Tamminiemen leirintäalueesta ei ole vieläkään sopimusta

Hiljaista. Tamminiemessä oli maanantaina hiljaista. Kuva Marita Itävuori
Leirintäaluetta pyörittämään valittu yrittäjä pitää tilannetta normaalina.

TAMMINIEMI Kaupunginhallitus valitsi Tamminiemen leirintäalueen uusiksi yrittäjiksi Tuomas Konttisen ja Simge Arikanin helmikuun alussa.
Vuokrasopimusta ei kuitenkaan ole vielä tehty.
– Sopimusneuvotteluja käydään normaalisti, Konttinen kertoi viime perjantaina.
– Sisältöä jumpataan, hän kuvaili.

Hänen mukaansa sopimuksen allekirjoittaminen ei ole kiinni mistään erityisestä seikasta. Hän kuitenkin kertoi toivovansa sopimuksen syntyvän mahdollisimman pian niin, että vuokrasuhde alkaisi 1. huhtikuuta.

Vuokrasopimus laaditaan kolmeksi vuodeksi tarjouksen mukaisesti. Vuosivuokra on 24 000 euroa. Vuokrasopimukseen kirjataan kaupungin tiedotteen mukaan seitsemän vuoden optiokausi jätetyn tarjouksen mukaisesti vuosivuokran ollessa 32 000 euroa.

Leirintäalueen yrittäjät valittiin kuudesta vaihtoehdosta. Kaupunki kertoi valinnasta tiedottaessaan helmikuun alussa, että leirintäalueella sijaitsevan Harmaan huvilan korjaustarpeesta ja huoltorakennuksen rakentamisesta on vielä neuvoteltava yrittäjien kanssa ennen lopullisen vuokrasopimuksen kirjoittamista.

Kaupungin kehittämisjohtaja Sten Frondén kommentoi maanantaina, että sopimusta vielä hiotaan. Lähinnä keskustellaan siitä, sovelletaanko vuokrasopimukseen maanvuokrasopimusta vai liikehuoneistosopimusta.

– Lain mukaan ehdot ovat niissä hieman erilaiset.
Hän oli juuri laittanut sopimusluonnoksen Konttiselle muutamilla kommenteilla varustettuna.

Frondén kertoi helmikuun puolivälissä, että Tamminiemen leirintäalueen Harmaan huvilan kunnostaminen alkaa kevään aikana.
– Korjaamme huvilan siihen kuntoon, että sitä voi käyttää, mutta huoltorakennusta emme sinne saa vielä.

Frondén totesi tuolloin, että Harmaa huvila oli huonommassa kunnossa, kuin mitä ennakkoon odotettiin.
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Harmaan huvilan sauna tyhjennetään ja sieltä aloitetaan, ettei pääse käymään mitään isompaa vahinkoa.
– Vanhassa hirsirakennuksessa on kosteita tiloja, joihin liittyy aina omat vaaransa. Emme enää halua niitä siellä pitää. Siksi uudesta huoltorakennuksesta on suunnitelmatkin.

Harmaan huvilan remontin suhteen on juuri sovittu, että työpaja Akselin porukka purkaa saunan, jossa on havaittu kosteusvaurioita. Keittiöremontista vastaa kaupungin kiinteistöpuoli.

Frondénin mielestä Harmaaseen huvilaan suunniteltu varustelu riittää leirintäaluetoiminnan aloittamiseen.
– Näin olemme asian suunnitelleet.

Uuden huoltorakennuksen rakentaminen alkaa ensi syksynä.
– Siitä oli suunnitelma, mutta se osoittautui huomattavasti kalliimmaksi, mitä olimme odottaneet. Lähdemme vähän uudelta pohjalta sitä suunnittelemaan.

Paikassa on potentiaalia

Leirintäalueyhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Saukkosen mielestä Loviisan Tamminiemen leirintäalueessa on potentiaalia.
– Sen sijainti on erinomainen.

Saukkosen mukaan erityisesti idästä tulevien turistien määrä on kasvussa ja Tamminiemi on siksi hyvässä paikassa liikennevirtoihin nähden.

Kesällä 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan leirintämatkailijat käyttävät yllättävän paljon rahaa paikkakunnilla, joissa yöpyvät. Keskimäärin leirintämatkailija jättää paikkakunnalle 96 euroa yöpymisvuorokautta kohti. Luvussa on mukana leirintäaluemaksu.

Helsingissä summa on hieman keskimääräistä korkeampi, 117 euroa vuorokaudessa. Leirintäaluematkailijat jättävät pääkaupunkiin vuodessa 10,6 miljoonaa euroa.

Kolmen tähden alue
  • Kaupungin lähtökohtana tarjouspyynnössä oli niin sanottu kolmen tähden leirintäalueen palvelutaso.
    Suomen Leirintäalueyhdistyksen luokituksen mukaan kolmen tähden leirintäalueen tasoon yltää, kun alueelta löytyvät esimerkiksi sauna ja uimaranta. Lisäksi on täytettävä alempien luokitusten kriteerit, joihin kuuluvat esimerkiksi wc:t, suihkut ja keittopaikat.
  • Luokituksen määrittelee luokitustarkastaja, joka tekee alueelle katselmuksen. Taso arvioidaan yhteispohjoismaisten luokitusvaatimusten mukaan.
    Katselmuksen tulokset lähetetään luokitusryhmälle, joka päättää, mihin tasoluokkaan leirintäalue sijoitetaan.
  • Leirintäalueyhdistyksen toiminnanjohtajan Antti Saukkosen mukaan leirintäalueen luokitus tarkastetaan määräajoin. Kolmen, neljän ja viiden tähden luokituksen saaneiden alueiden luokitus tarkistetaan kolmen vuoden välein. Mikäli luokitellun leirintäalueen toiminnan harjoittaja vaihtuu, tehdään leirintäalueelle tarvittaessa uusintakatselmus, vaikka määräaikaisjakso ei olisi vielä kulunut. Tästä tiedotetaan leirintäalueen uutta toiminnan harjoittajaa.
  • Leirintäalueiden tasoluokituksen tarkoituksena on kertoa leirintäalueiden käyttäjille ja pitäjille ajanmukaista ja vertailukelpoista tietoa alueiden palvelutasosta. Leirintäalueluokitus ei korvaa viranomaismääräyksiä.