Neljän vuodenajan maratontapahtuma saatiin päätökseen lauantaina.

LOVIISA Lokakuinen prologi mukaan lukien lauantaina juostiin järjestyksessään viides Sarvilahden maraton. Järjestäjät palkitsivat ahkerimmat Sarvilahden kävijät mitalein. Täydet viisi kertaa olivat mukana Jari Hostikka, Kimmo Heikkinen ja Tero Hagstedt.
Neljä kertaa osallistui Elina Kälviäinen ja kolmen kerran johdosta mitalin pokkasivat Markku Lautamäki, Lasse Tolonen ja Hans Swahn.
Juoksusarjan vastuullinen järjestäjä Kimmo Heikkinen myhäili tyytyväisyyttään maalialueella.

– Kun saatiin viimeiseen osakilpailuun kesäkeli, voidaan sanoa, että idea neljän vuodenajan juoksusta toteutui.

Kimmolla oli aihetta tyytyväisyyteen myös ennätysmäisen osanoton takia. Harva juoksutapahtuma pystyy enemmän kuin kolminkertaistamaan osallistujamääränsä osakilpailujen kuluessa, mutta Sarvilahden maraton pystyi siihen. Kun ensimmäisessä prologissa oli viisi osallistujaa, läksi lauantaiselle reitille peräti 23 urheilijaa.

Teron Via Dolorosa

Loviisalainen Tero Hagstedt on kokenut Sarvilahden maratonin kävijä. Tero on ollut mukana joka kerralla ja aina valinnut matkakseen 14 km taipaleen. Joitakin päiviä ennen lauantain kilpailua Terolla juolahti mieleen juosta kyseinen matka tällä kertaa takaperin. Kun oma poika Nick lupautui oppaaksi polkupyörän selästä käsin, oli päätös tehty.
Kun järjestäjilläkään ei ollut mitään Teron tempausta vastaan, starttasi hän Sarvilahden kauniille reitille kello 10 lauantaiaamuna, siis tunti ennen varsinaisten päämatkojen starttia.

Tero piti ensimmäisten neljän kilometrin aikana 8.30 per km – marssivauhtia. Matkan varrella Tero-Nick -parivaljakon menoa tuijottaneet kolme aasia saivat huumorimiehenä tunnetun Teron miettimään jopa selfien ottoa ”neljä aasia” – periaatteella, mutta matka jatkui ilman kuvaustaukoja.

Mitä pidemmälle matka eteni, sen tuskaisemmaksi meno muuttui. Keskipäivän aurinko paahtoi kuumasti ja varjopaikkoja oli hankala löytää. Teron mukaan viimeiset kaksi kilometriä olivat täyttä tuskaa. Pojan tsemppaus auttoi kuin auttoikin maaliin saakka ja Tero ylitti selkä edellä maalilinjan kunnioitettavassa ajassa 2.26.43.

Kunnon urheilijan tavoin myös Tero palautui nopeasti ja miehen omien sanojen mukaan samana iltana ÖNS:n 130-vuotisjuhlissa ”tanssijalka vipatti jo kummasti”.

Reittiennätysten päivä

Lauantain kisassa nähtiin useita reittiennätyksiä. Maqsood Ali taittoi 14 km matkan alle tunnissa loppuajan ollessa 59.28. Jari Hostikan puolimaraton taittui aikaan 1.30.09. Tero Hagstedt kirjasi luonnollisesti nimiinsä selkä edellä juoksun reittiennätyksen 14 km sarjassa.

Ultra- ja polkujuoksujen spesialisti, juuri Karhunkierroksen 55 kilometriltä kotiutunut Maria Boberg voitti naisten puolimaratonin. Seurakaveri Jonna Hinttaniemi oli neljäs samalla matkalla ja ei voi kuin ihmetellä naisten palautumista raskaalta Kuusamon-matkalta, varsinkin kun plakkarissa on viimeisen kuukauden ajalta myös Sisu Xtrailin raskas kisa.
Kuninkuusmatka maraton keräsi mukavat kuusi osallistujaa. Neljän tunnin alituksia ei nähty, lähimmäksi pääsi Marko Karhapää ajallaan 4.02.13.

Sarvilahden maraton –neljän vuodenajan juoksusarja- jatkuu järjestäjien mukaan syksyllä. Juoksijan näkökulmasta tämä on mahtava asia, sillä kaikkien kisojen järjestelyt menivät nappiin ja reitti on todellinen juoksijan unelma.

Markku Lautamäki