Syyttäjä vaatii Varpuspolun sarjatuhopolttajalle vankeutta – sytytti maahanmuuttajaperheen oven kahdesti palamaan

Varpuspolun tuhopolttaja sytytti 28.10.2016 Määrlahdessa kerrostalon parvekkeen syvennyksessä olleen skootterin palamaan. Skootteri tuhoutui, mutta palo ei levinnyt rakennukseen.
Itä-Uudenmaan syyttäjäviraston syyttäjä vaatii Varpuspolun tuhopolttajaksi kutsutulle loviisalaiselle noin 40-vuotiaalle miehelle ehdotonta vankeutta uusista tuhopoltoista, joihin hänen epäillään syyllistyneen Määrlahdessa viime syksynä.

LOVIISA/PORVOO Vakavimmat syytteet hän sai 4.6.2016 sytytetyistä tulipaloista, joissa hänen epäillään sytyttäneen maahanmuuttajaperheen ulko-oven kahdesti palamaan Ramsayntiellä olevassa kerrostalossa, jossa asui yhteensä 69 ihmistä. Molemmilla kerroilla asukkaat saivat palon sammutettua, ja toisella kerralla napattua tekijän kiinni itse teossa.

Syytteet tuhotyöstä ja vahingonteosta luettiin loviisalaismiehelle tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa. Syyttäjän mukaan tekijä oli sytyttänyt tulipalon ja yrittänyt sytyttää tulipalon siten, että teko on ollut omiaan aiheuttamaan yleistä hengen ja terveyden vaaraa sekä yleistä erittäin huomattavan taloudellisen vahingon vaaraa.

Asunnossa palon aikana 5 henkilöä

Palon syttymishetkellä maahanmuuttajaperheen asuinhuoneistossa on ollut 5 henkilöä. Tulipalon havaittuaan asunnossa oleskelleet ovat sammuttaneet palon. Asuinhuoneiston ulko-ovi ja oven kynnys olivat vaurioituneet tulipalossa.

Tapahtumien jälkeen syytetty on yrittänyt uudestaan sytyttää kyseisen ulko-oven palamaan. Teko on jäänyt yritykseksi, kun asunnossa oleskelleet henkilöt ovat keskeyttäneet miehen toimet ja ottaneet tämän kiinni.

Kyseisessä kerrostalossa on kolme rappukäytävää ja yhteensä 40 asuinhuoneistoa, joissa on kirjoilla yhteensä 69 asukasta. B -rappukäytävässä on yhteensä 18 asuinhuoneistoa, joissa yhteensä 36 kirjoilla olevaa asukasta.

”Piittaamaton lain kielloista ja käskyistä”

Asuinhuoneisto B 36 sijaitsee kerrostalon 6. eli ylimmässä asuinkerroksessa. Kysymyksessä on rakennus, jossa sen koko ja käyttötarkoitus ja toisaalta tekoajankohta huomioiden yleisesti oleskelee useita ihmisiä.

Yhteensä 12 tuhotyötä ja vahingontekoa tulella

Miehen syytetään sytyttäneen myös kerrostalon parvekkeen alla olleen skootterin palamaan. LS:n tietojen mukaan mies on korvanut skootterin omistajalle aiheuttamansa vahingot. Kaikkiaan miehen tilillä on 12 tuhotyötä ja vahingontekoa tulella.

Syyttäjän mukaan tekijän rangaistusta mitattaessa on koventamisperusteena otettava huomioon hänen aikaisempi rikollisuutensa, koska sen ja uusien rikosten suhde rikosten samankaltaisuuden johdosta osoittaa hänessä ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä. Käräjäoikeuden tuomio annetaan myöhemmin.

Tuomittiin vuonna 2013 yhdeksästä tuhopoltosta

Samainen tekijä tunnusti kesällä 2013 sytyttäneensä kaikkiaan yhdeksän tulipaloa, joista seitsemän hänen omalla kotikadulla Varpuspolulla. Niiden lisäksi mies tuomittiin myös Loviisan vanhan talkkunatehtaan ja Loviisan puhelimen laiteasemarakennuksen paloista yhteensä yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeuteen.