Tuija tuhkattiin omaisten tietämättä

Suru-uutinen. Loviisalainen Olli Pitkätie sai elokuun puolivälissä tietää, että Tuija-sisko oli noin kuukausi sitten kuollut ja polttohaudattu omaisten tietämättä Mikkelissä. Kuva: Arto Henriksson.
Loviisalainen Olli Pitkätie sai 16.8. poliisilta kolkon kirjeen, jossa luki, että siskonne Tuija on kuollut 23.7. ja hautaus toimitettu sosiaalitoimen puolesta. ”Täh, miten tällaista voi tapahtua, että sukulainen kuolee ja tuhkataan lähiomaisten tietämättä”, Pitkätie ihmetteli.
LOVIISA/MIKKELI Viranomaisten mukaan 57-vuotias Tuija oli kuollut omaan sänkyynsä Mikkelissä ilmeisesti 23.7., mutta löytynyt vasta useita päiviä myöhemmin, kun naapuri oli epäillyt, ettei kaikki ollut Tuijan asunnossa hyvin.

”Ei ollut edes mitenkään kipeä”

– Ihmettelin, että mitä ihmettä on tapahtunut, kun juhannuksen jälkeen vielä juttelin Tuijan kanssa eikä hän ollut edes mitenkään kipeä tai muuta. Kuulumisia vaihdettiin normaalisti, Pitkätie kertoi.
Itä-Suomen poliisilaitoksen ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluyhtymä Essoten sosiaalityöntekijän allekirjoittamassa kirjeessä kerrottiin, että Askolan seurakunnasta ja virkatodistuksesta saatujen tietojen mukaan Olli Pitkätie on sisarpuolensa Tuijan lähin omainen ja ainut perillinen.

Haudattu sossun puolesta

Kirjeessä todettiin myös, että ”hautaus on toimitettu sosiaalitoimen puolesta”. Lisäksi kirjeessä oli tiedot vuokra-asunnon omistajasta, jonka kanssa neuvottiin hoitamaan vainajan asunnon tyhjentäminen ja kuukauden rästivuokran maksaminen. Vuokravelkaa kertyi vainajallekin.

”Ei elossa olevia lähisukulaisia”

Poliisi oli käynyt Tuijan asunnolla, ja arvioinut jostain syystä, ettei hänellä ollut elossa olevia lähisukulaisia, joille kuolemasta olisi pitänyt ilmoittaa.
Siksi sosiaaliviranomaisia oli pyydetty hoitamaan hautaus virkatyönä.
Kirjeen luettuaan Pitkätie oli surullinen ja vihainen. Myös Pitkätien tytär oli järkyttynyt tätinsä poismenosta ja vainajan tuhkaamisesta ilman omaisia ja muuta saattoväkeä.

Tuijalla elossa 48 serkkua ja 5 tätiä

– Tuijalla on 48 elossa olevaa serkkua ja 5 Tuijan äidin sisarusta sekä ystäviä, joista kukaan ei lähes kuukauteen saanut tietoa kuolemasta eikä tuhkaamisesta, Pitkätie ihmetteli.
Pitkätien mukaan Tuijalle oli tehty ruumiinavaus sekä kuolinsyyn tutkinta, jonka tulokset eivät ole vielä valmistuneet. Tiettävästi rikosta ei kuitenkaan epäillä.

Tuhkauurna seurakunnalla

Vaikka poliisin kirjeessä luki, että Tuija olisi jo haudattu, sai Olli Pitkätie myöhemmin tietää, että tuhkauurna oli edelleen Mikkelin seurakunnan hallussa odottamassa hautaamista.
– Kävin viime viikonloppuna Mikkelissä Tuijan asunnolla, ja sovimme samalla Mikkelin seurakunnan kanssa, että pitävät uurnan hallussa ja käyn sen myöhemmin hakemassa.
– Lokakuun 21. päivä järjestämme Askolassa hautajaiset ja hautaamme Tuijan tuhkat sukuhautaan, jossa äiti, isä ja sisko jo ovat. Pappikin saadaan paikalle, Pitkätie kertoi.

Poliisi soitti ja pyysi anteeksi

– Viime sunnuntaina Tuijan asunnolla käynyt poliisi soitti ja pyysi anteeksi, ettei tieto Tuijan kuolemasta tavoittanut minua tai muitakaan sukulaisia. Anteeksipyyntö oli ok, mutta kyllähän tämä pitää selvittää miksi näin pääsi tapahtumaan, Pitkätie puhisi.
– Jos olisivat vähän viitsineen katsoa tytön (Tuija) tavaroita, niin olisivat tajunneet, että hänellä oli sukulaisia ja ystäviä, totesi Pitkätie ja näytti valokuva-albumia Tuijan matkoista ja ystävistä.
– Tai väestörekisteristäkin olisi selvinnyt, että on sukulaisia elossa, Pitkätie lisäsi.
Tuijan sukulaiset aikovat tehdä tutkintapyynnön Itä-Suomen poliisilaitoksen toiminnasta.

”Uuniin ilman siunausta?”

– En edes tiedä oliko Tuijalle mitään siunaustilaisuutta ennen kuin uuniin laittoivat. Olisin ajanut Loviisasta Mikkeliin saman tien, jos olisin tiennyt, että kuollut on, Pitkätie pohti.
Loviisan Sanomien tavoittama Essoten edustaja kertoi, ettei hän voi kommentoida yksittäistapausta.
– Yleisellä tasolla voin sanoa, että jos ihminen kuolee kotona, niin poliisi hoitaa yleensä ilmoittamisen omaisille, totesi sosiaalitoimen päällikkö Pirjo Kirvesmies Essotesta.
Rikosylikomisario Sami Asikainen Mikkelin poliisilaitokselta kertoi, ettei tunne kyseistä tapausta, mutta vastaavissa tapauksissa poliisi tekee lain edellyttämän kuolemansyyntutkinnan sekä pyrkii selvittämään vainajan oikeudenomistajat ja tiedottamaan heille kuolemantapauksesta.
– En tiedä miksi tässä tapauksessa ei ole ajoissa omaisia tavoitettu, mutta tieto lähiomaisista saadaan yleensä väestötietokannasta, Asikainen kertoi.
Lähisukulainen. Askolassa vuonna 1960 syntynyt Tuija asui yksin vuokra-asunnossaan Mikkelin Juvantiellä, josta hänet löydettiin menehtyneenä. Kuva: Kotialbumi.