Taiteilija viihtyy vieraalla maalla

Syksyinen Loviisa. Vierasteljeessa työskentelevä Kelli Valk on maalannut Loviisan syksyä. Syksy on hänen lempivuodenaikansa. Kuva: Eija Kosonen
Virolainen taidegraafikko Kelli Valk kertoo viihtyvänsä Loviisassa erittäin hyvin. Etenkin syksyinen luonto puhuttelee taiteilijaa.

LOVIISA – Olen kuin lomalla paratiisissa, Kelli Valk kuvaili tuntojaan Loviisan vierasateljeessa lauantaina pidetyssä Open Studiossa.

Tapahtuman otsakkeena oli ”taiteilija vieraalla maalla”.

Valk saapui vierasateljeehen syyskuussa ja hän työskentelee Loviisassa marraskuun loppuun.

– Maalaan täällä akvarelleja. Niiden pitää antaa kuivua rauhassa ja sillä aikaa kun ne kuivuvat lähden luontoon.

Valk kertoi pyöräilevänsä päivittäin ristiin rastiin Loviisassa. Metsiin hän menee mielellään, samoin Myllyharjulle ja muihin luontokohteisiin sekä puistoihin. Myös rakennukset kiehtovat.

– Kuningattarenkatu on minulle kuin kotikatu ja sen vanhoja taloja ihailen jatkuvasti. Vanhat talot ja koko vanha kaupunki ovat kuin sadusta. Joka kerta löydän jotain uutta, Valk mainitsi ja sanoi ihailevansa esimerkiksi vanhoja ikkunoita.

Hänelle syksy on mieluisin vuodenaika ennen kaikkea värien vuoksi.

– Kesällä kaikki on vihreää, taivas sininen ja aurinko keltainen. Syksy tuo esille paljon lisää värejä. Ilma on raikas ja maahan putoavat lehdet tuovat oman tuoksunsa.

Syksy tuo tullessaan myös pienen kuoleman.

– Töissäni kukat etsivät pareittain turvaa toisistaan. Syksyllä ne ovat viimeistä kertaa elossa. Sitten ne lentävät pois.

Viron eturivin graafikko

Kotona Virossa Valk painaa grafiikkaa, eikä maalaa akvarelleja. Aiemmin hän teki lastenkirjoihin kuvituksia, mutta sen hän on lopettanut.

– Kun valmistuin Viron taideakatemiasta minulla oli kolme pientä lasta. Aikaa ei jäänyt grafiikalle, joten tein silloin illustraatioita kirjoihin.

Valk kuuluu virolaisen taidegrafiikan eturivin taiteilijoihin. Open Studiossa hän esitteli kotimaassaan tekemää grafiikkaa. Niissä esille tulee symboliikka. Monissa Valkin töissä esiintyy muistikuva mielenkiintoisesta paikasta tai tapahtumasta.

Vierasateljeen seinälle Valk oli koonnut Loviisassa maalaamiaan akvarelleja. Niissä korostuivat luonto ja syksyn herkulliset värit.

Ensimmäisen oman taidenäyttelynsä Valk piti jo noin 40 vuotta sitten.

Lauantainen Open Studio oli Loviisan vierasateljeen ja Valkon kansalaisopiston järjestämä. Se oli samalla osa Taidesatanen -luentosarjaa.