Terkkarin Sherlock jää eläkkeelle 40 vuoden jälkeen

Hyvä paikka. Terveyskeskusavustaja Tarja Nykänen kertoo viihtyneensä työpaikallaan ja työssään erinomaisesti. Kuva: Marita Itävuori
Kun uusia opiskelijoita tulee Loviisan terveyskeskuksen sairaalaosastolle, terveyskeskusavustaja Tarja Nykänen kutsuu itseään johtavaksi yliavustajaksi. Talon ainoana terveyskeskusavustajana titteli on hilpeyden aihe.

LOVIISA – Se on oma keksintöni, kun muita ei enää ole, Tarja Nykänen nauraa.
Nykänen on työskennellyt samassa talossa jo 39 vuotta, mutta kunnallisella puolella 40 vuotta tuli täyteen jo viime syksynä. Ennen Loviisaan tuloaan Helsingissä syntynyt Nykänen työskenteli sekä Helsingissä että Vantaalla.

Hän luonnehtii työtään salapoliisin työksi. Iso osa tehtävistä kuluu puhelimen ääressä.
Nykäsen työhön kuuluu potilaiden sisään- ja uloskirjaus. Osastolle tulevan potilaan tiedot ja tilanne on kirjattava. Työ tehdään virka-aikaan, mutta muina aikoina tulleet potilaat on myös käytävä läpi.

– Esimerkiksi se, mitä hänelle on aikaisemmin tehty ja missä.

Lista on pitkä: onko tulija akuutisti vai suunnitellusti leikattu? Kuka huonekaveriksi?
Kun potilas kirjataan ulos, on selvitettävä, mihin hän menee. Kun kaikki tiedot on selvitetty, tiedot menevät lääkärille epikriisiä ja diagnoosia varten.

Tällä hetkellä lisää puheluja saa aikaan taksiuudistus. On tavoitettava oikea taksi, sillä moni alan yrittäjä on lopettanut. Nykänen sanoo, että olisi toteuttanut uudistuksen hieman toisin, jos olisi saanut siitä päättää. Nyt potilas on saattanut joutua odottamaan Kela-taksia useita tunteja osastolla.

Työ vaatii sitkeyttä

Puhelin onkin Nykäsen tärkeimpiä työvälineitä. Joskus jonkin asian selvittäminen saattaa vaatia kymmenenkin puhelua.

– On oltava sitkeä eikä pidä lannistua. Sellaista paikkaa ei tässä maassa ole, johon ei voisi soittaa.

Niinpä Nykäsen kännykässä on niin paljon puhelinnumeroita kuin siihen mahtuu.
– Välillä on pakko soittaa myös hulluimpiin ja hurjimpiin paikkoihin. Tarpeelliset tiedot on kaivettava vaikka kiven alta.

Vuosikymmenten jälkeen iso osa potilaista on Nykäselle ”perustuttuja”.
– Tiedän, missä potilaat asuvat ja heidän omaisensa.

Nykänen on toiminut myös nk. jonohoitajana. Häntä tarvitaan, kun Kymenlaakson keskussairaalasta soitetaan tai HUSin siirtoportaalista näkee, että loviisalaiselle tai lapinjärveläiselle tarvitaan paikka. Siirtoportaaliin tulevat tiedot kaikista HUSin alueen sairaaloista.

Tiedonkeruuta THL:lle

Nykänen on hoitanut myös nk. HILMOa. HILMOon kootaan tarkat tiedot potilaista. Tietoja käyttää Kansanterveyslaitos (THL) tilastoinnissaan. Niinpä HILMOn tietojen pohjalta saadaan tieto vaikkapa lonkkamurtumien lukumäärästä, hoitopäivien lukumäärästä ja alkoholiongelmaisten lukumäärästä. Laaja tietojen keruu auttaa suunnittelemaan perusterveydenhoitoa.

– Olen ottanut HILMOn omakseni. Siitä olen jo vähän mustasukkainenkin.
Nykänen aprikoi itse, ettei ole varsinaisesti perfektionisti.

– Mutta haluan, että asiat sujuvat ja että ne menevät oikein. Se auttaa työkavereita.
Hän miettii, että on pitänyt työtään itsenäisenä, mutta itse asiassa hänen työpanoksensa onkin osa isoa kuviota, johon kuuluvat potilaat, heidän omaisensa, hoitohenkilökunta ja lääkärit.

Perustyö on Nykäsen mielestä pysynyt samana. Tietotekniikka on tullut avuksi ja se on ollut merkittävä parannus.

– Kun aloitin, niin käytössä oli kirjoituskone. Kopioita kirjoitettiin kalkkeeripaperin avulla, lyöntivirheitä peitettiin korjauslakalla.

Sherlockin paluu

Vuosikymmenten työuran jälkeen Nykänen sanoo, että osa työkavereista tuntuu lähes omilta lapsilta. Hän lisää, että kokemuksesta hoitotyöstä on ollut apua.

– Nuorena hoidin kehitysvammaisia Helsingissä ja silloin tuli tuntumaa hoitotyöhön.
Tänään Nykänen jää pitkälle vuosilomalle. Kokonaan hän ei kuitenkaan kuvioista poistu vaan tekee paluun, kuten Sherlockille sopii.

– Tulen kesällä töihin ja olen luvannut tulla myös silloin, jos sattuu äkillisiä sairaustapauksia.

Nykänen päätyi aikoinaan Tesjoelle, kun hän löysi puolisonsa Ahvenkoskelta. Nykyisin Nykäset asuvat Pyhtään kirkonkylässä. Lastenlapsiakin on jo viisi. Omakotitalokin teettää töitä.

– Olen erikoisen hyvin viihtynyt tässä työssä ja tässä paikassa, hän miettii hieman haikeana. Olen sanonut, että soittakaa vain ja kysykää. Ei sitä tarvitse anteeksi pyydellä, jos tarvitsee apua.