Tamminiemen yrittäjä syyttää kaupunkia savustamisesta

Sopimuskiista. Tamminiemen lomakeskuksen yrittäjän Jouni Vesasen mukaan Loviisan kaupunki yrittää savustaa häntä pois Tamminiemestä, levittää väärää tietoa sekä rikkoo itse sopimusvelvoitteita. Vesasen vuokrasopimus on irtisanottu päättymään 31.12.2017. (Kuva: Arto Henriksson)

TAMMINIEMI Tamminiemen lomakeskuksen yrittäjän Jouni Vesasen mukaan Loviisan kaupunki levittää julkisuuteen valheellista tietoa, savustaa häntä pois Tamminiemestä ja on junailemassa lomakeskusta toiselle yrittäjälle. Loviisan kaupunki lähetti vuoden 2015 joulukuussa Tamminiemen yrittäjälle Jouni Vesaselle irtisanomisilmoituksen, jonka mukaan 1.1.1998 alkanut ja 16.2.2010 Vesaselle siirtynyt vuokrasopimus päättyy 31.12.2017.

Vesanen haluaisi neuvotella

Kehittämisjohtaja Sten Frondénin allekirjoittamassa irtisanomiskirjeessä todettiin, että ”tämän ilmoituksen tarkoituksena on laatia alueelle tarkentava vuokrasopimus, jolla määritellään alueen käyttötarkoitusta uudelleen sekä sovitaan siitä miten alueen toiminta hoidetaan niin, että se vastaa kaupungin strategian ja markkinoinnin edellyttämää yleiskuvaa”.

Lisäksi kirjeessä todettiin, että ”tulemme kuitenkin aloittamaan neuvottelut sopimuksen sisällöstä keväällä 2016”.
– Vuokrasopimuksen mukaan vuokranantajan tulee aloittaa neuvottelut uusista vuokraehdoista. Olen lähettänyt 14.11.2016 kaupungille juristin välityksellä ilmoituksen halukkuudestani neuvotella sekä jatkaa yrittäjänä Tamminiemessä, mutta mitään vastausta en ole saanut, Vesanen totesi.

”Puheet neuvotteluista pötyä”

– Yllättäen sain 12.1.2017 lukea Nya Östis lehdestä, että kehitysjohtaja Sten Frondén on aloittanut neuvottelut vuokrasopimuksesta myös minun kanssani. Se tieto ei pidä paikkaansa, Vesanen kertoi.
Yrittäjä Vesasen mukaan Frondén tai kukaan muukaan vuokranantajan edustajista ei ole neuvotellut, soittanut tai ollut muutenkaan ollut häneen yhteydessä.
Sen sijaan Vesanen kertoo lukeneensa lehdistä sekä Facebookista Loviisan kaupungin edustajien kommentteja Tamminiemestä.

”Tuskin kannattaa jatkaa”

– Esimerkiksi heinäkuussa 2015 kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsnbroek-Wirén syytti Loviisan Sanomien Facebook-ryhmässä minua töppäilystä sekä ilmoitti määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymisestä 31.12.2017, ja lisäsi Facebookiin kommenttinsa, että ”tuskin kannattaa jatkaa”, Vesanen ihmetteli.
– Kaupunki ei kuitenkaan ole suoraan ollut yhteydessä tai viestinyt, että olisi tyytymättömyyttä, Vesanen sanoi.
– Meitä on moitittu myös siitä, että käytämme alueesta vain suomenkielistä nimeä Tamminiemi emmekä Ekudden-nimeä eikä meillä ole aina ruotsinkielistä palvelua.
– Meidän asiakkaista vain noin 1 prosentti on ruotsinkielisiä. Suurin osa on suomenkielisiä ja ulkomaalaisista venäläiset olivat aiemmin suurin ryhmä, mutta nykyisin kolme suurinta ryhmää ovat saksalaiset, hollantilaiset ja belgialaiset. Englannilla pärjää täällä parhaiten, Vesanen totesi.

Sanottua
”Kaupunki ei ole 
irtisanomisen 
jälkeen ollut 
minuun mitenkään yhteydessä”
Jouni Vesanen
Tamminiemen lomakeskuksen yrittäjä

Tamminiemen lomakeskus on viime vuosina saanut kielteistä palautetta muun muassa paikalle osuneiden telttailijoiden torjumisesta sekä puutteellisesti varustetuista tiloista.
Tiloissa paljon puutteita
Jouni Vesanen myöntää, etteivät Tamminiemen tilat täytä läheskään kaikkia viranomaismääräyksiä. Hänen mukaansa lomakeskuksen toimintaa rajoittavat tilojen puutteellisuus ja viranomaismääräykset.
– Alueella ei ole esimerkiksi tiloja, joissa telttailijat voisivat laittaa ruokaa ja ruokailla. Siltä osin alue ei sovellu telttailuun. Ei myöskään liikuntarajoitteisille, Vesanen kertoi.
– Suurin osa kiinteistön puutteista kuuluu kuitenkin kiinteistön omistajan vastuulle. Niistä on aiemmin neuvoteltu useasti ja kaupunki on luvannut niitä korjata, mutta mitään ei ole tapahtunut, Vesanen kertoi.

”Kiinteistöt kaupungin 
vastuulla”

– Kaupunki syyttää minua erinäisistä laiminlyönneistä, mutta samaan aikaan kaupunki on laiminlyönyt omat velvoitteensa sopijapuolena, Vesanen tuhahti.
Vesanen esittelee nipun asiakirjoja, jotka osoittavat, etteivät Tamminiemen lomakeskuksen täytä viranomaismääräyksiä. Puutteita on runsaasti.
Vesasen mukaan vuokranantajan velvollisuuksien laiminlyönnit ovat vuoden 2010 jälkeen aiheuttaneet kaksi kertaa viranomaisen uhkauksen sulkea hotellitoiminta ellei asiaa hoideta kuntoon.

Viranomaisilta kaksi 
sulkemisuhkaa

Vesanen näyttää 17.9.2004 Loviisanseudun terveydenhuollon kuntayhtymän allekirjoittamaa päätöstä, jossa leirintäalue ja sen kiinteistöt hyväksyttiin tarkastuksen jälkeen julkiseksi majoitustilaksi. Päätöksessä todettiin muun muassa, että ”päärakennuksessa on koneellinen ilmanvaihto”.
– Myöhemmin terveystarkastaja uhkasi sulkea päärakennuksen majoitustilat, koska päärakennuksessa ei ollut koneellista ilmanvaihtoa, ja eihän sitä ollut. Se saatiin 16.12.2011, kun kaupunki ilmeisesti havaitsi, että sulkemisuhka on todellinen, Vesanen arveli.

Puutelistan tuoreimmasta päästä on 12.5.2016 tehdyn palotarkastuksen pöytäkirja, jossa Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen palotarkastaja Anders Elander kirjoittaa vahvennetulla tekstillä korjausmääräykseen: ”Villa Björkstenin pannuhuoneen ovi ei täytä osastoivan oven vaatimuksia. Rakennus on 22 hengen majoitustila! Ovi on korjattava välittömästi!”
Palotarkastaja totesi, että asia kuuluu kiinteistön omistajalle ja lähetti määräyksen sekä tiedon sulkemisuhkasta Loviisan kaupungille. Ovi saatiin Vesasen mukaan uusittua ja hyväksyttyä vuoden 2016 heinäkuun puolivälissä.

Vuokralaisella etuoikeus jatkaa

Vesanen kertoi olevansa halukas neuvottelemaan sopimuksensa jatkamisesta. Hänellä on sopimuksen mukaan etuoikeus vuokrakauden päättyessä saada alue uudelleen vuokralle, mikäli se ei ole vuokranantajalle ilmeisen kohtuutonta.
Vehanen arvioi, että kaupungin tulisi vuokranantajana investoida alueelle noin 0,5 miljoonaa euroa, jotta kiinteistöt saadaan uusien määräysten ja uusien lupien edellyttämään kuntoon.
– Meillä on tarvittavat luvat kunnossa, ja voisimme jatkaa keveämmillä investoinneilla, Vesanen arvioi.
– Alueelle ei esimerkiksi voi yrittäjän lisäksi ottaa ulkopuolisia työntekijöitä töihin, sillä alueelta puuttuu määräysten mukaiset henkilökunnan sosiaalitilat, Vesanen sanoi.
Vesasen mukaan kaupunki omistaa kaikki rakennukset, mutta kaikki irtaimisto on hänen. Uusi yrittäjä joutuisi investoimaan noin 200 000 euroa sänkyjen, huonekalujen sekä muun irtaimiston hankintaan.
– En ole aikeissa myydä yritystä enkä irtaimistoa, Vesanen totesi.

– Kyllä kaupunki minusta eroon pääsee, mutta se maksaa, Vesanen sanoi ja vihjasi käräjäreissun olevan tiedossa, jos yhteisymmärrykseen ei päästä.
Asia valtuuston kyselytunnilla
Valtuuston kyselytunnilla laillisuusryhmän Kari Hagfors kysyy muun muassa millaisia suunnitelmia kaupungilla on Tamminiemen tulevaisuudesta, onko kaupunki täyttänyt sopimusvelvoitteensa sekä onko kaupunki neuvotellut tai aikooko se neuvotella nykyisen vuokralaisen kanssa jatkosta.

”Neuvotteluja ei ole aloitettu”

Kehittämisjohtaja Sten Frondén kertoi, ettei nykyisen yrittäjän kanssa ole vielä aloitettu neuvotteluja uudesta sopimuksesta.
– Se, että joku lehti kirjoittaa, että neuvottelut on aloitettu, ei pidä paikkaansa, Frondén vahvisti.
– Tässä on paljon yksityiskohtia, joista voidaan olla monta mieltä enkä käy julkisesti väittelemään kaupungin sopijapuolena olevan yrittäjän kanssa, Frondén sanoi.
– Pohdimme ensin millaisia linjauksia Tamminiemen osalta on kaupungissa tarpeen tehdä, ja sen jälkeen neuvottelemme ensisijaisesti nykyisen yrittäjän kanssa uudesta sopimuksesta. Hänellä on sopimuksen mukaan etuoikeus jatkaa vuokralaisena, mikäli pääsemme yhteisymmärrykseen jatkosta, muotoili Frondén.

Kysymykseen väitteeseen kaupungin sopimusvelvoitteiden laiminlyönnistä Frondén vastasi, että nykyinen 1990-luvun lopulla tehty vuokrasopimus on monilta osin melko väljä ja tulkinnanvarainen.
– Siksikin on syytä, että neuvottelemme kokonaan uuden sopimuksen, jossa sopijapuolten velvoitteet määritellään selkeästi, Frondén kertoi.
Tamminiemen lomakeskuksen yrittäjä Jouni Vesanen syyttää kaupunkia kovin sanoin savustamisesta, väärien tietojen levittämisestä sekä sopimusvelvoitteiden laiminlyönneistä.

Kiistaa irtisanotusta vuokrasopimuksesta käsitellään Loviisan valtuuston kyselytunnilla keskiviikkona.

Linkki Loviisan Sanomien uutiseen Tamminiemen konkurssista vuonna 2010.

Tamminiemen lomakeskus
  • 12 huonetta
  • 26 vuodepaikkaa
  • 60 sähköistettyä asuntovaunupaikkaa
  • 23 telttapaikkaa
  • Käyttöaste 10 % vuodessa
  • Kesän käyttöaste 50-60 %
  • Liikevaihto alle 100 000 €
  • Kaupunki omistaa kiinteistöt
  • Yrittäjä omistaa irtaimiston
Kesähotelli. Tamminiemen päärakennuksessa ja viereisessä piharakennuksessa on kesäisin hotellimajoitusta. Kuva: Arto Henriksson
1800-luvulta. Rannassa sijaitseva lomakeskuksen toimisto-, huolto- ja saunarakennus on peruskorjauksen tarpeessa. Kuva: Arto Henriksson
Perhehuone. Tamminiemen kolmessa rakennuksessa on yhteensä 12 huonetta ja 26 vuodepaikkaa. Kuva: Arto Henriksson

 

 

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here