Taasiakodin kuntosali avoinna

Tuttu juttu. Risto Jourio on treenannut käsiä ja rintalihaksia vahvistavalla laitteella jo useasti. Toisin päin kääntymisen jälkeen laitteella voi tehdä soutuliikkeitä. Kuva Auli Henriksson
Taasiakotiin on avattu senioreille sopivilla laitteilla varustettu kuntosali, jolle nyt toivotaan runsasta käyttöä myös talon ulkopuolelta.

TESJOKI Risto Jourio rullaa tottuneesti pyörätuolinsa rintalihaksia ja käsiä vahvistavaan laitteeseen. Kuun alussa avautunut kuntosali Taasiakodissa on hänelle jo useammalta treenikerralta tuttu. Laitteessa on kaksi toimintoa, tuoli toisinpäin kääntämällä siinä voi tehdä soutuliikkeitä. Pyörätuolilla liikkuvalle uusista laitteista vain tämä sopii, lisäksi on jo aiemmin ollut Motomed, joka on sähköavusteinen polkulaite.

Jalkatreeniä. Kuntohoitaja Katja Marttila-Meriaho näyttää miten jalkalaite toimii. Useimmissa laitteissa on kaksi toimintoa, tässä menossa jalan koukistusta ja ojennusta. Kuva Auli Henriksson

Kuntohoitaja Katja Marttila-Meriaho Loviisan kaupungilta kertoo vastaavanlaisen kuntosalin Palvelutalo Esplanadissa keräävän koko ajan enemmän väkeä, myös eri yhdistykset ovat tilat löytäneet. Esplanadin kuntosali avattiin lokakuussa 2014.
– Laitteet ovat hyvin samanlaisia, täällä on yksi uusi. Monissa laitteissa on kaksi toimintoa. Suurin osa on alaraajojen lihasvoimalaitteita, hän kertoo.

Ennaltaehkäisevää

Kuntolaitteet toimivat ilmanpaineella, ja vastuksia säädetään laitteessa istuessa kytkimillä. Laitteet ovat uutta vastaavia vähän käytettyjä, joten ne saatiin hieman edullisemmin. Kokonaiskustannus viidelle laitteelle oli noin 13 000 euroa.
– Tämä on ennaltaehkäisevää toimintaa, joka maksaa itsensä takaisin, huomauttaa Loviisan kaupungin senioripalvelujen palvelupäällikkö Lisbeth Forsblom ja toivoo, että seniorit Taasiakodin ympäristöstä paikan löytävät.
Lihaskuntoa ja tasapainoa harjoittavat välineet auttavat ”pysymään jaloillaan”, ja sitä kautta asumaan turvallisesti omassa kodissa.

Taasiakodin hoitajat voivat auttaa laitteiden kanssa, mikäli työtilanne sen sallii. Kevään aikana pidetään kaksi tutustumiskertaa, jolloin paikalla on ohjajaat neuvomassa laitteiden käyttöä. Ohjaukset ovat 25.4. ja 3.5. kello 15-16.
Uusia sinisiä laitteita vastapäisellä seinällä on mm stepperi. Taasiakodin osastonhoitaja Piritta Maho kertoo muita laitteita hankitun henkilökunnan kanssa, ajatuksena on, että työpäivän päätteeksi voi huolehtia työhyvinvoinnista salilaitteilla. Toki niitä voi käyttää myös kuntosalille tulija, mutta Motomed -kuntopyörää lukuun ottamatta laitteet eivät sovi huonojalkaisten käyttöön.

Eläkeikäisille

Kuntosali on tarkoitettu eläkeikäisille, niin lähellä asuville kuin autolla paikalle tuleville. Ei kiveen hakattu ikäraja on +65, mutta koska eläkeikäisiä on toki sitä nuorempiakin, ei ”papereita kysytä”. Taasiakodin ulkopuolisten käytössä sali on maanantaista perjantaihin kello 15-19. Muutaman viikon sisällä saadaan ulko-oviin painikkeet, joilla oven saa auki. Koska ovet pidetään pääsääntöisesti lukossa, sisälle pääsee sitä ennen ovikelloa soittamalla. Taasiakodin isoon aulaan voi jäädä lukemaan vaikka kirjaa. Yhdistysten käytössä on pieni baarikeittiö. Taasiakodin keittiö menee kesäksi kiinni remontin ajaksi. Jos joku yhdistys kiinnostuisi pitämään baarikeittiössä kahvilaa, voi kysellä asiasta Katja Marttila-Meriaholta.
Vapaaehtoiset mukana

Vapaaehtoisten merkitys hoivakotilaisten arjen viihtyvyydessä on nousussa. Loviisan Seniorit käy mm. Taasiakodissa joka toinen tiistai. Maria Salomaa vetää jumppaa, eilen vuorossa oli tuolijumppaa.
– Mukana on aina vähintään yksi ystäväkerholainen. Tuolijumpan lisäksi venytellään, ja pelataan eri heittopelejä, boccia on suosittua, Salomaa kertoo.
Senioreiden ystäväkerholainen Anna Hiltunen kertoo samalla asukkaiden kanssa juteltavan niin vanhoista kuin uudemmistakin asioista, jotka mielen päällä ovat. Senioreiden tapahtumahetkeen tullaan Taasiakodin ja sen tiloissa toimivan intervalliosaston lisäksi läheisistä Emil-kodista ja Ehtookartanosta. Osallistujia on kerrallaan parikymmentä. Ensi kesänä senioriyhdistys vie saamansa tuen avulla asukkaita kesäteatteriin.