedettävä, että tiedot ovat oikein.

Naiset huomauttivat, että koska maan hallitus on perunut muitakin päätöksiään, niin eikö myös turvapaikkapolitiikkaan tehtyjä tiukennuksia voitaisi perua.

– Yleensähän lakien säätäminen on hidasta, mutta tiukennukset tulivat nopeasti.

Torille kokoontui kaikenikäisiä kaupunkilaisia, mutta Loviisaan oli tultu myös kauempaa.

Pieni kaupunki, suuri sydän

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otto Andersson (r.) kuvaili kulunutta viikkoa uskomattoman hienoksi ja kertoi, ettei koskaan ole ollut ylpeämpi siitä, että on loviisalainen, kuin nyt.

– Loviisa on ollut synonyymi empatialle, ihmisyydelle ja auttamishalulle. Loviisa on ollut todellinen sydämen kaupunki!

Useassa puheenvuorossa todettiinkin, että pienellä kaupungilla on suuri sydän.

– Loviisan kaupunki ilmaisee tukensa irakilaistaustaiselle perheelle. Tuenilmaisu koskee kaikkia muitakin kaupungissa samanlaisessa tilanteessa olevia ihmisiä, Andersson sanoi.

Loviisan torilla puhuivat kansanedustajat Ville Niinistö (vihr.), Pilvi Torsti (sd.), Li Andersson (vas.), Mikaela Nylander (r.) ja Pilvi Torsti (sd.).

Heidän sanomansa oli, että turvapaikanhakijoiden oikeussuojaa on heikennetty.

– Tiedossa on ollut, että tällaista on tulossa, Mikaela Nylander viittasi seitsemän tyttären perheen tapaukseen.

– Politiikassa on tehty virheitä, joilla on heikennetty turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa, ja politiikalla ne voidaan myös korjata. Palautetaan Suomeen inhimillinen ja oikeudenmukainen turvapaikkalinja, jossa varmistetaan, että lasten oikeudet toteutuvat. Uskon, että ei ole myöhäistä tämänkin perheen puolesta voidaan tehdä asioita, että he voivat jäädä tänne Suomeen, Ville Niinistö sanoi.

Vasemmistoliiton Li Andersson ja vihreiden Ville Niinistö antoivat lausuntoja medialle, jonka edustajia oli saapunut torille runsaasti. Kuva: Marita Itävuori

Niinistö kiitti kaupunkia ja seurakuntaa siitä, että ne ovat uskaltaneet ottaa kantaa. Kaupungin päättäjät ilmaisivat perheelle tukensa kuluneella viikolla yhteisellä tuenilmauksellaan. Torilla kirkkoherra Seppo Apajalahti muistutti kaksoiskäskystä: toimi, kuten toivot itsellesi tehtävän.

– Vaatii nimittäin rohkeutta kaupungilta ja kirkolta ottaa näin voimakkaasti kantaa. Kiitos siitä.

Niinistö muistutti, että turvapaikanhakijoilla on oikeusvaltiossa oikeuksia, eikä niitä voi tiukentuneen turvapaikkapolitiikan vuoksi rikkoa.

Viime kädessä epäillyt ihmisoikeusrikkomukset voidaan viedä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaistavaksi myös silloin, kun kyseessä ovat turvapaikanhakijat, Niinistö totesi ennen puheenvuoroaan.

– Nyt kun näitä päätöksiä on alkanut tulla, niin vasta alkaa näkyä karmeus siitä, miten politiikassa on muutettu lakeja niin huonoiksi, etteivät ihmiset saa tarinaansa esille, vaikka heillä on siihen oikeus.

Hallitus ja Migri vastuussa

Li Andersson sanoi, että Loviisan perheen asia kertoo, mistä on kyse:

– Jokainen yksittäinen päätös vaikuttaa suoraan oikeiden ihmisten ja lasten elämään, hyvinvointiin ja tulevaisuuteen.

Hän lisäsi olevansa vihainen siitä tavasta, miten mikään taho ei halua ottaa vastuuta siitä politiikasta, jota maassa parhaillaan harjoitetaan. Hallitus sanoo, että vastuu on Maahanmuuttovirastolla ja Maahanmuuttovirasto, että vastuu on hallituksella.

– Vastaus on, että vastuu on molemmilla. Suomi on vastuussa politiikasta jota täällä tehdään, hallitus on vastuussa joka ikisestä heikennyksestä joka täällä on tehty turvapaikanhakijoiden oikeusapuun, joka ikisestä heikennyksestä lainsäädäntöön ja

Maahanmuuttovirasto on vastuussa jokaisesta päätöksestä ja jokaisesta virheestä, joka ilmenee turvapaikkaprosessissa.

Alla Loviisan Sanomien 360-kuvia ja 360-videoita Loviisan torilta:

 


Lue lisää tiistain paperilehdestä