Tekijöiden tilaan avattiin galleria

Muotoutumassa. Tero Maksimainen käyttää uutta Firenzestä hankkimaansa marmorin käsittelyyn tarkoitettua kiviraspia vuolukivestä syntyvään teokseen. Liisa Heiskanen muovaa skeittilauta kainalossa jekuttelevaa koiraa. Kuva Auli Henriksson
Taideverstaan seitsemän taiteilijaa jotka jakavat työtilat, avasivat torstai-iltana yhteisen gallerian. Galleriaa pidetään avoinna tapahtumien aikana, ensimmäisen kerran Loviisan joulu -viikonloppuina.

LOVIISA Aamuhämärissä Taideverstaan ikkunasta kajastaa jo valoa. Tero Maksimainen ja Liisa Heiskanen viimeistelevät töitään. Uunissa kuivuu Heiskasen ”oma koira”, ja muotoutumassa on toinen koirahahmo, joka on saanut skeittilaudan kainaloonsa kuvaamaan oman terrierin aktiivista luonnetta.

Liisa Heiskanen on jäänyt eläkkeelle kuvaamataidon opettajan työstä, Tero nauraa olevansa nyt kunniallisissa hommissa pitkän virkamies- ja liikkeenjohdon konsulttitöiden jälkeen. Kumpikin kävi Kuggomissa keramiikan artesaanikoulutuksen.

Tero on Taideverstaalla pisimpään työskennellyt, Liisa tuli pian hänen jälkeensä. Kaikkiaan tekijöitä on nyt seitsemän, Teron ja Liisan lisäksi Reidar Andersson, Luru Hirva, Masa Karhula, Kaija Ilomäki ja Hanne Tuomivaara.

Tiloissa on oltu viitisen vuotta ja Taideverstaana paikka ja tekijät ovat olleet tunnettuja kolmisen vuotta.
– Alkuun oli vain tyhjä halli, Tero kuvailee.

Liisa hymyilee Teron olevan tiloissa Pelle Pelottoman, joka on saanut koottua tiloihin välineitä. Uusin hankinta on Lahden muotoiluinstituutissa palvellut lasituskaappi.
– Minä olen täällä lähes päivittäin, muut vaihtelevasti, Tero toteaa.

Uuni on verstaan sydän

Verstaalla oli aiemmin pieni hylly, jossa kaikkien töitä oli. Jokaiselta kysyttiin säännöllisesti, mistä tuotteita saa ostaa, niin päädyttiin muokkaamaan tiloja uudestaan niin, että heti sisään tullessa on gallerian myyntitilat. Hyllyillä on maalauksia, veistoksia ja keramiikkaa.

Galleriassa. Luru Hirva ja Masa Karhula takanaan tekijöiden myyntiin laitettuja töitä. Taideverstaalle on saatu lasiuuni, jonka käytön opettelu ja uusien tuotteiden suunnittelu innostaa. Kuva Auli Henriksson

Luru Hirva ja Masa Karhula kuvailevat gallerian avaamisella haluttavan omalta osalta myös lisätä Loviisan kulttuurin nostetta.

Taideverstaalla he ovat säännöllisen epäsäännöllisesti, paljon voidaan tehdä myös kotona.
– Uuni on verstaan sydän, he kuvailevat.

Hahmot. Hanne Tuomivaaran pyhistä kuvista innostusta ammentavia naishahmoja. Kuva Auli Henriksson

Gallerian myyntipöydän alla odottaa käyttöönottoa lasiuuni, joka on saatu vuokralle. Uuden opettelu ja uusien tuotteiden sekä mahdollisuuksien pohdinta innostaa.
– Lasisia vateja, kulhoja, koruja, ikkunakoristeita, listaa Luru mahdollisuuksia.