Onnittelut satavuotiaalle Suomelle vie Loviisasta Säätytalolle kymmenvuotias Annika Ronkainen.

LOVIISA Syksy on Harjurinteen koulussa ollut valmistautumista itsenäisyyspäivään. Luokat aina lukioon saakka ovat käsitelleet Suomen vuosikymmeniä. Nelosluokkalaiset ovat tutkineet, millaista elämä oli 1970-luvulla.

Rosa Karvonen, Amanda Pora ja Ella Simola ovat askarrelleet merkkipäivän viettäjälle kortin. Onnittelukortin kuvitukseksi he valitsivat oman koulunsa, kirkon ja raatihuoneen.
Kortin vie perille Annika Ronkainen luokalta 4A.

Suomen joka kunnasta on ensi tiistaina, itsenäisyyspäivän aattona kutsuttu kaksi kymmenvuotiasta valtakunnalliseen Suomen lasten itsenäisyysjuhlaan Helsingin Säätytalolle.

Säätytalolle. Annika Ronkainen Harjurinteen koulun luokalta 4A edustaa Loviisaa Lasten itsenäisyysjuhlassa Helsingissä. Viime keskiviikkona hän säesti musiikkiopiston kokeessa. Kuva: Marita Itävuori

Annikan lisäksi Loviisasta lähtee Säätytalon juhlaan kymmenvuotias poika Haddom skolasta.

Juhlan järjestävät Mannerheimin lastensuojeluliitto, Lapsiasiavaltuutettu ja valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaatio.

Kuntiin lähetetyn kutsukirjeen ensimmäinen allekirjoittaja on pääministeri Juha Sipilä.

Mekko valittu

– Jännittää hieman, Annika Ronkainen mietti keskiviikkona.

Kotona peukkuja pitävät isoveli, pikkusisko, kissa ja koira.

Puku Säätytalon juhlaa varten on jo hankittu. Siinä on samat värit kuin Suomen lipussa.

– Se on valkoinen ja siinä on röyhelöitä.

Mietinnässä on vielä sininen vyö, jos asuun sopiva löytyy.

Ensi tiistai on Annikalle kiireinen päivä. Ensin hän osallistuu koululaisten itsenäisyyspäivän tanssiaisiin Loviisan liikuntahallissa. Sitten on vuorossa Säätytalo.

Keskiviikkona Annika osallistui musiikkiopiston perustason kokeisiin säestäjänä. Hän soittaa toista vuotta isoa kannelta. Kotona on 38-kielinen kannel.

– Kiinnostuin kanteleensoitosta eskarissa ja muskarissa.

Määrlahdessa asuva Annika soitti aluksi kolmisen vuotta viisikielistä kannelta. Nyt hän opiskelee kanteleensoittoa musiikkiopistossa.

Ohjelmasta Säätytalolla Annika tietää sen verran, että ohjelmassa on sekä tanssia että ruokatarjoilu.

– Siellä on myös leikkimielinen tietovisa.

Tanssi ei Annikaa jännitä, sillä hän harrastaa balettia, nykytanssia, dance beatia ja hän tanssii myös erikoisryhmässä. Paritansseja on lisäksi opeteltu liikuntahallissa järjestettävää juhlaa varten.

Vuosikymmenet näyttelynä

– Ihan koko koulu eskarista lukioon on käynyt läpi Suomen historian vuosikymmeniä,

Annikan rinnakkaisluokanopettaja Gunilla Björkskog kertoo.

Nelosluokkalaiset ovat tutkineet 1970-luvun vaatetyylejä, musiikkia ja esimerkiksi sitä, mitkä koirarodut olivat tuolloin suosittuja.

Oppilaiden kokoama näyttely Suomen vuosikymmenistä tulee esille koulun ruokalaan.

Kortti Suomelle. Rosa Karvonen (vas.), Amanda Pora ja Ella Simola askartelivat Suomelle onnittelukortin vietäväksi Säätytalon Lasten itsenäisyyspäivän juhlaan Säätytalolla Helsingissä. Kuva: Marita Itävuori