TaideSatanen alkaa syyskuussa

Järjestäjät. Nina Björkman-Nystén, Marke Kalliola ja Eija Temmes ovat tyytyväisiä TaideSatasen kattavaan sisältöön. Kuva: Charlotta Forsberg
Valkon kansalaisopisto ja Lovisa Svenska Medborgarinstitut toteuttavat yhteisen Suomi 100 -luentosarjan syyskuusta alkaen. Loviisan seutuun linkittyvillä yleisöluennoilla hahmotellaan viime vuosisadan taiteilijoiden työtä.

LOVIISA – TaideSatanen on luentosarja, jolla tutustutaan Loviisan alueen taiteeseen viimeisen 100 -vuoden ajalta, kertoo Eija Temmes.
Lukioyhteistyönä toteutetun kurssikokonaisuuden avainsana on alueellisuus. Kaikki taiteilijat, joihin kurssilla tutustutaan, liittyvät jollain tapaa Loviisan alueeseen. Luentoja on yhteensä 14 kappaletta.
– Luennoista muodostuu eheä kokonaisuus, joka kattaa laajasti taiteen aloja arkkitehtuurista musiikkiin ja kuvataiteesta performanssitaiteeseen sekä kirjallisuuteen, Temmes luettelee.

Punainen lanka kansalaisopistojen toiminnassa on elinikäinen oppiminen, aika ja paikka, kohtaaminen ja vuorovaikutus. Kaikki luennot eivät näin ollen ole samassa paikassa, vaikka suurin osa järjestetäänkin Harjunrinteen koulun tiloissa. Luentojen väliin on myös jätetty puolitoista viikkoa sulatteluaikaa.
– Itse luennoilla pääpaino on keskustelulla ja elävöittävillä elementeillä. Luennoilla kuunnellaan musiikkia, keskustellaan ja kuullaan pätkiä luennoitsijoiden teoksista, Temmes heittää esimerkin.
Marke Kalliola ja Nina Björkman-Nystén toimivat luennoilla koordinaattoreina ja keskustelujen moderaattoreina. Osa luennoista on suomeksi ja osa ruotsiksi.

TaideSatanen pyrkii kattamaan Suomen koko satavuotisen itsenäisen taipaleen. Luennot voi suorittaa sarjana, tai yksittäisinä kokonaisuuksina.
– Luennot ovat maksuttomia, mutta toivomme, että ihmiset kävisivät nettisivuillamme ilmoittautumassa ennakkoon, järjestäjät korostavat.

Koko artikkeli 4.8.2017 Loviisan Sanomissa.