TransFolk-festivaali hätistää boksin ulkopuolelle

Osa Rauhanfoorumia. Kuraattorit Heidi Lunabba (vasemmalla) ja Beinoamino Borghi (oikealla) esittelivät TransFolk Kucku -festivaalin ohjelmaa ensi viikonloppuna. Estrid Airas ja Heta Rapia (keskellä) piirtävät festivaalin passiin sen haltijan muotokuvan. Kuva: Marita Itävuori
Festivaalin toinen Checkpoint toteutetaan yhteistyössä Loviisan Rauhanfoorumin kanssa. TransFolk -taidefestivaali muistuttaa, että rauha ei ole vain sodan poissaoloa, vaan myös yksilön oikeus turvaan omana itsenään.

LAIVASILTA Loviisa Contemporaryn kaksivuotisen taidefestivaalin ensimmäinen osa pidettiin keväällä. Silloin teemana oli matkustaminen.

Toinen nk. Checkpoint järjestetään tulevana viikonloppuna yhteistyössä Loviisan Rauhanfoorumin kanssa. Rauhan teemaa syvennetään taiteen ja osallistumisen keinoin ja monesta näkökulmasta.

– Lapset ja nuoret ovat keskiössä, vaikka tapahtuma sopii kaikenikäisille, taiteilija Heidi Lunabba kertoo. Hän toimii festivaalin yhtenä kuraattorina.

TransFolk-festivaalin jo ensimmäisellä checkpointilla tutuksi tekemään passiin saa viikonvaihteessa paitsi leiman, myös muotokuvan. Niitä ovat piirtämässä Estrid Airas ja Heta Rapia.

Heille taiteen tekeminen on voimia antavaa.

– Huono fiilis unohtuu, kun piirtää, Heta Rapia sanoo.

– Kun muut näkevät, niin hekin voivat innostua piirtämisestä ja saada siitä hyvää mieltä.
Estrid Airas miettii, että hauskasta harrastuksesta voi joskus tulla myös työ.

Erilaisuus esiin

Tapahtuma nostaa esiin erilaisia vähemmistöjä eri näkökulmista. Tavoitteena on lisätä kaikkien tietoisuutta siitä, että ihmiset ovat erilaisia.

Seksuaalivähemmistöihin kuuluu väestöstä kuutisen prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että heitä on myös Loviisan seudulla. Pienellä paikkakunnalla vähemmistöt ovat kuitenkin näkymättömämpiä kuin isommilla paikkakunnilla.

– Moni kasvaa kontekstissa, jossa ei ole esikuvia. Tarkoituksena on lisätä tietoa kaikkien ihmisten keskuudessa.

Lunabba lisää, että tilastollisesti joka koulussa on lapsia ja nuoria, jotka kuuluvat näihin vähemmistöihin.

Niinpä tapahtuma tarjoaa kaikille mahdollisuuden astua ulos bokseista. Laivasillan PlayArt -leikkitaidetapahtuman ohjelmassa lauantaina Rantapuiston Onneli & Anneli -leikkipuistossa järjestetään työpajoja, esityksiä ja taidetta kaikenikäisille ja kaikenlaisille lapsille. Kello 11 alkava tapahtuma huipentuu kello 18 alkavaan Lasten klubi -konsertiin, jossa esiintyy Lithalsa-bändi.

Leikkipuistossa kaksi drag queenia lukee runoja ja satuja ääneen.

Tapahtuman toinen kuraattori Beniamino Borghi lisää, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret tuntevat usein itsensä yksinäisiksi.

Tapahtuman yksi tavoite onkin osoittaa, että he eivät ole yksin.

Keskustelua kulttuurista

Sunnuntaiaamuna avataan Loviisan kirkossa Ilar Gunilla Perssonin näyttely God Love Pride, jonka jälkeen pidetään monikielinen Rauhanmessu, johon myös TransFolk osallistuu esityksin.

Iltapäivällä keskustelaan rauhasta ja kulttuurista Österstjernan-hallissa Laivasillalla. Keskusteluun osallistuu taiteilijoita ja sen modenraattorina toimii Rita Paqvalen Kulttuuria kaikille -palvelusta.

TransFolk-tapahtuman rahoitus herätti keväällä keskustelua, kun kulttuurilautakunta pudotti tuen 500 euroon tapahtuman sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä käsittelevän teeman vuoksi.

– Toivottavasti paikalle tulee teemasta keskustelemaan ihmisiä, joilla on asiasta mielipide, Lunabba sanoo.

Hän kuitenkin lisää, että kaupungin kulttuurityöntekijät ovat auttaneet kiitettävästi, samoin Loviisan Vierasateljee. Lunabba kuitenkin huomauttaa, että kaupunki voisi lisätä kulttuurille suunnattuja resursseja.

Beniamino Borghi lisää, että sekä Rauhanfoorumi että seurakunnat ansaitsevat kiitokset siitä, että ne ottavat tapahtuman taidetta seiniensä sisäpuolelle. Hän huomauttaa, että festivaalin tapahtumat muistuttavat myös siitä, että normien luomaan häkkiin ei tarvitse suostua, vaan normeja voi aina välillä kyseenalaistaa.

Omia ajatusmallejaan voi kyseenalaistaa vaikkapa katsomalla drag show´ta.

– Toivottavasti myös Loviisaan saadaan oma Pride-tapahtuma, Lunabba lisää.

TransFolk jatkuu tulevan syksynä muun muassa koulujen kanssa tehtävällä yhteistyöllä. Loviisan Wanhat talot -tapahtuman aikaan järjestetään Tvättlina-tempaus: jokainen voi osoittaa tukeaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ripustamalla pyykkinarulle sateenkaarenkirjavaa pyykkiä.

– Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat pelkäävät tulla esiin. Pyykkinaru on heille viesti, Lunabba sanoo.

Poimintoja
  • Lasten taidefestivaali PlayArt lauantaina 4.8. klo 11-18 Onneli & Anneli -puistossa.
  • God Love Pride -näyttelyn avajaiset Loviisan kirkossa klo 10, Rauhanmessu ja tanssiesitys klo 11. Taiteilijoiden puheenvuoroja Österstjernanhallissa klo 16-19.30.
  • Tuli ja liike, fyysistä teatteria Plagenilla maanantaina 6.8. klo 21-15–21.30.
  • Koko viikonlopun ajan musiikkia, taidetta Saltbodanin aitassa, Sauna Obscuraan vapaa pääsy klo 14-20.