Terveys on mainetta tärkeämpi

Uudet tiedot Harjurinteen koulukeskuksen sisäilmaongelmista tai niiden epäilyistä hätkähdyttävät jälleen. Opettajien ammattiyhdistyksen kannanotossa todetaan, että huomattavan moni Harjurinteen koulun ja Loviisan lukion henkilökunnasta on oireillut koulun sisäilman takia kuukausia, jotkut jopa vuosia. Opettajien mukaan osa oireista on vakavia, ja ne tulevat vaikuttamaan näiden henkilöiden terveydentilaan pitkään tulevaisuudessakin.

Oireet ovat työterveyslääkärin toteamia ja osalla on lääkärin suositus olla tulematta koulun tiloihin, myös väistötiloihin siirtymistä on suositeltu, opettajien kannanotossa todetaan. Opettajakunnan kirjelmässä todetaan pysähdyttävästi, että ”suomenkielisen koulukeskuksen toiminta ei voi jatkua näissä olosuhteissa enää yhtään pidempään. Henkilökunnan ja lasten terveyttä ei voida vaarantaa tämän kauempaa”. Kovaa tekstiä.

Hämmästyksen sormi on taas ihmetyksen suussa. Voiko tällainen olla oikeasti totta? Ja miten tällainen tilanne on päässyt syntymään? Upouudessa koulukeskuksessa koetaan niin rajuja sisäilmaoireita, että oikea lääkäri on suositellut osalle olemaan pois koulusta ja siirtymään väistötiloihin. Tiedossa on myös tapauksia, joissa muutamat lapset kuntoutuivat koulujen joululoman aikana terveiksi, mutta saivat erilaisia oireita pian kouluun palattuaan. Niistä monet vanhemmat avautuvat sosiaalisessa mediassa.

”Upouudessa koulukeskuksessa koetaan niin rajuja sisäilmaoireita, että oikea lääkäri on suositellut osalle olemaan pois koulusta ja siirtymään väistötiloihin.”

On varmaankin totta, että osa koulun opettajista ja oppilaista ovat herkempiä sisäilmaongelmille kuin toiset. Se ei kuitenkaan lohduta heitä, joiden silmät vuotavat, kurkku kipeytyy ja terveys heikentyy vääjäämättä Harjurinteen koulun tiloissa.
Harjurinteen koulun sisäilma-asiaan on saatava selvyys, ja jokaisen oireisiin uskottava selitys.

On myös syytä selvittää, että onko mahdollista, että osa oirehtijoista on altistunut ja sairastunut jo puretun Länsiharjun koulun aikoihin niin pahoin, että pienikin uusi altistus laukaisee vakavia oireita. Myös kaksoisaltistuksen eli kodin ja työpaikan tupla-altistuksen mahdollisuudet on syytä kartoittaa ennakkoluulottomasti.

Loviisan koulujen maine on kaupungille nyt erityisen tärkeä, koska siihen ja niiden markkinointiin on haluttu panostaa sekä houkutella uusia asukkaita.
Kaupungin maineelle on haitaksi, mikäli opettajia ja oppilaita haluaa vaihtaa koulua sisäilmaepäilyjen takia. Moni todennäköisesti vaihtaisikin, jos vain olisi varmuus, ettei vaihda toiseen sisäilmaongelmaiseen kouluun.

Sisäilmaongelmaisia julkisia rakennuksia alkaa olla joka puolella maata jo niin paljon, että käsillä on kansallinen ongelma ja monien koulujen mainekriisi. Terveys on tietenkin aina mainetta tärkeämpää. Mahdollista mainehaitoista huolimatta Harjurinteen koulun sisäilmakriisiin on syytä suhtautua täydellä vakavuudella sekä tiedottaa avoimesti ja rehellisesti sekä opettajille että oppilaille ja heidän vanhemmilleen tutkimusten tuloksista sekä suunnitelluista toimenpiteistä.
Mikään kriisi ei ole niin paha, etteikö sitä voisi epäonnistuneella kriisiviestinnällä vielä pahentaa.

Varo valeuutisia

Presidentinvaalien loppusuoralla näyttää kampanjointi kiihtyvän ja myös loanheitto kiihtyvän. Ilma on sakeana uutisia ja enemmän tai vähemmän valheellisia uutisia. Etenkin somessa.

Mikäli vaalitilanne olisi täpärämpi, olisi tilanne myös huolestuttavampi. Nyt mahdollisilla valeuutisilla tuskin on vaikutusta lopputulokseen.

Tulevia vaaleja ajatellen erilaisten valeuutisten mahdollisuuteen tulee varautua nykyistä paremmin.
Jo nyt on syytä olla lähdekriittinen kaikkeen informaatioon, ja muistaa ohje, että jos se näyttää uutiselta, se kerrotaan kuten uutinen ja se toimii kuten uutinen, niin se ei välttämättä silti ole oikea uutinen.