Tangofinaali: ”Kia on upea”

Kesäinen Kia. Kia on valinnut yhdeksi esiintymisasukseen kesäisen kevyen kukkamekon. Kuva Vinokurov Slava
Pyhtääläinen Kia Heiskanen valittiin kesäkuussa Seinäjoen Tangomarkkinoiden finaaliin yhdessä 11 muun finalistin kanssa. Kia kertoo tunnelmista Seinäjoella hektisellä finaaliviikolla.

SEINÄJOKI Tangokuningatar- ja tangokuningasehdokkaiden ohjelma alkoi golfin peluulla Ruuhikoskigolfin kansainvälisestikin arvostetulla kentällä. Pitkänhuiskealle ja juoksua aktiivisesti harrastavalle Kia Heiskaselle urheilullinen aloitus sopi hyvin.
– Uutta oppia tarttui reppuun paljon sekä laji-innostusta, Kia kiittelee.

Tiistaina ohjelmaan kuului golfin lisäksi tanssiharjoituksia Arto Petjalan ja Anne-Riina Hurskaisen johdolla. Seinäjoen Tangomarkkinoiden teema on tänä vuonna ”Meidän Tango”.
– Tango kuuluu kaikille ikään katsomatta, vasta 17-vuotias Kia Heiskanen pohtii.

Luonnonlahjakkuus

Kia Heiskanen lähti kilpailuun äitinsä ehdotuksesta. Nuori nainen on edennyt tangourallaan raketin lailla.
– Olen esiintynyt yleisön edessä vain muutaman kerran. Ensimmäisen soolon lauloin keväällä Loviisan lukion musikaalissa.

Pehmeä-ääninen Kia poikkeaa muista kilpailijoista myös siten, että hänellä ei ole taustalla minkäänlaista laulu- tai musiikkikoulutusta. Lisäksi hän harrastaa aktiivisesti kestävyysjuoksua. Myös sillä saralla on tullut menestystä.

– Minulla on juoksusta kaksi SM-mitalia ja Suomen edustuspaikka EYOF-kilpailuissa Georgiassa, Kia kertoo.

Vaikka laulaminen tietysti tällä hetkellä täyttää sekä kalenterin että ajatukset, urheileminen ei ole unohtunut.

– Sekä laulaminen että juokseminen ovat lähellä sydäntäni ja tekevät minusta minut. Juuri nyt laulaminen on ajankohtaisempaa ja vie suurimman osan ajastani ja nautin siitä todella paljon. Juoksu elää silti koko ajan taustalla.

Hieno tunnelma

Kian finaaliviikon ohjelma on täynnä esiintymisiä ja harjoittelua lauantaista loppuhuipentumaa varten.
– Tunnelmat täällä Seinäjoella ovat kiireiset, mutta erittäin lämpöiset ja aurinkoiset. Tangon huuman suorastaan aistii täällä ja voin sanoa, että kaikki on kokemisen arvoista.

– Meillä on myös kilpailijoiden kesken todella hyvä ryhmähenki ja minut on otettu vastaan paremmin kuin hyvin. Välillä sitä jopa unohtaa, että kilpailemme keskenämme, kun meistä on tullut niin läheisiä.

Kia on saanut myös yleisöstä hienoa palautetta.
– Tällä viikolla ihmiset ovat tulleet kehumaan ääntäni ja ennen kaikkea tuoreuttani tässä kilpailussa. Näin nuoreksi olen monen mielestä taitava ja persoonaltani ainutlaatuinen. Jopa Maria Lundiin minua on useasti verrattu, mikä tuntuu hassulta, kun kyseessä on niinkin upea artisti.

Nuoren tangokuningatarehdokkaan menestys on herättänyt paljon mielenkiintoa myös valtakunnallisessa mediassa. Ilta-Sanomien yleisöäänestyksessä Kia oli saanut torstaiaamupäivään mennessä selvän johtoaseman. Kiaa oli äänestänyt 25 prosenttia lukijoista, kun seuraavaksi eniten ääniä saanutta Hanna Hirvosta oli äänestänyt 21 prosenttia lukijoista. Ilta-Sanomien lukijoiden kommenteissa Kia saa paljon kehuja ja kannustusta.
– Kia on upea! Tosin hyviähän ovat kaikki mutta… kirjoittaa nimimerkki ”Kia tietysti” .

Kiaa itseään menestys hämmästyttää.
– En olisi kyllä uskonut että minusta tulisi Ilta-sanomien lukijoiden suosikki. Tästä olen todella nöyrästi kiitollinen, Kia sanoo.

Kuningatar valitaan lauantaina

Torstain päätapahtuma oli tangokuninkaan valinta.
– Miehissä on erittäin taitavia ja persoonaltaan erilaisia tangon tulkitsijoita. Heistä jokainen ansaitsi mielestäni Tangokuninkaan tittelin. Jääköön tämä haastava päätöksenteko tuomareiden käsiin, mutta minun silmissäni nämä herrat ovat jo kuninkaita.

Tangokuningatarehdokkaiden osalta finaali alkaa lauantaina kello 19.
– Finaalin ensimmäisen kierroksen tango on valittu, mutta sen kuulette vasta lauantaina. Sen verran pidän teitä vielä jännityksessä!

Kilpailu esitetään suorana Alfatv:ssä, Järviradiossa ja verkossa osoitteessa permanto.fi. Alfatv:n verkkosivuilla voi seurata oheisohjelmaa ja muita tapahtumia, sekä äänestää suosikkiaan.

– Toivon koko sydämestäni, että nämä tunnelmat ja täällä pulppuava tangorakkaus välittyisivät myös tv-ruutujen taakse.

Ennen finaalia päivä on hengästyttävän täynnä monenlaista ohjelmaa. Jo kukonlaulun aikaan alkaa 18 reiän pistebogey -kilpailu Ruuhikoskigolfin kentällä. Kilpailun jälkeen yleisö voi osallistua tanssikursseille ja tietysti seurata lukuisia lauluesityksiä.

Tangomarkkinoiden tuomareina ovat tänä vuonna muusikko Esa Nieminen, toimittaja Tarja Närhi, tuomariston puheenjohtaja Martti Haapamäki, vuoden 1989 tangokuningas Kari Piironen sekä vuoden laulaja Heidi Kyrö, joka valittiin vuonna 1993 tangoprinsessaksi vain 15-vuotiaana.

Kiireisen ohjelman lomassa Kia on ehtinyt haaveilla myös tulevasta.
– Tulevaisuudessa haluan ja aion jatkaa musiikin polulla. Jos Tangokunngattaren titteli tulee nimeni alle, niin tulevaisuudessa toteutan sen vaatimia tehtäviä. Suunnitelmissa on tehdä myös omia kappaleita sekä omia versioita ja tulkintoja muista kappaleista, jotka ovat lähellä sydäntäni. Laulaminen ei jää tähän, kävi kilpailussa miten tahansa, Kia lupaa.